Zobraziť přihlasovací formulár

Čo vám o botulotoxíne (skoro) nikto nepovie

  • Publikované:
Čo vám o botulotoxíne (skoro) nikto nepovie

Klobásový jed alebo produkt baktérií Clostridium botulinum je v dnešnej dobe známy najviac ako niečo, čo nám vypne kožu a vyhladí vrásky. Jeho použitie a pôvodný účel však sú úplne inde, liečia sa ním svalové kŕče, tiky, stuhnutie, nadmerné potenie, a tak ďalej. Znehybňuje totiž svaly a prejavy ich pohybu na povrchu. Ako je to s jeho využitím v kozmetických úpravách nášho zovňajšku? Čo môžete reálne očakávať, keď sa rozhodnete procedúru podstúpiť? A ako sa budete cítiť po tom? Okrem informácií si môžete prečítať tiež reálnu skúsenosť jednej z vás.

O botulotoxíne

Botulotoxín aplikuje iba lekár. Pretože jeho znalosť anatómie a skúsenosť s miestami vpichu je pre dobrý výsledok absolútne kľúčové. Botulotoxín, známy ako „botox“, je totiž jed, ktorý paralyzuje svaly. A ak by sa stalo, že by paralyzoval tie nesprávne, môžete svoje rozhodnutie intenzívne ľutovať.

Vďaka botulotoxínu je možné vyhladiť mimické vrásky - teda tie spôsobené pohybom tvárových svalov a následným zlomením kože. Najčastejšie vďaka botulotoxínu vyhladzujeme vrásky na čele a medzi obočím, okolo očí (vrásky smiechu) a okolo úst - pomarančovú bradu. Ak sú vrásky hlboké, je potrebné počítať aj s ich výplňou, čo znamená si za celú procedúru priplatiť.

Čo je dobré vedieť

Je to len na pár mesiacov. Botulotoxín je jed, ktorý telo časom odbúrava. Paralyzované svaly sa síce nikdy nevrátia k pôvodnej hybnosti, ale celkový efekt pretrvá tri až šesť mesiacov. Preto je treba (ak uznáte za vhodné) tieto procedúry opakovať a opakovať a opakovať.

Je vhodný ako prevencia. Aplikácia botulotoxínu, keď máme na tvári ryhy ako od bagra, nezmôže žiadne extra zázraky. Respektíve áno, výsledok bude viditeľný a s pomocou výplne vrások pomerne značne, ale stále viac pribúda ľudí, ktorí si nechávajú botulotoxín aplikovať ešte predtým, než sa koža „zlomí“. Takto totiž vznik vrások odďaľujeme, ešte neriešime ich korekciu. A meníme tak „ty si nejako omladla“ na „ty snáď nestarneš“.

Vpichov je veľa. Ak máte panickú hrôzu z ihiel, nebude aplikácia botulotoxínu nič príjemné. Aj keď ide o malinké a tenké ihličky. Záleží na uvážení lekára, ale vpichy sa počítajú na desiatky.

Vo svojich tridsiatich rokoch som si prvýkrát nechala aplikovať botulotoxín, rozhodla som sa, že prevencia bude lepšia ako riešenie následkov. Nemám strach z ihiel, ale aj tak som bola prekvapená, koľko vpichov ma čakalo. Najskôr mi doktor kázal robiť rôzne grimasy - mračiť sa, dvíhať obočie, smiať sa atď. Počas toho mi na čele a okolo očí kreslil body, kam je treba botulotoxín aplikovať. Ak si dobre pamätám, celkovo išlo o niečo cez dvadsať vpichov. Tie samy o sebe neboleli (moc, napríklad nad obočím ale celkom áno), čo bolelo, bola skôr samotná aplikácia, teda to, ako sa látka rozlievala.“

Čo vám nepovedia

Teda povedia, ale ak nepátrate sami, dozviete sa to až počas procedúry. A na záver vám tiež prinášame skúsenosť ženy, ktorá si nechala botulotoxín aplikovať prvýkrát. Pôjde do toho znova?

  • Botulotoxín nepôsobí hneď, účinky sa dostavia až po niekoľkých dňoch, niekedy až týždňoch.
  • Hneď po zákroku je potrebné držať hlavu rovno, nelíhať si, nenamáhať sa. Niekoľko dní potom je potrebné mať kľudový režim, pretože v oboch prípadoch by sa botulotoxín mohol dostať na iné miesta, než na aké má, a spôsobiť tak iný efekt, než sme chceli.
  • Samozrejme - žiadny make-up! Aspoň dva dni.
  • Nechodiť do solária aspoň niekoľko dní po aplikácii. Solárium (i neskôr) urýchľuje odbúravanie botulotoxínu a skracuje tak jeho účinok.
  • Botulotoxín má aj vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí napríklad bolesť hlavy alebo poklesnuté viečka.

Trošku som zanedbala poaplikačný režim, to uznávam. Šetrila som sa prvý deň, potom sa ale prihlásili povinnosti a ja tak nejako pozabudla, že by som sa mala námahe vyhnúť. Prvé dva dni nič, deň tretí som začala vnímať, že sa s mojím čelom niečo deje. Respektíve teda nedeje nič. Prestalo sa mi dvíhať obočie (či už počas reči alebo v prípadoch, kedy som to chcela urobiť schválne), nešlo mi sa zamračiť. Tento stav trval približne týždeň, potom som začala cítiť, ako sa niektoré hybnosti lepšia. Nikomu som nepovedala, že som si nechala botulotoxín aplikovať, vedel to len môj priateľ. A nikto z rodiny sa nepozastavil nad potlačenou mimikou, takže som uznala, že to asi je skôr v mojej hlave ako inde. Čo je ale malér - poklesli mi viečka. Môžem si za to sama, režim som nedodržala. Ale teraz mám pocit permanentne privretých očí (zase - nie je to nič extrémne viditeľné, ja sama som to spoznala až v situácii, keď som si maľovala výraznejšie oči a zistila som, že je na mojich viečkach „niečo inak“). Zase, pre okolie to nie je nijako viditeľné, ale ja to cítim. Som veľký psychosomatik a dosť nervózna osoba, čo má za následok to, že fakt, že nemôžem pohnúť s čelom a cítim privreté viečka, mi niekedy navodzuje zľahka klaustrofóbne pocity.

Či si nechám botulotoxín aplikovať znovu, až jeho účinok odznie? Váham. Asi to skúsim ešte raz, dám šancu kvalitnejšiemu „pozákrokovému“ režimu a poradím sa s doktorom, či by nezvolil iný postup. Keď sa o tom bavím so ženami, ktoré si nechávajú botulotoxín aplikovať pravidelne, počúvam, že si zvyknem a až uvidím, ako sa mi zase krčí čelo, tak budem objednávať termín viečka neviečka. Tak neviem.

Čo ma ale celkom prekvapilo, bola cena. Žila som v domnení, že je to drahá zábava, ale nie je to nič tak likvidačného, nie raz za pol roka. Ale to asi záleží na viacerých faktoroch, neplatí to všeobecne. Aj v cenách sú veľké rozdiely.

Nemôžem povedať, že by mi to zdvihlo sebavedomie, pretože som zvolila botulotoxín ako preventívne opatrenie, zásadný rozdiel nie je vidieť, len cítim absenciu expresívnej mimiky. Čo ma trošku znervózňuje, ale trebárs som si naozaj len ešte nezvykla.“

Jana 30

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku