Zobraziť přihlasovací formulár

Správne odličovanie a DIY tampónikmi

  • Publikované:
Správne odličovanie a DIY tampónikmi

Ako vieme, odličovanie je alfou aj omegou správnej starostlivosti o pleť. Vhodné a precízne odlíčenie definuje, ako veľmi úspešní budeme s aplikáciou následnej starostlivosti, kúr, sér prípadne akýchkoľvek ďalších pokusov o vylepšenie. Odličovanie má dve hlavné úlohy - odstrániť make-up a nečistoty, ale zároveň nepoškodiť prirodzenú ochrannú bariéru a stav našej pokožky. Pôsobí mechanicky (trením) a chemicky a čert aby sa v tom vyznal.

Každý typ pleti si žiada inú starostlivosť, a to aj čo sa odličovania týka. Rovnako tak musíme odličovanie prispôsobiť tomu, aký make-up nosíme, vode odolné prípravky totiž vyžadujú inú starostlivosť než tie obyčajné.

  • Ideálne je používať odličovače na olejovej báze, avšak ako prvý krok. Po ich použití by sme mali následne pleť prebytočného oleja a zvyškov nečistôt zbaviť, je dobré teda použiť gélový, penivý alebo krémový odličovač a/alebo micelárnu vodu.
  • Ak máte normálnu, suchú alebo zmiešanú pleť, nie je potrebné tvár ráno znova čistiť. Stačí len opláchnuť studenou vodou a naniesť toner, poprípade nejaký prírodný (ako je napríklad ružová voda).
  • Mastnú pleť treba však vyčistiť od prebytočného mazu aj ráno a nezabudnúť naniesť hydratačnú starostlivosť.
  • Oblúkom by sme sa mali vyhnúť detským hygienickým obrúskom. Áno, detská pleť je citlivá, a preto by nám obrúsky nemali na pleť škodiť (naopak), ale detské zadočky sú väčšinou pokryté úplne niečím iným, než je make-up. K jeho odstráneniu potrebujeme iné chemické zloženie, ak budeme používať obrúsky neurčené na odličovanie, make-up skôr zdierame, než odličujeme.
  • Špeciálnu pozornosť by sme mali venovať odličovaniu, ak používame vode odolný make-up, respektíve linky alebo maskaru. Tie vyžadujú špeciálne odličovače, respektíve tu sa bez olejovej bázy nezaobídeme. Na vatový tampón nanesieme odličovač, jemne pritlačíme na viečko a necháme aspoň pár sekúnd pôsobiť. Potom jemne zotrieme a opakujeme, kým je to nutné. Podstatné je slovo jemne. Ak budeme vode odolný make-up odličovať väčšou silou, jediné, čoho docielime, je, že si vytrháme a zoslabíte mihalnice.
  • Rovnaký problém je s dlho držiacimi rúžmi, hitom poslednej doby. Kto si ich skúsil odlíčiť, vie, že to nie je práve sranda. Trik je opäť predovšetkým v tom, nechať olejový odličovač na perách najskôr za mierneho tlaku na pár sekúnd pôsobiť.
  • Nesmieme zabudnúť na následnú starostlivosť! Hydratácia a ochrana proti slnečnému žiareniu sú ďalší nenahraditeľní pomocníci v boji za krásnu pleť.

Domáce odličovanie

A to i vode odolného make-upu. Budete potrebovať

  • Pohár s viečkom, do ktorého odličovacie tampóny uložíte (môže byť stredný zavárací, ale samozrejme aj iný – štýlovejší)
  • Vatové tampóny (podľa veľkosti pohára)
  • Čistú misku
  • V nej zmiešajte 2 lyžičky detského šampónu
  • 2 lyžičky rozpusteného kokosového oleja
  • 1 dcl prevarenej vody

Do vyčisteného (ideálne vyvareného) pohára vložte do komínka vatové tampóny a zalejte ich zmesou z detského šampónu, kokosového oleja a prevarenej vody. Keďže zmes bude vzlínať, tampóny nadobudnú na objeme. Tiež ich môžeme postupne pridávať, ak zmes nevyčerpáme.

Takto vzniknuté odličovacie tampóny si šetrne poradia aj s vode odolným make-upom, môžeme ich použiť samostatne bez následného čistenia pleti (vďaka detskému šampónu).

Máte vlastný recept na odličovacie zmesi? Používate oleje, micelárne vody, gélové alebo krémové odličovače? Aké sú vaše skúsenosti na aký typ pleti? Dajte tip ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku