Zobraziť přihlasovací formulár

Všetko, čo vás kedy o manikúre zaujímalo II.

  • Publikované:
Všetko, čo vás kedy o manikúre zaujímalo II.

Pokračujeme v tipoch, trikoch a odporúčaniach, ako na perfektnú manikúru. Čo všetko môžete zvládnuť sami, čo je lepšie v salóne, čo je zdravé a čo už toľko nie. Je pravda, že môžeme chytiť infekciu z nesprávne dezinfikovaných nástrojov? Aké sú výhody a nevýhody umelých nechtov? Prečo sa nám po manikúre môžu robiť vrásky? To všetko sa dozviete v druhom diele nášho seriálu o starostlivosti o naše nechty. A samozrejme tiež mnoho ďalšieho!

SPF do salónu. Málokto si uvedomuje, že ak chodí často na manikúru a necháva si robiť úpravu, ktorá vyžaduje schnutie nechtov v UV lampe, vystavuje tak svoje ruky (prípadne i chodidlá) škodlivému žiareniu, ktoré vie spôsobovať vrásky a predčasné starnutie pokožky. Riešenie je jednoduché - proste si namažte ruky krémom s ochranným UV faktorom. Ideálne sú tie určené na použitie v soláriách, ale aj tie obyčajné urobia svoju službu.

Myslite dopredu. Ušetríte čas a peniaze. Ak si robíte manikúru doma, uistite sa, že potom nebudete musieť robiť jednu z nasledujúcich vecí (pretože na umývanie riadu alebo prácu na záhrade asi bude myslieť každý, máme pre vás pár oveľa nevinnejšie sa tváriacich činností, ktoré môžu manikúru pokaziť). Obliekať alebo vyzliekať si čokoľvek s rukávom... alebo radšej vôbec nič, hľadať niečo v kabelke alebo peňaženke, ísť spať (ísť spať s nie úplne zaschnutým lakom na nechty môže spôsobiť, že sa na ňom odtlačí čokoľvek od deky po pyžamo). Nezabudnite, že aj keď používate rýchloschnúce laky, schnú z vrchnej vrstvy najskôr. Takže aj keď sú na povrchu tvrdé, hmota je stále mäkká!

Akékoľvek umelé nechty. Tie vedia zamaskovať slabé, nezdravé, štiepiace sa a lámavé vlastné nechty, ale majú tiež svoje úskalia. Predovšetkým ich nosenie oslabuje naše nechty ešte viac - preto by sme si mali aspoň raz za čas dať pár mesiacov, kedy ich nosiť prestaneme a naše vlastné nechty si ozdravíme. Druhým nebezpečenstvom je ich samotná aplikácia - ak budú mokré, voľné alebo prasknuté, môže sa v nich vytvoriť a usadiť vlhkosť a vzniknúť infekcie. Aj keď sa to tak často nestáva, vylúčené to rozhodne nie je.

Nail Art. Nie je umenie ako umenie. V súčasnej dobe dosahuje vrchol popularita zdobenia (väčšinou umelých) nechtov - od nalepovacích kvietkov po plastické kamienky a rôzne 3D ozdoby, poprípade magnety, ktoré sa dajú prichytiť na magnetizujúci lak. Trendom je tiež takzvaná „half moon manikúra“, kedy sa nezdobí inak špička nechtu, ale naopak jeho začiatok. Táto úprava je relatívne jednoduchá, ale žiada si profesionálne oko, ktoré trafí tvar, ktorý pristane.

Prevencia infekcií. Nie je to len mestská legenda, z nástrojov, ktoré sa používajú v niektorých salónoch, naozaj môžeme chytiť rôzne infekcie. Ak pri kúre cítite pálenie alebo svrbenie, okamžite sa ozvite. Ak vám koža pod nechtami a okolo nich začervená, bolí alebo zahnisá, navštívte lekára. A vôbec sa nehanbite nosiť si so sebou do salónu vlastné pilníky, nožnice... čokoľvek, čo si doma sami vydezinfikuje. Profesionáli pochopia.

Odlomený necht. Ak sa vám stala nehoda a necht sa nalomil až „na mäso“, existuje jednoduchá pomoc. Často je lepšie nechať odlomený necht na mieste, aby sme si nespôsobili zranenie. K tomu nám pomôže čajový sáčok. Necht vyčistite a nechajte uschnúť, potom naneste bezfarebný lak aj cez zlomenú časť. Na necht priložte jednu vrstvu čajového vrecka (samozrejme bez čaju) a pritlačte na necht. Manikúrnymi nožnicami obstrihneme čajový sáčok do tvaru nechtu. Potom naneste ďalšie vrstvy laku vrátane toho vrchného. Necht tak zachránite od úplného odlomenia a môžete počkať, až nalomená časť odrastie.

  • Tip Mimibazara. Ak sa vám nechty lámu veľmi a pravidelne, poraďte sa so svojím lekárom. Môžete objaviť rôzne veci, od nedostatku vitamínov po plesňové ochorenia.

Ako napraviť poškriabanie, odlupnuté kúsky laku? Je takmer nevyhnutné, že sa lak na nechty začne lúpať alebo si ho inak poškodíme. Prvou reakciou je si ho doplniť, zalakovať, ale v takom prípade vytvoríme len hrboľatý necht. Prvé, čo musíme urobiť, je vziať si vatovú tyčinku do uší, jej koniec namočiť do odlakovača a priložiť na miesto, kde sa lak odlúpol, odlomil alebo „len“ poškriabal. Tým vytvoríme jamku bez ostrých hrán, do ktorej sa lak pri nalakovaní rovnomerne rozprestrie a neurobí na povrchu hrbolčeky. Po zaschnutí použijeme ešte jednu vrstvu rovnakého laku na celý necht a top coat. Necháme poriadne zaschnúť!

Nepriatelia manikúry. Veľa bežných činností sa v skutočnosti tvári nevinne, ale pre manikúru sú hotová pohroma. Záhradkárčenie, umývanie riadu, maľovanie... nezostáva, než si urobiť najlepšieho kamaráta z pracovných rukavíc. Na odtrhávanie štítkov používajte nožnice. Lyžičku alebo čokoľvek, čo je po ruke, keď otvárate plechovku. Neumývajte si ruky vysušujúcim, ale hydratačným mydlom. Udržujte nechtovú kožičku mäkkú a zdravú - nevynechávajte hydratačné krémy!

...a čo deti? Je otázka, kedy by malé dievčatká mali začať s akýmkoľvek umelým skrášľovaním, to je vždy viac menej v dikcii rodičov. Ale profesionálne salóny vedia krásne obslúžiť aj malé zákazníčky. A tak, keď nastane ten pravý čas, môže byť manikúra v salóne pekne strávený čas mamičky a dcéry, zvlášť, ak sa chystajú rôzne vystúpenia, oslavy alebo iné, veľké udalosti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku