Zobraziť přihlasovací formulár

Prírodní bojovníci proti nadúvaniu

  • Publikované:
Prírodní bojovníci proti nadúvaniu

Tento nepríjemný problém môže udrieť prakticky kedykoľvek a nie je práve najjednoduchšie s ním vždy bojovať, respektíve nechať všetkému voľný priebeh. Nie každé prostredie je tolerantné k prirodzeným ľudským prejavom, preto často trpíme kŕčmi, nadúvaním, pocitom ťažkosti a napríklad aj pálením záhy. Ak na tieto stavy trpíme, asi máme svoje mechanizmy na to, ako ich prekonať alebo lepšie - sa im vyhýbať. Ale môžeme si pomôcť aj prírodne! Aké sú najlepšie prírodné nástroje proti nadúvaniu?

Plyn v črevách môže vznikať, respektíve sa tam dostávať, dvoma spôsobmi. Tým prvým je, že ho jednoducho prehltneme, keď jeme alebo pijeme. Tým druhým sú chemické reakcie nášho zažívacieho traktu na určité látky. Niektoré sú univerzálne, ako polysacharidy alebo jednoduché cukry (preto takmer všetkých nadúvajú strukoviny alebo napríklad sladké ovocné šťavy). Iné sú závislé na našom konkrétnom organizme, na tolerancii, ktorú máme k jednotlivým zložkám potravy.

  • Nadúvanie je najčastejším prejavom intolerancie alebo alergie k laktóze, cukru, ktorý sa vyskytuje v mlieku a výrobkoch z neho.

Koptská rasca čiže ajwain. Rovnakú službu nám urobí aj rasca rímska. Koptskú rascu môžeme pridávať do ovsených kaší, vločiek, jogurtov... ako sa nám len páči. Z rímskej rasce zase môžeme pripravovať odvar. Lyžičku semienok rasce pridáme do vriacej vody a varíme po dobu približne desiatich až pätnástich minút. Odvar necháme úplne vychladnúť a vypijeme po jedle. Esenciálne oleje obsiahnuté v rasce pomáhajú zabrániť vzniku nadbytočných plynov v črevách.

Feruľa čertová (Ločidlo čertovo lajno – čes.). Táto prapodivná mohutná rastlinka je doslova zázrak, keď príde na zažívanie. Avšak, ako už z názvu vyplýva, nevonia príliš vábne. Môžeme ju zohnať vo forme esenciálneho oleja alebo prášku. Chuťovo je feruľa niekde medzi cesnakom a cibuľou, takže ju môžeme používať pri varení, ak ale chceme využiť iba jej pozitívny efekt na zažívanie, zmiešajte pol lyžičky prášku a pohár vlažnej vody a tento nie práve chutný kokteil vypite.

Čerstvý zázvor. Zázvor je pre naše telo skoro nedoceniteľný, okrem antibakteriálnych vlastností (aj keď s nimi to vlastne súvisí) vie tiež neuveriteľne pôsobiť na celý náš zažívací trakt. Vyrovnáva množstvo potrebných a nepotrebných baktérií v našom zažívaní a zabraňuje tak nielen nadmernému nadúvaniu, ale tiež napríklad upokojí podráždený žalúdok alebo mierni pálenie záhy. Zalejte si niekoľko plátkov čerstvo nastrúhaného zázvoru horúcou vodou, pridajte lyžičku citrónovej šťavy (a prípadne medu) a pite po jedle.

Citrónová šťava a jedlá sóda. Obe tieto ingrediencie dobre poznáme z iných, užitočných tipov, ako ozdraviť svoju domácnosť i telo. Keď zmiešate pol lyžičky sódy bikarbóny, lyžičku citrónovej šťavy a pohár vlažnej vody, získate vynikajúci prostriedok, ako po jedle zabrániť vzniku nadbytočných plynov. Len pozor, táto zmes môže byť pomerne agresívna, takže by sme ju nemali konzumovať príliš často.

Triphala. Ak ste o tejto ajurvédskej kombinácií ešte nepočuli, možno je na čase dať jej šancu. Vo forme kvapiek, kapsúl, sirupu alebo čaju ju konzumujeme pred spaním a zapíjame vlažnou až teplou vodou. Okrem toho, že upokojuje a reguluje zažívanie, podporuje našu imunitu (tiež vďaka pozitívnemu vplyvu na črevnú mikroflóru) a detoxikuje organizmus.

  • Občasné nadúvanie, poprípade nadúvanie po určitých jedlách, je v každom prípade normálne. Ak ale považujete svoje problémy za abnormálne, určite nie je od veci navštíviť svojho lekára. Môže ísť o sprievodný jav závažnejších problémov než je naše nezodpovedné správanie, keď príde reč na stravovanie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 12. 3. 2019, 21:16
1.RÍMSKA rasca NIE je vhodná pre osoby s vyšší či liečeným krvným tlakom,pretože samotný krvný tlak ZVYŠUJE :-( ... tak isto obsahuje látky,na ktoré precitlivelí ľudia môžu reagovať alergicky a spôsobuje FOTOSENZITIVITU, t.j.presne tie isté nepríjemné účinky ako ľubovník:fľaky na koži,citlivosť na svetlo,bolesti hlavy až neurologické poruchy-a to aj u ľudí,ktorí nikdy doteraz neboli alergický na slnko :-( 2.Feruľa čertova sa pred použitím musí nasucho opražiť-aby mala účinky,aké popisujete.Alebo sa z nej pripravuje tinktúra.Ako korenina dobrá,využiteľná,no nie každému vonia a chutí,lebo je aromatickejšia ako cibuľa a cesnak dohromady 3.Ďumbier (po česky zázvor) NESMÚ užívať ľudia s liečeným vysokým krvným tlakom a to ani krátkodobo.Tento koreň totiž v akomkoľvek stave (čerstvý,sušený,čaj,prášok,sirup...čokoľvek) RUŠÍ účinok liekov na vysoký krvný tlak...takže ak niekto tieto lieky užíva a dá si ďumbier(zázvor),akoby žiadny liek neužil a zároveň si zvýši tlak :-( 4.Chémia 7-meho ročníka základnej školy hovorí,že ak zmiešate kyselinu (citrón) a zásadu (sódu bikarbónu), vznikne tepelná reakcia,pri ktorej sa uvoľní teplo...okrem prípadného polápenia výsledok 0,- nula nič! a ten istý princíp hovorí,že ak užijete čajovú lyžičku sódy bikarbóny,stretnutím s kyselinou chlorovodíkovou (ktorá je v žalúdku prítomná VŽDY) si vyrobíte: kyslík=preto sa Vám odgrgne,vodu a čajovú lyžičku obyčajnej kuchynskej SOLI!!! ak vám prikážem zjesť čajovú lyžičku obyčajnej soli naraz,poviete si,že som blázon...ak si to však dáte ako sódu,považujete to za liek...čo na to vaše obličky??? NEKOPÍRUTE BEZHLAVO BLUDY z netu ... (N) :-o :-( a používajte základné informácie zo základnej školy,alebo sa poraďte s človekom,čo tomu rozumie!