Zobraziť přihlasovací formulár

Premnožené osy a čo s nimi

  • Publikované:
Premnožené osy a čo s nimi

Tohtoročné leto je plné extrémov. Vysoké teploty, sucho, ktoré nevynahradí pár výdatných daždivých dní. Ale väčšina z nás si spríjemňuje prázdninové mesiace na kúpaliskách, záhradných grilovaniach alebo v prírode. Pri trávení voľných chvíľ vonku však narážame na ďalší extrém - nezvyčajne veľké množstvo obťažujúcich, ale aj nebezpečných ôs. Ako to, že ich je tento rok toľko? A ako sa ich zbaviť?

Extrémne teplo a sucho maximálne prajú rastu populácie ôs, tento rok ich je až štyrikrát viac ako v iných rokoch. Drobnou útechou nám môže byť to, že tohtoročné počasie nesvedčí komárom, ktorých je zase o poznanie menej. Nebezpečné osy tento rok pridávajú prácu zdravotníkom, ktorí každý deň ošetrujú veľké množstvo pacientov s ťažkou reakciou na osie bodnutie. Včelári si zase sťažujú, že agresívne osy ničia včelstva a hasiči majú plné ruky práce s odstraňovaním osích hniezd, ktoré znamenajú verejné ohrozenie (napr. na detských ihriskách, v parkoch atď.)

A v neposlednom rade trápi veľké množstvo bodavého hmyzu každého z nás. Pri pokojných posedeniach na záhradkách, u vonkajšieho grilu alebo na kúpalisku dnes máme strach nielen o seba, ale hlavne o deti.

Pozor na alergiu

Bodnutie osou nie je nič príjemné, ale môže byť tiež nebezpečné. Ak neviete, či máte na osie bodnutie alergiu, môžete si zájsť k lekárovi, ktorý vám urobí príslušné testy.

Pri bodnutí osou je veľmi dôležité, kam vám osa dala žihadlo a či ste na jed v ňom obsiahnutý alergickí. Vo väčšine prípadov končí osie bodnutie chvíľkovou bolesťou a nepríjemným opuchom, môže sa ale stať aj niečo horšie.

  • Ak vás osa bodne, opatrne vyškrabte žihadlo z boku z ranky, aby ste do nej nevytlačili zvyšok jedu (mohol by sa zhoršiť opuch i bolesť).
  • Miesto vpichu chlaďte ľadom, potrite chladivým a hojivým gélom, alebo octom, prípadne cibuľou alebo rozdrteným lístkom skorocelu.
  • Opuch po bodnutí osou môže narobiť veľké problémy, ak vás osa bodne do krku, jazyka, pier alebo niekam do ústnej dutiny. V takomto prípade môže dôjsť až k duseniu. Komplikáciami sú pridružená astma alebo nízky tlak. V takom prípade je na mieste opäť vpich a opuch chladiť (napríklad nanukom alebo zmrzlinou) a rozhodne privolať ambulanciu na čísle 155.
  • Anafylaktický šok: Ak ste na osí jed alergickí, hrozí vám prudká alergická reakcia nezávisle na tom, kam vás osa bodne. Pri ťažšom priebehu sa človek osype vyrážkou, pri najťažšom (anafylaktickom šoku) je v ohrození dokonca život pacienta. Šok začína často svrbením dlaní a chodidiel, človeku sa urobí slabo, začne sa mu zle dýchať, môže upadnúť do bezvedomia a dôjsť k zástave srdca.

Pritiahnuť a zabiť alebo len odohnať?

Na internete, v televízii, v časopisoch i medzi ľuďmi koluje veľa návodov, ako si podomácky vyrobiť na obtiažny lietavý hmyz účinné lapače. Všetky fungujú na podobnom princípe - lievikovitom vstupe. Takže osa má kráľovsky širokú cestu dovnútra, ale nepatrnú šancu dostať sa von. Taký prostý lapač si môžete sami doma vyrobiť z obyčajnej PET fľaše. Lapače väčšinou plníme cukrovou vodou, prezretým alebo už nahnívajúcim ovocím (napríklad marhuľami), ktoré zalejeme vodou, limonádou alebo pivom, v ktorých sa osa časom utopí. Takéto pasce potom umiestnime kdekoľvek, ideálne na miesto najväčšieho výskytu ôs (napríklad priamo pod ovocný strom).

Ovšem prilákanie ôs za tým účelom, aby ste ich mohli zabiť, má veľkú nevýhodu - priletia aj tie, ktoré sa vám zabiť nepodarí. Druhou cestou je teda skúsiť osy odpudiť. Rovnako, ako je možné osy nalákať vôňou cukru, môžeme ich tiež odlákať niečím, čo vyložene nemajú rady.

Osy, včely a dokonca aj sršne vyložene neznášajú pikantné a ostré vône. Ako najlepšie odpudzovače týchto nežiaducich návštevníkov našich záhrad sa zatiaľ ukázali byť
(kajenské) korenie, chilli papričky a cesnak. Keď zmiešate poriadnu porciu kajenského korenia s trochou vody, vytvoríte si akúsi emulziu, ktorou môžete natrieť dosky, late alebo dokonca kôry stromov v miestach, kde nechcete, aby vás osy obťažovali. Taktiež dosku môžete zavesiť pod pergolu, do altánku, pod stoličky alebo si ju trebárs položiť na stôl.

Ďalšia veľmi účinná varianta je obyčajný brúsny papier a strúčik cesnaku. Ak vám osobne vôňa cesnaku nevadí, vezmite strúčik a potrite ho po ploche brúsneho papiera. Ten potom opäť zaveste tam, kde nechcete, aby osy lietali.

Tipy Mimibazara:

  • Predchádzajte útokom ôs - vyvarujte sa všetkých prudkých pohybov. Ak si na vás osa sadne, skúste ju ľahučko zmiesť alebo len odfúknuť.
  • Po konzumácii starostlivo zatvárajte fľaše, z kelímkov pite radšej slamkou (bodnutie do jazyka môže mať katastrofálne následky).
  • Hmyz priláka nielen jedlo, ale aj sladké parfumy alebo dokonca pestrofarebné oblečenie. A čierna farba dokonca agresivitu ôs zvyšuje.
  • Nenoste voľné oblečenie, obzvlášť nie na šport. Osy priláka pach potu, a akonáhle sa vám dostanú pod oblečenie, budú sa cítiť v ohrození a zaútočia.
  • Osy si stavajú hniezda v zemi, dávajte si pozor pri prechádzkach lesom na pne a kmene spráchnivelých stromov. Noste radšej pevnú obuv, a keď už sa vám podarí do nejakého osieho hniezda kopnúť, na nič nečakajte a utečte.
  • Dávajte si pozor na vonkajšie odpadkové koše, výskyt ôs je okolo nich oveľa väčší.
  • Osy môže prilákať aj zabudnutá kôstka od marhule, preto na tráve noste topánky a dávajte veľký pozor okolo ovocných stromov, kde môže byť na zemi popadané ovocie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku