Zobraziť přihlasovací formulár

Čo najčastejšie spôsobuje lámavosť vlasov

  • Publikované:
Čo najčastejšie spôsobuje lámavosť vlasov

Suché končeky, lámavé vlasy? Nikto ich nechce, kdekto ich ale má. Dokonca môžeme povedať, že sa s nimi stretáva väčšina z nás. Keď si vlasy upravíme, vyfúkame, vyžehlíme, použijeme dostatočné množstvo vhodnej kozmetiky, vieme ich na deň zamaskovať. Nebola by ale lepšia prevencia? Dobrá správa je, že veľa vecí, ktoré lámavosť vlasov zbytočne spôsobujú, môžeme zmeniť. Aké sú tie najčastejšie?

Základom všetkého je hydratácia a výživa. Voľba vhodného šampónu a kondicionéru (alebo ich prírodných variantov) je pre kvalitu vlasov nevyhnutná. Rovnako tak ale ich použitie. Šampóny všeobecne vlasy odmasťujú, čo sa hodí pri korienkoch, ale čím ďalej v dĺžkach sú vlasy suchšie a suchšie, takže nie je potrebné ich ďalšie odmasťovanie. Preto by sme mali šampón nanášať na pokožku hlavy a maximálne do prvej tretiny dĺžky, zvyšok vlasov sa od nachytaných nečistôt očistí jednoduchým spláchnutím šampónu. A s kondicionérom sa to má samozrejme opačne - ten je zase treba v spodných dĺžkach, nie pri hlave.

  • Frekvencia používania šampónu je tiež podstatná. Záleží na type našich vlasov, ale umývanie hlavy trikrát týždenne by malo bohato stačiť. Aby sme zacelili vlasový folikul a uzamkli vo vlasoch čo najviac vlahy, je ideálne zmývať šampón a neskôr aj kondicionér dôkladne, dlho a na konci takou studenou vodou, akú sme len schopní vydržať. Studená voda prospeje ako našej pokožke, tak celej dĺžke vlasu.

Veľkú úlohu hrá aj kvalita vody, ktorou si hlavu umývame. Ak je voda moc tvrdá, vlasy vysušuje, spôsobuje ich poréznosť a teda tiež krehkosť a lámavosť. Táto nepríjemnosť sa dá vyriešiť sprchovým filtrom, ktorý z vody odstraňuje minerály (ale tiež napríklad rôzne alergény alebo chemikálie - napríklad chlór, ktorý našim vlasom rozhodne tiež dobre nerobí).

Moc tepelnej úpravy je jedna z vecí, ktoré vlasom škodia pravdepodobne najviac. Dostávame sa do začarovaného kruhu, kedy nám žehličky, kulmy a fény rozštiepené končeky a lámavé vlasy spôsobujú, ale bez nich si ich neupravíme. Preto je dôležité obmedziť prácu s teplom na minimum, ideálne maximálne dvakrát týždenne. A čo rozhodne nesmie chýbať, je ochrana vlasov pred teplom! Spreje, séra, krémy, masky - bezoplachové prostriedky, ktoré na vlasy nanesieme predtým, než na ne pustíme extrémne teplo.

Fénovanie vie tiež vlasom pekne zavariť. Zvlášť, keď začíname fénovať úplne mokré vlasy. Mali by sme ich totiž nechať na vzduchu aspoň čiastočne preschnúť. Rovnako tak je vhodné investovať do silného (výkonného) fénu, ktorý vlasy vysuší tak rýchlo, že sa nestihnú prehriať. Fén by sme tiež nemali držať moc blízko vlasom, stačí päť až desať centimetrov.

Ak fúkame cez kefu, nemala by byť dutá a kovová. Takáto kefa sa totiž rýchlo nahreje teplom z fénu a ničí tak vlasy z oboch strán zároveň.

Zabudnite na drsné, bavlnené uteráky. Na sušenie vlasov by sme mali používať čo najjemnejšie látky, zaobstarať si môžete uterák z mikrovlákna, alebo úplne postačí vyradené, jemné, bavlnené tričko. A nedrhnúť, len ľahko vymačkať! A na turbany radšej zabudnite úplne, robia vlasom oveľa viac škody ako úžitku.

Obliečky hrajú väčšiu úlohu, než by sme si kedy chceli priznať. Bavlnené obliečky na vankúše sú síce tradičné, ale vlasom (i pleti!) robia oveľa lepšie materiály, ako sú satén alebo hodváb. Vlas po nich ľahko skĺzne, nikde sa nezachytí a nezlomí - a to ani vtedy, keď sa trebárs ľahko spotíme.

Pravidelné zastrihávanie končekov je síce pre niekoho, kto si chce nechávať dorásť dlhé vlasy, celkom otrava, keď vlasy ale pravidelne nezastrihávame, lámu sa. Rozstrapkaný konček sa totiž inak odlomí a bude sa štiepiť ďalej, kdežto ten zastrihnutý sa bude štiepiť oveľa menej pravdepodobne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LusGo 17. 11. 2019, 22:43
Veľmi mi pomohli regeneračné oleje a nový kulmofen. Mám ten č.5, čo je tu https://www.rankito.sk/najlepsie-kulmofeny/ a výsledky sú neporovnateľne lepšie.
Danuta 11. 6. 2019, 14:41
Moje vlasy sú veľmi jemné a lámavé, o krásnych vlasoch môžem iba snívať. Ale tento článok ma povzbudil tiež: https://lepsiden.sk/jemne-vlasy-ako-im-zvacsit-objem/ A fénovanie je pre mna základ.
Vinc12 9. 6. 2019, 18:34
U té kulmy bych ještě zohlednil povrch, například zmíněno zde https://www.equiplo.cz/kulmy-na-vlasy/ a jeho vliv na vlasy. Keramika je standard, ale třeba kulmy s turmalínem vlasy hydratují a brání tak jejich vysušení. Jasně, samo o sobě to nestačí, ale právě v kombinaci s dalšími přípravky to může vlasy šetřit.