Zobraziť přihlasovací formulár

Figy, jesenná lahôdka

  • Publikované:
Figy, jesenná lahôdka

V našich končinách si s figami ešte stále veľmi nevieme rady. A to ako s tými čerstvými, tak ani s tými sušenými. Je to ale ovocie zdravé a veľmi variabilné, zďaleka sa nemusíme obmedzovať iba na otvorenie škatuľky s nimi a opatrné žuvanie jednej sladkej fazuľky. Jesennú sezónu fíg môžete využiť naozaj rôznorodo.

Figy poznáme predovšetkým z návštev stredomoria, kde sa nejaký ten figovník s plodmi podobnými malým hruškám nájde snáď skoro všade. A práve čerstvé figy, priamo zo stromu odtrhnuté, sú najlepšie. Ale to každé ovocie, takže poďme sa venovať tomu, čo máme v našich podmienkach k dispozícii.

Čerstvé figy prekvapivo neobsahujú moc vitamínu C, ale zato sú veľmi bohaté na významný antioxidant - vitamín E a veľmi potrebné vitamíny skupiny B. Na ovocie majú ale prekvapivo vysoký obsah bielkovín, tiež cukrov (preto sú sušené figy vynikajúcou ingredienciou do domácich energetických alebo müsli tyčiniek ), vlákniny a minerálov. Ich chuť je veľmi špecifická, hutne sladká a nie úplne moc osviežujúca, takže sa hodí do kombinácie s jemnými a plnými chuťami.

  • Figy sú balzamom na naše sliznice, vedia prečistiť zahlienené hrdlo, ale aj pekne podporiť peristaltiku čriev. Pôsobia ľahko laxatívne, rovnako tak močopudne.
  • Rovnako tak ale figy blahodarne pôsobia na naše zdravie, predovšetkým ako vynikajúci, ľahký a výživný zdroj energie - vhodný napríklad aj pre tehotné a dojčiace ženy (obsahujú aj dostatok železa), športovcov alebo iné osoby so zvýšenou fyzickou a psychickou záťažou.

Ak vyberáte čerstvé figy, musíte ísť po hmate. Šupka by mala byť na dotyk tenká, plod mäkký. Figy totiž môžete jesť aj so šupkou (so šupkou sa sušia, takže sušené ich tiež jeme celé). Ak ich chcete využiť aj inak ako len ozdobu šalátov alebo studených mís, môžete upiecť koláč s tvarohovým, ricottovým alebo mascarpone základom a čerstvými figami, výborne sa k nim hodí kyslá smotana, môžete ich zapiecť a servírovať s koňakom, brandy, rumom a vanilkovou zmrzlinou , okoreniť ich škoricou, kardamónom, badyánom alebo perníkovým korením, pokvapkať limetkovou šťavou a urobiť na nich karamelovú krustu, kombinovať s bielou alebo mliečnou čokoládou, kreativite sa medze naozaj nekladú. A recepty nájdete aj u nás.

Ak vás lákajú figy na slano, v kombinácii so syrmi nič nepokazíte. Radšej voľte tučné syry ako brie alebo kozí syr, môžete použiť aj syry výrazne slané, ako je niva, rokfort alebo feta a gorgonzola. Samozrejmosťou je aj vynikajúca symbióza chutí s orechmi - mandľami, pekanovými, vlašskými, ale napríklad aj lieskovými.

  • Ak kupujete čerstvé figy a máte v pláne ich jesť alebo použiť aj so šupkou, určite ich umyte - v obchodoch môžu prísť do kontaktu s chemicky ošetrenými plodmi.
  • Pred konzumáciou vždy odstráňte stopku, tá sa naozaj jesť nedá.
  • Figy môžete samozrejme tiež olúpať alebo ich jednoducho len nakrájať alebo vydlabať lyžičkou.

Sušené figy, to už je iné. Vďaka vysokému obsahu cukrov a vlákniny sa hodia ako rýchly zdroj energie, ktorá vydrží rozumne dlhú dobu. Ak chceme figy použiť proti zápche, je dobré ich cez noc namočiť do vody alebo džúsu, aby získali trošku vlahy a vláknina v nich získala na efektivite.

Ak namočíte sušené figy do mlieka a povaríte a do ešte teplého (nie vriaceho mlieka pridáte med, získate sirup proti kašľu - odvar totiž rozpúšťa hlien a tým uľahčuje vykašliavanie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku