Zobraziť přihlasovací formulár

I. Syndróm polycystických vaječníkov: nenápadný, ale prítomný.

  • Publikované:
I. Syndróm polycystických vaječníkov: nenápadný, ale prítomný.

Našou spoločnosťou hýbe jeden veľmi nepríjemný trend. Problémy s počatím má stále viac a viac párov, a to aj v mladšom veku. Medzi inými príčinami je tu syndróm polycystických vaječníkov, teda PCOS. Jeho nebezpečenstvo nie je ani tak v tom, že by sa nedal liečiť, ale v tom, že sa na neho dlho nemusí prísť. Má totiž skôr vágne než exaktné prejavy na našom tele a bez špeciálneho vyšetrenia o ňom nemusíme ani vedieť. Navyše, keď ho sami od mladosti vlastne maskujeme.

Na syndróm polycystických vaječníkov sa väčšinou u ženy príde, až keď sa snaží otehotnieť – a nedarí sa to. Dovtedy je totiž bežné, že žena užíva hormonálnu antikoncepciu, ktorá prejavy PCOS vlastne tlmí. Medzi tieto prejavy, ktoré by nám skôr mohli prísť podozrivé, patria nepravidelný menštruačný cyklus, akné, vypadávanie a rýchlejšie mastenie vlasov, nadmerné ochlpenie, priberanie na váhe. Lenže v puberte, kedy si väčšina dievčat chodí pre antikoncepciu, sú toto všetko prejavy „normálnych hormonálnych zmien“ a dajú sa zviesť na prechod od dievčaťa k žene. A tak sa často antikoncepciou na čas „zakonzervujeme“ a po jej vysadení sa dostavia ešte len v plnej dávke problémy, ktoré vlastne ani tak nesúviseli s pubertou, ako s polycystickými vaječníkmi.

Čo je to PCOS

Bohužiaľ, tento syndróm je doposiaľ trochu záhadou. Je do istej miery dedičný, vplyv má ale aj okolie, náš životný štýl a metabolizmus inzulínu. Polycystické vaječníky bývajú o niečo väčšie, je na nich viac folikulov a majú zosilnený obal. Z polycystických vaječníkov sa neuvoľňujú vajíčka, nedochádza teda k ovulácii. Z neuvoľnených vajíčok sa stávajú malé cysty, niektoré z nich ale môžu vyrásť aj na niekoľko centimetrov.

Aby sa stanovila diagnóza, musia platiť minimálne dva z nasledujúcich troch kritérií (ESHRE/ASRM 2003, zdroj):

  • Preukazné ultrazvukové vyšetrenie, je stanovený minimálny počet prítomných cýst za minimálneho súhrnného objemu. Toto vyšetrenie však môže skresľovať hormonálna antikoncepcia.
  • Prejavy nadmernej produkcie mužských pohlavných hormónov - hyperandrogenizmus. Medzi tie patrí vypadávanie vlasov, akné, nadmerné ochlpenie a/alebo ochlpenie na nezvyklých miestach (brada, podbruško...), priberanie v oblasti brucha, hrubší hlas...
  • Anovulačné cykly - cykly, kedy chýba ovulácia, nepravidelná menštruácia.

Ženy trpiace PCOS majú často nadváhu až obezitu a snažiť sa zistiť, čo je príčina a čo následok, je ako známy spor o vajcia a sliepky. Bohužiaľ, všetky tieto príznaky vrátane cýst môžu spôsobovať aj iné príčiny, než je PCOS, ktoré je nevyhnutné vylúčiť.

Riziko PCOS

To zďaleka nesúvisí len so sťaženou reprodukciou, ktorá však nie je vylúčená. PCOS súvisí aj so zvýšenou hladinou inzulínu v krvi, ktorá potom vedie k rozvoju cukrovky druhého typu. Ženy s PCOS sú tiež častejšie postihnuté srdcovými chorobami, kôrnatením tepien a cievnymi mozgovými príhodami, majú rizikové tehotenstvá a vyššie riziko spontánneho potratu, sú náchylnejšie k depresívnym a úzkostným stavom, k nádorovým ochorenia endometria (výstelky maternice) a tak ďalej.

Liečba

Štandardne sa pristupuje k liečbe jednotlivých oblastí, ktoré PCOS zasahuje - k prejavom nadbytku mužských pohlavných hormónov, k liečbe anovulačných cyklov, k liečbe zvýšenej hladiny inzulínu, prípadne k chirurgickému zásahu úpravy vaječníkov.

Liečba zahŕňa ako medikamentóznu liečbu, invazívne zákroky, ale aj systémové opatrenia. A pretože si PCOS zahráva s hladinou našich hormónov, má vplyv vlastne na všetko - od toho, ako vyzeráme, po to, ako sa cítime. A čo pre seba môžeme pri tejto diagnóze urobiť my sami, to sa dozviete v druhom diele článku o tomto syndróme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku