Zobraziť přihlasovací formulár

Je čas prehodnotiť týchto päť rád

  • Publikované:
Je čas prehodnotiť týchto päť rád

Internet, knihy, kamarátky, rodinní príslušníci... všetci sme plní skúseností a rád, čomu sa pri randení vyhnúť, na čo si dať pozor, čomu sa vyvarovať, aké správanie nás dostane lepšie a kvalitnejšie k vytúženému cieľu. Lenže doba sa mení a s ňou aj pohľad na niektoré zaručené tipy. Pretože... tak nejako sme došli ku kolektívnemu presvedčeniu, že čím sme na začiatku vzťahu prirodzenejší, tým prirodzenejší sme potom aj v jeho priebehu. Takže zabudnite na pravidlo „musím počkať tri dni“. A poďme ich spolu prehodnotiť.

Priznajme si, že všetky tie pravidlá pre začiatok vzťahu, sú tak trošku mimo misu. Nútia nás totiž potláčať to, čo urobiť chceme, na úkor toho, čo „by sme urobiť mali“. Lenže nikde nie je žiadna autorita, ktorá by potvrdila, že to tak je. A čím viac ľudí hľadá v tomto neistom svete opravdivosť, prirodzenosť a úprimnosť, tým viac takých pravidiel potrebujeme boriť. A tu je päť z nich.

  • Pravidlo: Hlavne sa nezamilujte moc rýchlo.
  • Nové pravidlo: Nebojte sa emócií.

Toto síce nie je úplne jedna k jednej, ale naša zúfalá snaha sa do náprotivku nezahľadieť moc skoro často vedie k tomu, že sme zbytočne chladní, uzavretí a odmietaví. A to jednoducho jedného po chvíľke prestane baviť. V úprimnosti je minimálne riziko. Vlastne nikto nemá čo stratiť, avšak len ak sú úprimní obaja. Takže ak jeden chce niečo vážnejšie a druhý si nie je istý, je úplne v poriadku požadovať viac času a je tiež úplne v poriadku tento čas dať. Pretože nemôžeme čakať, že budeme mať obaja okamžite na veci rovnaký pohľad.

  • Pravidlo: Fyzicky sa nezbližujte moc skoro.
  • Nové pravidlo: Zblížte sa, akonáhle to vám obom príde ako dobrý nápad.

Toto pravidlo môže mať korene v predsudku, že niektoré pohlavie má o sex väčší záujem než to druhé (nebudeme menovať, nech si každý tento stereotyp dosadí sám). Lenže to je úplne mylná predstava. To, ako veľmi a kedy sex chceme, záleží oveľa viac na type interakcie a interagujúcich osobností. Na chémii, na spojení, ktoré medzi nami nastane. Pre niekoho nemá žiadnu pridanú hodnotu, kým sa s náprotivkom poriadne nepoznáme, pre niekoho je vzrušujúce to zatiaľ nepoznané. Jedinou prekážkou pre to, že niečo neurobíte, je to, že to urobiť nechcete. Ak flirtujete ako zmyslov zbavení, je úplne na mieste povedať - chcel/a by som sa s tebou dnes vyspať, ale zároveň ťa pokračovať spoznávať ako osobnosť zajtra a veľa dní potom. Vyhovuje, nevyhovuje. Ak niečo chceme obaja, tak prečo nie.

  • Pravidlo: Nehovorte o minulých vzťahoch.
  • Nové pravidlo: To najlepšie ešte len príde.

Je totiž rozdiel v tom, ako o minulosti hovoríme a aký k nej máme prístup. Ak máme prístup taký, že vlastne všetko, čo mohlo byť na svete dobré, sme už zažili, nikto o našich bývalých vzťahoch nebude počúvať rád. Ale ak to postavíme tak, že boli pekné chvíle, boli horšie chvíle, ale hlavne boli dôvody pre to, aby to skončilo, kto by nám mohol čokoľvek vyčítať? Minulosť je dôležitá. Ale budúcnosť je dôležitejšia. Toto musíme mať my aj náš náprotivok na pamäti.

  • Pravidlo: Nestalkovať na sociálnych sieťach
  • Nové pravidlo: Tak ako tak, raz sa to dozviete. Tak čo.

Aj personalisti dnes prechádzajú sociálne siete ako Facebook, Instagram a samozrejme aj LinkedIn a ďalšie preto, aby si urobili o uchádzačovi obrázok. A to ide len o prácu. Čokoľvek na týchto platformách nájdete, by ste sa rovnako, skôr alebo neskôr, dozvedeli aj osobne. Len je treba dať si pozor na nechcené liky a na to, o čom si potom budeme rozprávať. Ale, ako už bolo povedané vyššie, nikto vám nebude mať za zlé, že ste si prešli siete svojho náprotivku. Ak sa nepustíte do šedých vôd hĺbkového zisťovania, teda kým neprehliadate tetušky z druhého kolena v katastri nehnuteľností, je vlastne všetko v poriadku.

  • Pravidlo: Hlavne moc nepísať a nevolať.
  • Nové pravidlo: Akonáhle chceš, tak ma kontaktuj.

Akákoľvek komunikácia je o nastavovaní pravidiel, očakávaní, ale hlavne o vzájomnom rešpekte. To, že my máme plno času na vypisovanie, neznamená, že ho má aj náš náprotivok. Ale to, že sa nám ozve, akonáhle môže, znamená veľa. Mať možnosť kontaktovať svoj nový náprotivok kedykoľvek je veľmi oslobodzujúci pocit, ale prichádza s ním aj nutný rešpekt k tomu, že on nás kontaktuje nielen v prípade, že chce, ale tiež, až môže. A to isté platí pre nás. Z odpovedania na správy by sa nemala stať mantra, hoci to tak v dnešnej dobe vyzerá. Sloboda kontaktovať, sloboda odpovedať. A potom všetko záleží na vôli a na tom, ako veľmi tomu obaja chceme dať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku