Zobraziť přihlasovací formulár

Prsia a ich zmeny v tehotenstve

  • Publikované:
Prsia a ich zmeny v tehotenstve

Vďaka nespočetnému množstvu informácií, ktoré sa na nás denne valia zo všetkých strán, by sa dalo čakať, že budeme na veľa vecí v živote pripravené. Niekedy ale nastane situácia, keď vlastne ani nevieme, že by sme si mali niečo zistiť. Takže ak si nás informácia nenájde sama, pravdepodobne budeme prekvapené. V tehotenstve dochádza k mnohým zmenám ako po psychickej, tak po fyzickej stránke. Sme pripravené na zväčšujúce sa bruško, prevenciu strií, priberanie na váhe, hormonálne zapríčinené zmeny nálad (aj keď na to sa úplne pripraviť nedá) a tak podobne. Čo ale naše poprsie? Aj tomu sa dostane počas tehotenstva veľkých zmien.

Prsia sa zväčšia. To je pravdepodobne zmena, na ktorú sme pripravené najviac a najlepšie. Prsia sa zväčšujú nielen tukom, ale tiež zväčšením žliaz a mimoriadnym prívalom hormónov. Zväčšovanie pŕs začína v podstatne okamžite, od prvých týždňov tehotenstva. Je to jeden z príznakov, ktorý si všimneme ešte skôr, než nám nepríde menštruácia a my si nepotvrdíme tehotenstvo u lekára. Väčšinou bude treba nákup novej podprsenky, pretože sa naše prsia počas tehotenstva zväčšia pokojne aj o tri veľkosti (a to nehovoríme o dojčení).

Počíta sa to do priberania váhy! Ak si strážite hmotnosť, nezabudnite, že nárast pŕs je nezanedbateľnou položkou v našej váhe. Keď na to príde, môžeme pokojne kilo a niekedy až dve pripísať na vrub nárastu prsného tkaniva.

  • Prsia by sme rozhodne nemali zanedbávať, keď príde na mazanie krémami alebo olejmi proti striám. Nielen koža na bruchu, ale aj na prsiach (a bokoch) je počas tehotenstva vystavená veľkým tlakom.

Bradavky a dvorce sa zväčšia, stmavnú a ich okraje sa „rozpijú“. Už počas druhého trimestra si začneme všímať zmien. Bradavky a dvorce sa vplyvom nárastu hladín estrogénu a progesterónu zväčšia, zvýši sa ich pigmentácia (stmavnú). A mnohým ženám aj po tehotenstve a dojčení bradavky zostanú tmavšie, než boli.

Všetko je citlivejšie. Nielen bradavky. Zvýšená citlivosť prsníkov je spoločne s ich rastom typickým sprievodným javom tehotenstva. Možno to poznáte z obdobia pred menštruáciou, kedy mnoho žien zažíva podobnú zvýšenú citlivosť až bolesť pŕs a bradaviek.

Môže sa objaviť svrbenie. Predovšetkým počas tretieho trimestra sa u nezanedbateľného počtu žien objaví v okolí bradaviek svrbivý ekzém, ktorý vedie k začervenaniu, popraskaniu kože. Lekár môže predpísať lokálne krémy, masti, ale pomôcť môže tiež napríklad kokosový olej, vazelína alebo lanolínové krémy. Rozhodne sa ukážte svojmu lekárovi!

Vyzerajú inak. Počas druhého trimestra si môžeme začať všímať zmeny ako sú napríklad drobné hrbolčeky na dvorci alebo presvitanie žil pod kožou pŕs. Tieto zmeny odznejú zhruba mesiac po skončení dojčenia.

Produkujú tekutinu. Väčšinou čakáme na vytekanie čohokoľvek z bradaviek až v období dojčenia, ale už v priebehu druhého trimestra (a častejšie tretieho) nám môže začať z bradaviek presakovať kolostrum. Môžeme si tak všimnúť žltkastej zaschnutej hmoty na bradavkách (podobné ospalkám), ktorá je práve ono zaschnuté kolostrum.

  • Kolostrum čiže mledzivo je prvotné, nezrelé mlieko, ktoré sa tvorí všetkým cicavcom. Je bohaté na proteíny a zaisťuje mláďatám imunitu, obsahuje látky, ktoré ich chránia pred okolitým prostredím, proti ktorému ešte dieťa / mláďa nemá vybudované protilátky.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku