Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vypnúť vzťahového autopilota

  • Publikované:
Ako vypnúť vzťahového autopilota

Boli doby, kedy sme si hovorili, že je to len fáza. Tá fáza ale môže trvať pokojne už aj niekoľko rokov. Na rutine nie je nič zlé, naopak, je zdrojom nášho pokoja a pocitu zázemia, avšak ak sa automatika vkradne aj do vzťahu, ubližuje to všetkým zúčastneným. Ako autopilot vyzerá, ako ho vypnúť a prevziať zase vedenie?

 

Ráno vstaneme, urobíme raňajky, vypravíme deti, vyprevadíme partnera, nasadneme do auta, na bicykel, do hromadnej dopravy alebo ideme do práce, odvedieme svoje, rozprávame sa s kolegami, vyzdvihneme deti, pomôžeme im s úlohami, uvaríme, upraceme, postaráme sa o chod domácnosti a aktivít, podelíme sa s partnerom o každodenné záležitosti, uložíme deti, pozrieme sa na niečo v televízii, ideme spať a ráno nanovo. Víkendy máme vyhradené návštevám, výletu, upratovaniu.

 

Znie vám to povedome? Podobá rutina je spoločná skoro všetkým párom po X rokoch spolužitia. Ale hlboko vo vnútri mnohých z nás hlodá pocit - To je ono? Toto je môj život? Je to všetko? Človek si zvykne na všetko, ale niektorými zvykmi môže utrpieť náš vzťah, ktorý vždy vyžaduje nové podnety, spoločné zdieľanie a čas venovaný na jeho vytváranie. Môžeme tak zažívať nielen odcudzenie, ale tiež akési odosobnenie sa od seba samého, kedy sa pod nánosom všetkých úloh a nutných úkonov naša osobnosť akosi vytratila.

 

Najdôležitejší krok

Ako takmer u všetkého - najdôležitejšie je si priznať problém. Existujú medzi nami ľudia, ktorým autopilot maximálne vyhovuje, ale ak medzi nich nepatríme, musíme si sami priznať, že sme v situácii, ktorá nám nevyhovuje - a chceme s ňou niečo robiť! A veľmi pravdepodobné je aj to, že keď nekomfort situácie cítime my, cíti ho s nami aj partner, aj keď o tom spolu trebárs nehovoríme.

Ak pocit autopilota poznáte, asi viete, že viac než o čomkoľvek inom, je o strate kontaktu s rôznymi aspektmi života. Dobrá správa je, že sa nesnažíme nič nové ani objaviť, ani vybudovať, len sa snažíme vydolovať na povrch niečo, čo už tu raz bolo. A preto sú dôležité tri „znovu“.

 

  • Znovu sa stotožniť s vlastným telom. Pretože v poslednej dobe sme cítili tak maximálne bolesť v chrbte, je dobré spomenúť si, na čo všetko je telo vlastne dobré. Vedome sa musíme donútiť naučiť sa zase vnímať vône, cítiť teplo, užívať si chute a vnímať príjemnosť dotykov. Pretože to všetko sa dá preskočiť a ruku na srdce, kedy naposledy sme si napríklad jedlo naozaj užili?

  • Znovu sa stotožniť s vlastnou hlavou. Keď pocítime, že máme telo pod kontrolou trošku viac než predtým, môžeme sa začať vracať k svojmu psychickému ja. Urobiť si čas na koníčky, obohacovanie sa, novinky, ale hlavne - na plány a zámery. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, čo by sme chceli, aby bol v živote náš ďalší cieľ? K čomu smerujeme?

  • Znovu nadviazať kontakt s partnerom. O všetkom, nad čím premýšľame, by sme si mali pohovoriť s partnerom, mať zase spoločný projekt. Aj keby to malo byť napríklad obrábanie záhradky pri dome, obstaranie chaty alebo ďalšieho potomka. Kto vie? Môžeme pracovať v krátkodobom i dlhodobom horizonte, môžeme spoločne vymýšľať, čo urobiť na večeru, aj kam pôjdeme na dovolenku. Skúsiť aktívnejšie počúvať, čo nám partner hovorí, alebo by povedať chcel, povzbudiť komunikáciu.

 

Autopilot nie je vec, na ktorú vyhasne, je to ale vec, kvôli ktorej zomiera. A sem tam potrebujeme nejakú facku, aby sme sa z neho prebudili, pretože márnime čas, ktorý by mohol byť oveľa plnší, než je. A nemali by sme čakať, až tá facka príde z neznáma, mali by sme si ju dať sami, otvoriť oči, hlavu i srdce dokorán, zdvihnúť sa a niečo zmeniť. Stojí to za to!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku