Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naučiť dieťa upratovať hračky? Toto by mohlo zabrať

  • Publikované:
Ako naučiť dieťa upratovať hračky? Toto by mohlo zabrať

Keby niekto zostavoval rebríček činností, ktoré deti neznášajú, podvečerné upratovanie hračiek by sa pravdepodobne umiestnilo veľmi vysoko. Ale neriešte to tým, že potomkov uložíte spať a potom to pozbierate za nich. Naučte ich to, aj keď debaty s nimi nie sú príjemné a rozhodne to nebude zo dňa na deň.

Batoľa to ešte nezvládne, ale predškolák viacmenej áno. Máme na mysli upratovanie hračiek, ktoré sa porozhadzujú napríklad počas bežného popoludňajšieho hrania. Ak k tomu dieťa vediete, učíte ho mimo iné prevziať zodpovednosť za následky svojej činnosti a zároveň ho učíte dokončovať jeho prácu. Na druhú stranu, ak je neporiadok veľký napríklad preto, že sa v izbičke hrali aj deti susedov, nenechávajte to len na ňom.

Bežný neporiadok však za neho neupratujte, naučilo by sa to očakávať. Čím staršie dieťa bude, tým ťažšie je také návyky zmeniť. Upratovanie a to ani upratovanie hračiek nie je zábava, ale tiež to nie je žiadna príšerná drina a je úplne v poriadku chcieť po deťoch, aby to robili. Ak je to možné denne. Skúste na to ísť napríklad takto.

1. Voľte tie správne slová

Deťom nestačí zadať len vágny pokyn „a teraz tu uprac“. Neporiadok im môže pripadať ohromujúci a nebudú vedieť, kde začať. Ďaleko lepšie je povedať napríklad, aby najskôr upratali autíčka a potom dali knihy do police, kam patria. Keď upratovanie izbičky rozdelíte na viac čiastkových úloh, deti si s nimi oveľa lepšie poradia.

2. Vysvetlite im, prečo je upratovanie tak dôležité

Deti majú prirodzenú tendenciu upratovanie bojkotovať a môžu napríklad - zo svojho pohľadu celkom logicky - namietať, že to nemá zmysel, pretože druhý deň rovnaké veci zase vytiahnu. Ale mohli by pochopiť, že o neupratané hračky môže niekto zakopnúť a zničiť ich, alebo si ublížiť. A že kúsky neupratanej stavebnice sa môžu postrácať a chýbali by pri ďalšej hre.

3. Vytvorte im vhodné podmienky

Kúpte šuplíky a priehradky, označte ich štítkami a samolepkami, aby bolo triedenie hračiek jednoduchšie. Môžete nechať potomkov, aby si samolepky sami vybrali, prípadne môžete spoločne vybrať a vystrihnúť vhodné obrázky z časopisov. Nezabudnite pridať aj písomné označenie, je to skvelá čitateľská príprava.

4. S hudbou to pôjde lepšie

Naučte deti, že si k upratovaniu môžu pustiť obľúbenú hudbu a spojiť príjemné s užitočným. Prípadne môžete spievať spoločne. Pozor, hovorené slovo moc nefunguje, audioknihy vyžadujú sústredenie a dieťa si tak bude mať tendenciu sadnúť alebo ľahnúť a počúvať.

5. Urobte z toho hru

Vyzvite potomka trebárs k tomu, či dokáže upratať všetky pohádzané časopisy, skôr ako vy to isté urobíte s jeho bábikami. Alebo mu natiahnite kuchynský časovač s tým, že by bolo fajn dostať všetko lego tam, kam patrí skôr, než zazvoní.

6. Neprerábajte to

Aj keď nie je po detskom upratovaní izba úplne podľa vašich predstáv, nekritizujte to (ak neleží polovica vecí stále na zemi, samozrejme), neprerábajte. Štvorročné dieťa jednoducho nemôže upratovať tak dobre, ako dospelý. Keď mu to dáte nevhodne najavo, zoberiete mu odvahu a chuť sa do toho pustiť aj nabudúce. A to asi nechcete.

7. Za prácu odmena

Niektoré deti poteší, keď majú jasno, že si ich prácu s upratovaním považujete, aj keď by sa z neho mala časom stať samozrejmosť. Ale môžete napríklad za každé podvečerné pozbieranie a upratanie hračiek nalepiť samolepku na papier visiaci na chladničke s tým, že za každú desiatu pôjdete na zmrzlinu alebo na obľúbené detské ihrisko.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku