Zobraziť přihlasovací formulár

Uväznil vás koronavírus doma s deťmi? Pustite sa do pečenia medovníčkov

  • Publikované:
Uväznil vás koronavírus doma s deťmi? Pustite sa do pečenia medovníčkov

Školy sú zatvorené, vonku prší a deti sa nudia doma. A na vás je vymyslieť aktivity, ktoré ich zabavia. Nenechajte ich tráviť všetok čas na mobile, pri televízii alebo hrať celý deň počítačové hry. Zabaviť sa spolu môžete napríklad pečením roztomilých medovníčkov s veľkonočnými motívmi.

Sviatky jari sú tu už o mesiac, pomaly sa tak na ne môžete začať pripravovať. Či už výrobou veľkonočnej výzdoby alebo napríklad pečením medovníkov, ktoré sa budú krásne vynímať napríklad v miske na stole, zabalené do malých celofánových vrecúšok ale skvele poslúžia aj ako výslužka pre koledníkov.

Zapojiť do prípravy cesta, vykrajovania aj následného zdobenia môžete samozrejme aj deti, ktoré to baví. Môžu trebárs vážiť suroviny, miešať cesto a podobne. Navyše je spoločné pečenie skvelou príležitosťou na prehĺbenie spoločných rodinných vzťahov, zdobenie zase podporuje kreativitu, ktorá je, ako je známe, pokladaná za jednu z vôbec najcennejších osobnostných vlastností.

Recept na vynikajúce veľkonočné medovníčky

Suroviny:

  • 140 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 2 lyžice medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • citrónová poleva alebo kráľovská glazúra

Postup:

1. V miske rozpustite tuk s medom, primiešajte celé vajíčka, a nakoniec sypké ingrediencie. Medovníčky z tohto cesta sú svetlé, ak by ste ich ale chceli mať o niečo tmavšie, stačí pridať lyžicu kakaa. Hotové cesto potom nechajte niekoľko hodín odležať.

2. Z odležaného cesta spoločne vyvaľkajte 3-5 mm hrubý plát a pomocou formičiek vykrajujte medovníčky v tvare kuriatok, zajačikov, kvietkov, mrkvičiek a ďalších jarných motívov. Môžete prihodiť i ďalšie tvary, ktoré sa budú deťom páčiť.

3. Vykrojené medovníčky dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C až kým nebudú mierne ružové.

4. Pre dosiahnutie lesklého povrchu potrite ešte horúce medovníčky rozšľahaným vajíčkom.

5. Teraz prichádza na rad tá najzábavnejšia časť, ktorou je zdobenie. Môžete pripraviť pár vlastnoručných predlôh alebo si nájsť online ukážku zdobenia, ale tiež môžete dať deťom úplnú voľnosť a nechať ich popustiť uzdu fantázie.

6. Medovníčky zdobte buď cukrovou polevou z bielkov, alebo kráľovskou glazúrou. Pre dosiahnutie veselých veľkonočných medovníčkov si polevu či kráľovskú glazúru rozdeľte na niekoľko častí a do každej zašľahajte inú gélovú potravinárskou farbu. Skvele bude vyzerať žiarivo žltá, zelená, oranžová, ružová, nezabudnite si ale nechať aj jednu dávku čisto bielej na zajačika a dozdobenie zvyšných medovníčkov.

Náš tip:

Na zdobenie si kúpte kráľovskú glazúru, čo je hotová poleva, ktorá sa len vyšľahá s troškou vody a je tak jednoduchou alternatívou, ktorú deti zvládnu pripraviť úplne samé. Glazúra po zaschnutí úplne vytvrdne, je preto vhodná na zdobenie medovníkov a sušienok, ale i tort.

Ako to s deťmi doma zvládate? Užívate si mimoriadny čas, ktorý s nimi máte naviac? Poďte o tom diskutovať tu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku