Zobraziť přihlasovací formulár

Doplnky stravy, ktoré bojujú s depresiou aj úzkosťami

  • Publikované:
Doplnky stravy, ktoré bojujú s depresiou aj úzkosťami

Niekedy je riešenie našich problémov v našich rukách viac, než by sa nám zdalo, ide len o to mať dobré informácie. Depresie a úzkosti sa v našej spoločnosti rozšírili úplne nebývalo a ich expanzia zďaleka nekončí. Kde sú korene týchto problémov, to ťažko povedať, možno sa spoločnosť stala všeobecne citlivejšou na zmeny psychiky, možno je toho na nás proste a jednoducho moc a ešte sme sa na požiadavky modernej doby jednoducho nestihli adaptovať. A možno je za tým úplne niečo iné. Tak ako tak je to vlastne jedno. Nás bude zaujímať riešenie.

Terapia, medikácia, zmena životného štýlu. To všetko je na prekonanie stavu depresií a úzkostí vlastne skoro nevyhnutné. Málokto sa ale paradoxne odhodlá vôbec vyhľadať lekára. V našej spoločnosti stále panuje prekliatie stigmy duševných chorôb, takže sa špecializáciám, ako sú psychológovia, psychoterapeuti alebo psychiatri vyhýbame. A tým pádom sme na to všetko sami. Trpíme my, trpí naše okolie. Ako konkrétne? Napríklad:

  • Pretrvávajúcimi pocitmi smútku, úzkosti alebo jednoducho prázdnoty
  • Pesimizmom, bezmocnosťou
  • Podráždenosťou
  • Pocitom viny, bezcennosti
  • Stratou záujmu o všetko, čo nás bavilo
  • Únavou, ľahkou unaviteľnosťou, nedostatkom energie
  • Spomalenými pohybmi, pomalšou rečou
  • Ale zároveň pocitom nepokoja a neschopnosťou v kľude zotrvať
  • Ťažkosťami so sústredením, rozhodovaním, pamäťou
  • Problémami so spánkom - nespavosť, spavosť, časté prebúdzanie
  • Zmenami chuti do jedla a váhy
  • Rôznymi bolesťami - hlavy, kŕče, zažívacie ťažkosti...
  • A okrem iného aj napríklad samovražednými myšlienkami alebo pokusmi

Ak sa vás tieto príznaky týkajú, neváhajte a vyhľadajte odborníka. Môžete sa zmieniť praktickému lekárovi, rovno sa objednať k psychológovi, možností je veľa. Nenechávajte to zájsť ďalej.

Názor na doplnky stravy nie je jednotný, niektorí lekári pokrčia ramenami, iní odporučia skúsiť, než sa pristúpi k silnejšej medikácii. A ak to s lekármi riešiť nechcete, je to niečo, čo môžete vyskúšať sami. O aké doplnky stravy ide? Možno ste o nich ešte ani nepočuli.

Ľubovník bodkovaný. Dobre, o ňom ste možno už počuli. Vie pomôcť s miernou až stredne ťažkou depresiou, navyše nemá vedľajšie nežiaduce účinky ako mnoho antidepresív. Má ale veľa kontraindikácií, môže tlmiť účinky niektorých antidepresív, nesmie sa užívať s inými liekmi... čo však všetko znamená, že jeho účinky sú nezanedbateľné.

SAMe (S-adenosyl-L-metionín). SAMe je látka, ktorá má mnohé využitia. Vyskytuje sa v našom tele prirodzene a reguluje hladiny hormónov a priechodnosť bunkových stien. Používa sa nielen na liečbu depresií, ale aj na liečbu ochorení pečene alebo osteoartrózy. Avšak tiež interaguje s antidepresívami, tieto látky by nemali byť užívané súčasne. A samozrejme - medzi látky, ktoré by nemali byť súčasne užívané, patria i výťažky z ľubovníka bodkovaného. Ale tiež antipsychotiká, amfetamíny alebo iné drogy (nebezpečenstvo vzniku tzv. serotonínového syndrómu).

5-HTP. 5-hydroxytryptofan (oxitriptan) je aminokyselina, ktorá zaisťuje zvýšenie hladiny serotonínu v mozgu. Pôsobí teda proti depresiám, ale tiež napríklad na dobrý spánok a proti prejedaniu. Účinky 5-HTP nie sú zatiaľ toľko podložené relevantnými výskumami, avšak rozhodne vykazuje lepší efekt ako placebo. Rovnako ako vyššie spomínaný by ale nemal byť používaný s ostatnými liekmi ovplyvňujúcimi hladinu serotonínu v našom tele.

Vitamín B9 (kyselina listová). Mnoho ľudí trpiacich depresiami má nedostatok nejakých živín. Môžete si nechať u lekára urobiť testy na ich zastúpenie v krvi. A možno zistíte, že máte nedostatok kyseliny listovej, teda vitamínu B9. Tá sa podieľa predovšetkým na krvotvorbe, ale k príznakom jej nedostatku patrí tiež únava, depresia, zažívacie ťažkosti, bolesti hlavy, nechutenstvo... a tak ďalej.

  • Pozor. Všetky tu uvedené látky majú na ľudské telo neoddiskutovateľné účinky a o ich konzumácii by ste sa mali poradiť s lekárom alebo lekárnikom. Najmä ak užívate iné lieky, vrátane antidepresív.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku