Zobraziť přihlasovací formulár

Aké veci rozhodne nepatria do práčky

  • Publikované:
Aké veci rozhodne nepatria do práčky

Je to veľmi lákavé - hodiť do práčky všetko, čo treba vyprať. Bohužiaľ, niektorým veciam môžeme dosť ublížiť, niektoré zasa môžu dosť ublížiť práčke. A aj keď asi neperieme pančuchy alebo plavky (pretože ich potom vo väčšine prípadov môžeme rovno vyhodiť), existuje aj pár menej známych pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať.

Pamäťová pena. Aj keď vankúše z nej vyrobené proste raz za čas potrebujú vyprať, nie je múdre dávať ich do práčky. Pena môže vplyvom chemikálií aj mechanického pohybu stratiť svoju pevnosť, alebo sa dokonca rozpadnúť. Pamäťová pena je od výroby hypoalergénna a neusadzuje sa v nej prach. Takže nie je potrebné ich čistiť tak často, ako tie z iných materiálov. Úplne v poriadku je čistiť ich len dvakrát ročne a to lokálne, proste „len“ vyčistiť prípadné škvrny. Ak sú vankúše určené na ručné pranie, mali by sme vždy používať hypoalergénny prací prostriedok ideálne aj bez parfumácie. Vankúš vytlačíme, ale nekrútime, a necháme vyschnúť na vzduchu.

Zvieracie chlpy. Ak máme oblečenie plné zvieracích chlpov, rozhodne si nepomôžeme, keď ich dáme do práčky. Mokré zvieracie chlpy totiž vytvoria chuchvalec, ktorý sa môže v tom lepšom prípade nalepiť na bubon práčky, v tom horšom ju upchať alebo priebežne upchávať, takže efektivita jej prania klesne. Zvieracie chlpy by sme mali najprv z oblečenia odstrániť (lepivým valčekom, kefou, poprípade si nasaďte gumové rukavice, trošku ich navlhčite a prechádzajte rukou po oblečení).

Podprsenky. Pranie podprseniek v práčke je najlepší spôsob, ako z nich urobiť vyťahané, povolené a rozhodne nie dobre držiace kusy látky. Navyše prípadný molitan v nich môže zhrudkovatieť, látka skrehnúť a trhať sa. Háčiky zapínania podprsenky sa zase môžu zachytiť za časti práčky, takže sa podprsenka môže roztrhnúť alebo spôsobiť ujmu práčke. Najlepšie je pranie v ruke - vlažnou vodou a ideálne tekutým a šetrným detergentom. Vodu z podprsenky vytlačíme jemne, aby sme predišli poškodeniu látky. Ak sa praniu v práčke predsa len nevyhneme, mali by sme prať na jemný program, v studenej vode a podprsenku mať v špeciálnom sáčku.

Čokoľvek s horľavými škvrnami. Práčka v tomto prípade nie je tak úplne problém, ale škvrny od oleja, benzínu, farby, alkoholu atď. sú orieškom predovšetkým pre sušičku. Vír horúceho vzduchu spôsobuje, že sa látky trú samy o seba a sem tam môže preskočiť iskra. Potenciálne nevypratá látka potom môže začať horieť. Škvrny od horľavých materiálov by sme mali čistiť samostatne (aj prať v práčke, aby sa horľavé látky nepreniesli na iné oblečenie) špeciálnymi čistiacimi prostriedkami. A ideálne nechávať preschnúť na vzduchu, nedávať oblečenie do sušičky.

Čipka, vyšívanie, zdobenie. Aj veľmi jemný program práčky spôsobí trenie, ktoré vedie k rýchlejšej skaze. Zvlášť, ak sú detaily nalepené a nie precízne všité, na lepidlo pôsobia aj chemikálie z práčky, takže nie len mechanika. Čipka je veľmi jemná záležitosť, ktorá si zaslúži špeciálnu starostlivosť. Môže sa zatrhnúť o čokoľvek, o gombík, zips, pútko... Nepomôže nič iné ako ručné jemné pranie s veľmi ohľaduplným pracím prostriedkom.

Extra veľké veci. Ako sú napríklad periny, deky a podobné. Ak nemá látka možnosť sa hýbať, nielen, že sa nevyperie, ale môže sa tiež rôzne prekrútiť, dokonca aj potrhať. Rovnako tak môže byť problém preťaženie samotnej práčky. Tu nám najlepšie poslúži odborná pomoc - také veci by sme mali nosiť do čistiarne. A dávať si pozor aj pri bežnom praní, aby sme toho do práčky nedávali moc.

Vlna, zamat, kašmír. Toto sú látky veľmi náchylné na zničenie. A to pokojne aj po prvom a jedinom vypraní. A čo horšie, pri nesprávnom čistení sa môžu tieto veci zraziť a to už potom dobre nespravíme. A nie sú to väčšinou veci práve lacné. Týmto látkam vadí predovšetkým mechanické trenie, takže by sme mali byť opatrní aj pri ručnom praní. Ideálne je ponoriť oblečenie do teplej vody a špeciálneho pracieho prostriedku a nechať poriadne presiaknuť. Môžeme vodu s oblečením akoby miešať - krúživými pohybmi. Po zhruba 15 minútach vypustíme vodu s pracím prostriedkom a napustíme novú, čerstvú. Nenechávame vodu stekať po oblečení, to by v nej malo byť ponorené. Necháme opäť aspoň 15 minút máčať a vodu vypustíme. Potom zľahka vytlačíme vodu z oblečenia (ale nežmýkajte), rozprestrieme na suchý uterák a necháme vyschnúť.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Vinc12 16. 6. 2019, 19:30
U niektorých citlivejších vecí potom tiež záleží na práčke, či má napríklad nejaké šetrné programy, ktoré si s tým poradí. Trebárs AEG tu https://www.sutffio.sk/automaticke-pracky/ sú celkom prepracované, hoci drahšie.