Zobraziť přihlasovací formulár

Matka a dcéra v každom veku

  • Publikované:
Matka a dcéra v každom veku

Je to špeciálny vzťah. V priebehu života sa poznáme v niekoľkých rolách, dcéry, matky, babičky, prababičky, tety, kmotry a tak ďalej. Ale ten základ, jadro, to, že kedysi neexistoval nikto iný ako my, ten zostáva. A nie je to vždy ľahké. Navzájom nemusíme súhlasiť s tým, ako sa jedna alebo druhá svojej novej roly zhostí, ale inú mamičku nikdy mať nebudeme. Než tú, ktorá nám sem tam tak moc lezie na nervy. Prečo a ako ale o taký vzťah sa starať najviac, ako sa len dá?

Vzťah dcéry s matkou je kľúčový pre celý ďalší život. Niekde sa tiež môžete napríklad dočítať, že neharmonické vzťahy práve s mamičkou môžu zapríčiniť taký psychický blok, ktorý môže viesť až k problémom s otehotnením. Od mamičky sa učíme nielen, ako byť alebo nebyť matkou, gazdinkou, partnerkou, pracujúcou ženou, ako sa starať o domácnosť a podobne, ale komplexne je náš prvý vzor pre to, ako byť ženou.

V dospelom veku je to náročné. Našli sme si samy svoju vlastnú cestu, ktorá nemusí nutne korešpondovať s tou, po akej dúfali naše mamičky, že sa vydáme. Ale aj keď sa hádame, aj keď spolu nehovoríme, aj keď sme na seba nahnevané, aj keď si myslíme, že sme jedna druhú sklamali, nikdy nikto nebude milovať tak moc, ako rodičia svoje deti. A ako sa teda o to, aby sme mali s mamou pekný vzťah, starať?

Naučte sa variť. Obe to viete, obe to viete inak. Pustite sa do vôd, kde začnete obidve ako nováčikovia. Zájdite si na kurz sushi, talianskej kuchyne alebo napríklad cukrársky. A zdieľajte objavovanie nových zručností, odovzdávanie skúseností a uspokojovanie chuťových buniek.

Zájdite si na wellness. Alebo víkend s jogou alebo na čokoľvek, kde sa budete nielen rozprávať, ale zároveň dáte trošku oddýchnuť aj svojim unaveným telám. A uvidíte, koľko zábavy si užijete už len pri organizovaní víkendu, na ktorý obidve kľúčové ženské elementy rodiny odídu preč.

Doprajte si večeru. Obed, kávičku, čokoľvek. Choďte spolu na jedlo. Viete napríklad, čo je obľúbené jedlo vašej mamy? A vie to ona o vás? Keď život plynie, prestanú byť vaše obľúbené špagety s kečupom a mamin rýchly chleba so syrom. A nad dobrým jedlom sa skvele rozpráva.

Vyskúšajte spolu starý rodinný recept. „Pamätáš si, ako babička robievala (dosaďte ľubovoľnú maškrtu)?“ „Áno, počkaj, niekde možno mám recept...“ Aj tak môže začať krásne popoludnie, kedy si budete rozprávať o tom, aké to bolo, keď bola babička len mamou a vaša mamička malým dievčaťom. A navyše je to niečo, čo budete zase odovzdávať ďalej svojim deťom.

Navštívte starožitníctvo. Alebo blšie trhy, múzeum, galériu, čokoľvek, k čomu máte blízko. Medzi starými vecami ožívajú príbehy a zistíte toho o sebe navzájom veľa. Trebárs má vaša mamička na smrť rada porcelánové sošky a vy sa dozviete, že je to preto, že ich mávala jej prababička, s ktorou mala krásny vzťah. A čo sa dialo, čo sa stalo a ako to dopadlo.

Dajte si deň s vínom. Nikoho k alkoholizmu nenabádame, to vôbec. Ale predsa len. Ako je to dlho, čo ste naposledy obe mali deň pre seba? Vieme, že ženy sú všeobecne nervózne, keď doma „nič nerobia“, ale s pohárom vína, dobrým filmom a rozprávaním je všetko na svete naraz tak nejako pokojnejšie a krajšie.

Pohostite rodinu spoločne. Vianoce, narodeniny, akékoľvek iné sviatky alebo oslavy. Vždy spadne najviac práce na jednu, u ktorej sa hlavná akcia koná, alebo na všetky, pretože ich organizujú samostatne. Čo sa takto dohovoriť a usporiadať všetko spoločnými silami? Rozdelíme si prácu, uvidíme, ako naša mamička robí obľúbené nátierky alebo zapekané mäso, my jej zase ukážeme, čo sme sa naučili. A necháme sa hrešiť, budeme naštvané, ale hlboko v srdci budeme vedieť, že toto je presne to, čo nám bude raz v živote veľmi chýbať.

Všetci vieme, že to najcennejšie, čo môžeme komukoľvek venovať, je náš čas. Úsilie na to si ho urobiť, a vymyslieť, ako ho stráviť, je tisíckrát vynahradené radosťou zo spolupatričnosti, ktorú treba podporovať a udržiavať. Pretože len to, že sme raz rodina, neznamená, že sme si blízko.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku