Zobraziť přihlasovací formulár

Ako a prečo zostávať pozitívni, aj keď nie sú dôvody na radosť

  • Publikované:
Ako a prečo zostávať pozitívni, aj keď nie sú dôvody na radosť

Zlé situácie, negatívne emócie a dôvody na smútok alebo hnev si nás vyhľadávajú na dennej báze. Záleží veľa na našej povahe, ako sa s nimi vyrovnávame, ale snáď sa nenájde nikto, kto by tvrdil, že je lepšie cítiť sa zle ako dobre. Svoju psychiku samozrejme nemôžeme kontrolovať na sto percent, ale niečo málo pre seba urobiť môžeme. Prečo sa pozerať na život z lepšej stránky, aj keď je niekedy ťažké ju vôbec nájsť?

Životný štýl dnešnej doby pozitívnym pocitom moc nepraje. Je skoro už normálne byť v strese, cítiť úzkosť, byť podráždení. Ale nie je to zdravé, a to doslova. Negatívne emócie sa môžu podpísať na našej imunite, na schopnosti sa sústrediť, celkovo na našom zdraví. A môžeme sa usmievať, ale keď je úsmev len na tvári, len nás vyčerpáva.

Pozitívni ľudia okolo. Je veľmi jednoduché skĺznuť k negativizmu, keď sú negatívni všetci okolo. Ak máte vo svojom okolí ľudí, ktorí vás nabíjajú energiou, vedia sa pozrieť na vec z inej (a často pozitívnej) perspektívy a pritom sú stále objektívni, držte sa ich. Pretože vedieť sa pozrieť na veci z ich lepšej stránky je rozhodne zdravšie, než zabŕdnuť v cykle „nie“.

  • Kľúčovým slovom je objektivita. Pretože v živote nastanú situácie, kedy sa proste nič pozitívne nájsť nedá, možno len iné. V takom prípade sú najlepší ľudia okolo vás tí, ktorí neplytvajú zbytočným utešovaním, ale vedia povedať, že to, že je teraz všetko zle, neznamená, že to tak bude navždy. A že je potrebné to prečkať a sú tu pre vás.

Nacvičovanie vďačnosti. Je to ťažká vec, ale skúsiť nájsť každý deň niečo, čo bolo a je dobré, je najlepšou cestou k väčšej spokojnosti. Aj keď to zo začiatku vôbec nie je jednoduché. Veďte si denník, píšte si poznámky, nahrávajte na diktafón, jednoducho zhromažďujte na jedno miesto všetko, za čo ste vďační. Časom vás tento systém naučí lepšie rozpoznávať veci, ktoré sú v našom živote dobré, ale ktoré berieme ako samozrejmosť.

Cvičte - je to pre telo i hlavu. Fyzická aktivita je neodškriepiteľne dobrá pre naše telo, ale čo psychika? Ten, kto pravidelne cvičí, vie, že záťaž pôsobí na hlavu trošku ako droga - endorfíny zaplavujú telo a cítime jednoducho radosť. V cvičení je ale tiež druhý plán, vďaka nemu budeme viac hrdí na svoje telo, svoju kondíciu, svoj vzhľad. A rovnako, ako keď sa pekne učešeme a oblečieme, i toto má významný vplyv na našu náladu, jednoducho sa cítime lepšie vo vlastnom tele.

Prijať a nájsť riešenie. Chronické sťažovanie a neustále omieľanie faktov o situácii, v ktorej sa nachádzame, môže byť síce na chvíľu potrebné ako ventilácia, avšak z dlhodobého hľadiska nám skôr svojou nekonštruktivitou ublíži. Emocionálne reakcie na situácie sú v poriadku. Príde ale doba, kedy je potrebné veci prijať, podľa potreby zanalyzovať a nájsť riešenie. Pretože ono sa dá nájsť skoro vždy, často ale spočíva v tom, dopriať veciam viac času. A často sú riešenia tak ťažké, až sa zdajú nemožné. Aj to je však len zdanie, ktoré s dostatkom odhodlania môžeme prelomiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku