Zobraziť přihlasovací formulár

Výhody dlhodobého partnerstva, na ktoré sme nepomysleli

  • Publikované:
Výhody dlhodobého partnerstva, na ktoré sme nepomysleli

Keď sa povie dlhodobé partnerstvo, manželský zväzok, životný partner, asi si predstavíme kopec výhod, ktoré nám zo záväzku tohto typu plynú. Okrem šťastia, lásky a pocitu spokojnosti a naplnenia (a dúfame, že to sú tie výhody, ktoré všetkých napadnú ako prvé) sa naše myšlienky často obrátia aj napríklad smerom financií (určite je lepšie mať jeden nájom a dva platy). Dlhodobý šťastný zväzok nám toho ale prináša oveľa viac. A to aj na poli našich osobností.

Vo vzťahu sme každý trošku niekto iný, ako keď sme sami. Je to logické, normálne a zdravé, tak blízkou interakciou s inou ľudskou bytosťou sa nemôže stať, že by sme sa sami sebe navzájom trošku neprispôsobili, neprijali niektoré nové veci a spôsoby myslenia alebo náhľady na okolitý svet. Partner je pre nás obohatenie a my pre neho tiež. Čo dlhodobý zväzok znamená pre rozvoj našej osobnosti?

Prijmeme partnerovo hodnotenie nás samotných. Úplne nevinný príklad. Napríklad sme na sebe vždy neznášali bruško, ktoré nie a nie zmiznúť aj keď sme cvičili ako blázni. Partner ho ale úplne zbožňuje. Výsledkom je, že sa na túto svoju „vadu“ budeme časom pozerať oveľa menej negatívne (aj keď vadiť nám asi neprestane). Budeme mať ale vonkajší dôvod na to, aby sme sa tým toľko netrápili. Tento princíp je ale platný predovšetkým pre naše povahové rysy, vlastnosti a zručnosti, ktoré začneme hodnotiť pozitívnejšie po tom, čo sa o nich bude pozitívne vyjadrovať náš partner. Či už je to varenie alebo celkový náhľad na to, ako nás majú ľudia radi. Partner tu síce nie je od toho, aby nám vybudoval sebavedomie, ale v skutočnosti nám ukazuje, že na nás niekto pozerá pozitívnejšie, než my sami.

Starostlivosť o zdravotný stav. Okrem iného majú partneri tendencie sa navzájom ovplyvňovať aj v tom, ako sa starajú o svoje zdravie. Ak jeden partner chodí k zubárovi raz ročne a druhý to fláka, všeobecne platí, že sa prispôsobí skôr ten lajdáckejší partner a začne sa o seba starať lepšie. A ak sú zdravotné návyky nášho partnera tie menej zodpovedné, je na nás, aby sme prevzali vedenie. A rovnako, ako s deťmi, nikdy nefunguje nič lepšie ako pozitívny príklad.

Vzťah ako dopad do mäkkého. Ak cítime istotu vo vzťahu, máme väčšiu odvahu mimo neho. Znamená to totiž jediné, ak sa do niečoho pustíme a ono sa to moc nepodarí, vždy máme istotu, že „dopadneme do mäkkého“, že sa jednoducho máme kam vracať, že existuje na svete miesto, kde nám nie je inak ako dobre. Máme väčšiu odvahu, ak chceme zmeniť kariéru, vyskúšať čokoľvek nové od športu po cestovanie, presťahovať sa - istota vzťahu ako emocionálnej poistky nám dáva možnosť k rozletu.

Môžeme si vychutnať spoločné spomienky o to intenzívnejšie. Časom všetko v našej pamäti trošku bledne. Ale v každej pamäti blednú iné časti, preto sú zdieľané spomienky vždy o niečo jasnejšie, zreteľnejšie a krajšie na prežívanie. Spoločné spomienky znamenajú život, ktorý ste prechádzali ruka v ruke a ktorý teraz môžete prežívať znova spoločne. Cestovanie, dovolenky, keď boli deti malé, ako veľmi vyrástol ten strom, ktorý ste zasadili, keď ste sa nasťahovali. Spoločné spomínanie upevňuje to, čo je teraz, a dáva nám priestor tešiť sa na všetko, čo príde.

Môžete navzájom usmerniť svoje vzorce správania. Všetci ich máme a nie vždy sú pre dobro veci. Napríklad často sa stáva, že sa jeden z partnerov rozhoduje neuvážene, keď je hladný alebo nahnevaný. A často robí také rozhodnutia, ktoré by rád v budúcnosti (až mu bude lepšie) prehodnotil. A od toho sme tu my, aby sme ho/ju v takých chvíľach usmerňovali. Nijako násilne, sami vieme, aká komunikácia funguje najlepšie. Takých vzorcov odhalíme u partnera desiatky a on u nás taktiež. A v milujúcim a pevnom zväzku vieme, že partner s nami nemá iné než tie najlepšie úmysly - koniec koncov my s ním tiež. A keď si siahneme do svedomia, často spoznáme, že partner má pravdu a oplatí sa ho vypočuť alebo si nechať poradiť. Pozná a miluje nás, nemá dôvod nám škodiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku