Zobraziť přihlasovací formulár

Najjednoduchšie triky pre ľahšie chudnutie

  • Publikované:
Najjednoduchšie triky pre ľahšie chudnutie

Aj tí najlenivejší z nás majú nádej. Keď teda hovoríme o chudnutí. Mnohí z nás si myslia, že keď chceme zhodiť nejaké to kilo, chce to drastické zmeny, prísnu diétu a intenzívne cvičenie. A to nás väčšinou odradí (a koho by neodradilo). Správne by sme si ale mali nastaviť hlavu trošku inak - všetko je lepšie ako nič. Aj tá najmenšia zmena, ktorú urobíme, je pre dobro veci, a posúva nás k cieľu. Pomaličky, ale zato bez stresu. A my pre vás máme niekoľko tipov, ako takéto drobučké zmeny robiť.

Jedzte zvyšky celý týždeň. Nemyslíme to tak nechutne, ako to znie. Ale kupovanie nových potravín, ich spracovávanie a varenie v nás často vyvolá pocit, že vyhodiť zvyšky zo včerajška je predsa škoda. Tak ich dojeme, ako by sa nepočítali. Stratégia je ale jednoduchá, potrebujeme dostať svoju myseľ od jedla. A tak keď si starostlivo naplánujeme, čo a koľko toho raz alebo dvakrát týždenne uvaríme, máme na celý týždeň vystarané a možno ani nebudeme musieť do obchodu (plného lákadiel).

Pozor na nákupy. Nikdy, nikdy, nikdy a ešte raz nikdy nechoďte nakupovať hladní. Oplatí sa urobiť si zoznam a striktne sa ho držať, inak nakúpite a zjete oveľa viac (a tiež viac nezdravého), než by ste urobili za normálnych okolností.

Desiaty sú peklo. Sem tam jednoducho potrebujeme nejakú rýchlu dobrotu, a často sa uchýlime k fast foodu alebo pečivu. Trik je v tom, že hrsť mandlí a dva plátky jablka nás asi neuspokoja. Po ruke by sme teda mali mať niečo sýtejšie, ako sú napríklad natvrdo uvarené vajcia, grécke jogurty, sušené ovocie, čerstvá zelenina.

  • Vynikajúci tip na zeleninový snack nás možno prekvapí. Viete, že brokolicu alebo karfiol môžete jesť čerstvé, tepelne neupravené (ružice, nie dužinaté stonky). Je to veľmi hutná, sýta a zdravá zelenina, ktorá uspokojí aj našu prirodzenú túžbu po žuvaní.

Malé kabelky. Do ktorých sa nezmestí nič „na potom“. Ale to nie je jediná výhoda. Ak sa zameriate na kabelky typu „listová kabelka“, nikdy nebudete mať dostatočne voľné ruky pre jedlo i pitie zároveň. Ideálne na večierky s rauty.

Vynechajte jednu ingredienciu. Skoro zo všetkého. Ak sa zamyslíte, skoro každý recept môžete trošku prispôsobiť. A jedna z takýchto najľahšie vynechateľných ingrediencií je olej. Respektíve skoro každý tuk. Urobiť mäso alebo zeleninu na vode, prípadne s oveľa menším množstvom mastidla, nijako nezmení chuť, a ušetríme pomerne významné kalórie.

A čo k filmu? Chipsy a pohár vína? Tabuľku čokolády, sušienky a čaj? To by sme radi asi všetci. Ak ale prahneme po nejakom tom večernom snacku a nie a nie sa tohto nutkania zbaviť, mali by sme siahnuť po popcornu. Kaloricky si síce toľko významne nepomôžeme, zato ale prijmeme pomerne veľké množstvo vlákniny.

Zapojte smartphone. Aplikácií na sledovanie príjmu kalórií, dodržiavanie pitného režimu alebo monitoring zdravotného stavu je dnes veľká kopa. Mnoho je ale tiež online programov, trénerov a videí, ktorými sa môžete inšpirovať k občasnej, keď už nie každodennej, aktivite. A zďaleka nejde len o zábavnú formu dodržiavania zdravého životného štýlu, ide aj o vstrebávanie informácií. Každou novou aplikáciou, každou novou informáciou, videom a návodom, do seba vstrebávame vedomosti o tom, ako naše telo funguje, nefunguje, čo sa mu páči a čo mu škodí. A oveľa ľahšie to potom aplikujeme aj v offline svete.

Choďte po schodoch. Kedykoľvek máte príležitosť a čas, choďte po schodoch (namiesto výťahu). A nemusíte rovno do jedenásteho poschodia, stačia prvé dve (alebo kam až to pôjde!).

Spite. A nielen pretože kvalitný a dlhý spánok podporuje metabolizmus, našu hormonálnu hladinu a tak ďalej, a tak ďalej. Je to jednoduché. Keď spíme, nejeme. Tiež sa moc nehýbe, ale lepšie, keď náš bazálny metabolizmus spaľuje aspoň niečo, ako keď ten naštartovaný denný zavalíme čokoládou.

Použite rúž. Možno trošku moc reštriktívna metóda, ale aj keby nám mala uprieť jedno sladké a krémové kapučíno za deň. Noste rúže, ktoré si nebudete chcieť jedlom rozmazať. A vodu pokojne môžeme, na rozdiel od spomínaného kapučína, piť slamkou.

Plaťte v hotovosti. V obchode s potravinami, v reštaurácii. Bezbolestné platenie kartou je u jedla rovnako nebezpečné, ako u oblečenia, topánok a kozmetiky. Viete, o čom hovoríme.

Čistite si zuby. Alebo vyplachujte ústnou vodou, prípadne používajte osviežovač dychu v spreji. Chuť, ktorú budeme mať v puse, nebudeme chcieť kombinovať s ničím iným.

Utiahnite opasok. Doslova! Než sa pustíte do jedla, trošku si žalúdok priškrťte. Sýtosť ucítite oveľa rýchlejšie, než s povoleným pasom.

Znížte teplotu. Či už doma, alebo v kancelárii. Telo bude musieť spotrebovávať o niečo viac energie (kalórií) na to, aby zostalo na svojej teplote. Aj keby to malo znamenať 50 kcal denne. Nehľadiac na to, že pohybovať sa a spať v chladnejšom prostredí je pre nás všeobecne zdravé!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku