Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa (ne)staráme o svoje chodidlá

  • Publikované:
Ako sa (ne)staráme o svoje chodidlá

Naše chodidlá sú neprávom zanedbávanou časťou tela. To, ako sa o ne staráme, má vplyv nielen na naše pohodlie, ich estetickú kvalitu, ale aj na naše celkové zdravie - na držanie tela, na kĺby, na svaly, na efektivitu nášho pohybu. Zvlášť, ak sme bežci a behaním trávime podstatnú časť nášho voľného času. Alebo sme jednoducho len často na nohách. Čím si škodíme? Mnohé veci vás môžu prekvapiť.

Domáca „liečba“ zarastených nechtov. Čas od času sa to stane asi každému, či už je na vine genetika, poranenie alebo zle padnúce topánky. Pokusy o domáce riešenie problému sú väčšinou skôr škodlivé, než účinné. Na vine sú väčšinou nesterilné nástroje, ktoré používame. A zarastený necht tak môže skončiť ako naozaj veľký problém. Preto by sme mali vždy vyhľadať odbornú pomoc. Aj na takúto zdanlivú maličkosť.

Preteky v nových topánkach. Čakajú nás dôležité preteky, dlhá trať alebo veľký výšľap? Nech nás ani nenapadne vziať si nové topánky. Sú ľudovo povedané „neprešliapnuté“ a aj keď si kúpime rovnaký model, na aký sme zvyknutí a aký nám vyhovuje, tak bude chvíľu trvať, než sa opäť nohe prispôsobí. Riešením je kúpiť si, keď nájdeme vyhovujúce, rovno dva páry tenisiek, a tie striedať. Vydržia (evidentne) dvakrát dlhšie a my budeme mať čas vybavenie obmieňať.

Jedna veľkosť celý dospelý život. Mnoho z nás má skúsenosti, že aj chodidlo a jeho veľkosť sa mení v závislosti na mnohých faktoroch. U žien je to samozrejme napríklad tehotenstvo a hormonálne zmeny, ale tiež napríklad uberanie alebo naberanie na váhe - nie je ojedinelé, že nám „chudne alebo priberá“ i chodidlo. Rovnako, ako nám sedia aj rôzne veľkosti v rôznych obchodoch, líši sa kompatibilita topánky a našej nohy u rôznych značiek a strihov. Nohy by sme si mali nechať premerať raz za rok a rozhodne netrvať na tom, že musíme mať jednu veľkosť po celý život.

Topánky na chodenie a topánky na šport nesedia rovnako. Na bežné nosenie potrebujeme pevné topánky, ktoré nám udržia klenbu a všetky kostičky pekne tam, kde majú byť. Športové topánky, či už sa nám to zdá akokoľvek nelogické, zase potrebujú trošku vôľu - noha v nich musí mať priestor na to sa trošku pohybovať.

Balerínky na nohách po väčšinu času. Alebo akékoľvek topánky s plochou a tenkou podrážkou. Aj keď je to čiastočne diktát módy, nemali by sme sa ním bezvýhradne riadiť, tenké a neanatomické podrážky totiž dostatočne netlmia nárazy, čo veľmi ubližuje našim kĺbom. Od päty, cez členky po kolená. Nie sú ojedinelé ani prípady, kedy sa objavia únavové zlomeniny! Dobré je vypočuť aj ďalší módny hit, a to sú streetové tenisky. Tie, ak si kúpime kvalitné, sa dajú zohnať v mnohých dizajnoch, ale predovšetkým poskytujú dostatočnú podporu našim chodidlám.

Chodíme boso na tvrdom povrchu. Naše chodidlá nie sú prispôsobené na chôdzu naboso po rovnom, tvrdom povrchu - ako je dlažba, plávajúce, drevené alebo laminátové podlahy, a tak ďalej. Bosé nohy patria na trávu, na ľahko nerovný povrch, kde treba zapínať svaly okolo kostičiek a tým pádom držať chodidlo pohromade. To spôsobuje skrútenie našej priečnej aj pozdĺžnej klenby a zarábame si tak na neslávne známe ploché nohy. Takže domáca obuv!

Chodíme v prešliapnutých topánkach. Spoznáme to jednoducho, päta topánky je proste prepadnutá. To nám stavia chodidlo do neprirodzenej polohy, ubližujeme nielen jemu, ale takmer celej našej kostre a držaniu tela. Akonáhle sa objaví vystupujúca alebo prešliapnutá päta, reklamujeme, necháme opraviť alebo vyhadzujeme. A nezáleží na tom, ako sme topánky mali radi, naše zdravie je prednejšie.

Naboso v šatniach. A na iných miestach, kde môžeme chytiť plesne, vírusy alebo bradavice. Nie je iná pomoc ako naše vlastné, gumové, umývateľné a dezinfikovateľné žabky (alebo akékoľvek nazúvaky).

Šport bez ponožiek. Ponožky nenosíme len tak pre nič za nič. Zabraňujú treniu, pohlcujú vlhkosť, zamedzujú vzniku pľuzgierov a všeobecne pridávajú jednu ochrannú vrstvu našim chodidlám. A oplatí sa do nich investovať, ak nám vadia obyčajné, na trhu nájdeme veľa materiálov, strihov aj vlastností, ktoré môžu ponožky mať.

Topánky na beh sú na beh. Nie na denné nosenie. Ak si kupujeme priamo bežecké topánky, nemali by sme sa v nich venovať inej aktivite, než behu. Sú špeciálne dizajnované na pohyb chodidla pri behu, a preto môže chôdza alebo aj státie v nich páchať podobné škody, ako behanie v nevhodnej obuvi.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku