Zobraziť přihlasovací formulár

Chcete žiť zdravšie? Toto urobte ešte dnes.

  • Publikované:
Chcete žiť zdravšie? Toto urobte ešte dnes.

Dlho nosíte v hlave myšlienku na to, že by ste so sebou „mali začať niečo robiť“? Nezreteľné povedomie o tom, čo by to vlastne mohlo byť, je často dôvodom preto, že odkladáme, odkladáme a nič sa nedeje a nedeje. Kým si to niečo, čo by sme so sebou mali začať robiť, nedefinujeme pomerne presne, pravdepodobne sa nič nestane. Takže čo môžeme urobiť ešte dnes, aby sme z toho svojho niečoho dostali konkrétne výsledky?

Málokto sa zaobíde bez faktických informácií. A to aj o sebe. Síce máme akési povedomie o našom zdravotnom a fyzickom stave, ale fakty sú fakty. Takže.

Zariaďte si preventívnu prehliadku. U obvodného lekára sa vypytujte na všetko možné, čo by vás mohlo obmedzovať. Výsledky krvných testov, možný nedostatok nutrentov, pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma. A keď sa o svojom zdravotnom stave dozviete maximum, máte lepšie možnosti, ako sa rozhodnúť pre smer, ktorým sa váš zdravý životný štýl bude uberať.

Váhy, miery. Zvážte sa, zmerajte sa, spočítajte si BMI a WHR index (pomer pásu a bokov), zistite, ako to s vami tabuľkovo je. A neberte to príliš vážne, každé telo je iné! Ide len o prehľad.

Zhodnoťte svoju telesnú aktivitu. Vezmite si jeden týždeň a skúste spočítať, koľko hodín trávite fyzickými aktivitami. Akú máte v nich variabilitu, aké sú intenzity, ako vás baví? Čo vás baví viac, čo menej?

Zaveďte si denník s jedlom. Skúste si viesť záznam o tom, koľko, kedy a čoho zjete. Opäť - aspoň týždeň. Je to ako pre vašu predstavu, tak pre prípadné použitie v nutričných poradniach, keby ste sa rozhodli nejakú navštíviť. Je to čisté zhrnutie faktov, nič netreba prikrášľovať (ak ste za večer zjedli vaničku zmrzliny, musí sa v denníku objaviť). Nemôžete nič zmeniť, ak neviete, čo je vlastne k zmene dobré.

Pozorujte svoju náladu a energiu. K zdravému životnému štýlu patrí samozrejme tiež vyrovnaná psychika. Netrpíte stresom? Úzkosťami? Príznakmi depresií? Spíte dobre? Sústredíte sa?

Zhodnoťte svoju sociálnu sieť. Možno vám príde, že to nemá spolu nič spoločné, naopak ale nezdravé vzťahy môžu mať efekt na našu pohodu, a to ako psychickú, ako aj fyzickú. Skúste vyhodnotiť, či náhodou nie ste zainteresovaní vo vzťahoch, ktoré vám uberajú energiu, čas a dobrú náladu úplne zbytočne.

Keď viete o probléme... Ak máte (alebo prídete na) nejaké chronické ochorenie, ako je napríklad cukrovka, problém s krvným tlakom, depresia, artritída alebo čokoľvek iné, správna liečba a prípadná výživa sú samozrejmou súčasťou zdravého životného štýlu. Takže je potrebné sa o seba starať a nespôsobovať si zbytočnú škodu. To je ten najlepší štart.

Robíte to kvôli váhe? Zdravý životný štýl môže zahŕňať veľa cieľov - schudnúť, spevniť, získať fyzičku, vybudovať svaly, zlepšiť náladu... Väčšinou ide všetko tak nejako dokopy, ale jedna z týchto zložiek v našich motiváciách prevláda. A mali by sme vedieť, ktorá. Pretože aj tomu môžeme podriadiť mnohé - od jedla po to, čo nás bude alebo nebude stresovať (ak chceme zlepšiť fyzičku, je možné, že napríklad priberieme kilo vo svaloch. A to by nás nemalo trápiť!)

Preč s pocitom viny! Myslíte si, že keď už, tak už? Že ak nebudete stravu, jedálniček a režim dodržiavať na sto percent, nemá to cenu? Zle! Všetko je lepšie, ako nič. Akýkoľvek pohyb navyše, každý moment, kedy dáte jablko miesto balíčka chipsov, je skvelý. A že si sem tam zhrešíte, nejdete cvičiť? No a? Veď predtým to vyzeralo úplne inak.

Stres, spánok a vzťahy. Zbaviť sa stresu (alebo sa ho naučiť zvládať), lepšie spať a pohybovať sa vo vzťahovo zdravých kruhoch - to by mali byť priority. Nikdy nerobte nič na úkor kvalitného jedla, poriadneho odpočinku, relaxácie a pobývania s ľuďmi, ktorí stoja za to. Aj keď to tak nevyzerá, nikto z nás nemá toho času toľko, aby ním chcel alebo mohol plytvať. Sami viete, ktorí ľudia, činnosti, veci a emócie stoja za to.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku