Zobraziť přihlasovací formulár

Polenta úplne inak

  • Publikované:
Polenta úplne inak

Polenta je suchá zmes na prípravu kukuričnej kaše, s ktorou sme sa pravdepodobne už mnohokrát stretli. Pripravuje sa z kukuričnej múky, vody a soli, ale my si ju väčšinou kupujeme hotovú, ktorú stačí len uvariť. Používame ju ako prílohu alebo samostatné jedlo, ale kukurica sama o sebe je aj vo forme polenty naprosto vynikajúcim zdrojom mnohých prospešných látok. A my pre vás máme recept na to, ako ju využiť netradične, ale zato veľmi, veľmi efektívne. Kukuričný džús si zamilujete!

Na sladko, na slano, k mäsám, so syrom, so zeleninou, škoricou a cukrom... množstvo použitia polenty je nepreberné a fantázii sa medze nekladú. Polenta je skvelým zdrojom vlákniny, bielkovín a vitamínov, ale na jedálničku ju nemáme zrovna často.

Kukuričný „džús“

Zmes nasledujúcich ingrediencií je mimoriadne chutná pre chladné zimné večery, ale tiež prínosná pre naše telo. Získame neuveriteľné množstvo vitamínu A, C, B komplexu, kyseliny listovej, horčíka, luteínu a antioxidantov. Opomenúť nesmieme ani nenasýtené mastné kyseliny a škroby, čo z tohto nápoja robia nutrične plnohodnotnú a prospešnú vec.

Ingrediencie

  • 2 lyžičky polenty
  • 2 lyžičky kakaa
  • 2-3 lyžičky hnedého cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ anízu
  • Šálka vody
  • Šálka odtučneného mlieka

Najskôr spoločne premiešame suché ingrediencie, ktoré následne zalejeme vodou a mliekom. Varíme na miernom plameni za stáleho miešania asi päť minút, kým sa polenta nerozvarí. Môžeme pridať vanilkový struk alebo extrakt na dochutenie, rovnako tak pridávať alebo uberať cukor - všetko podľa chuti.

Čo vlastne pijeme?

Vďaka tomuto nápoju dostaneme do svojho tela veľa vitamínov, minerálov, ale aj ďalších živín, ako sú karbohydráty a tuky. Vďaka svojmu zloženiu pôsobí nápoj extrémne ako antioxidant, chráni ale aj naše kosti, nervovú a kardiovaskulárnu sústavu. Slúži ako prevencia pálenia záhy. Vďaka svojmu relatívne vysokému obsahu kalórií (v tom najlepšom slova zmysle) je ideálne ho konzumovať ráno, kedy naplno využijeme napríklad metabolizmus zrýchľujúci účinok škorice, ale aj navečer oceníme jeho upokojujúci efekt.

  • Ak si chcete nápoj vychutnať a nebránite sa si ho trochu okoreniť, môžete doň pridať podľa chuti rum. Trošku tak uberieme na zdraví, ale zato pridáme na príjemnom pôžitku.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku