Zobraziť přihlasovací formulár

III. U niekoho áno, u niekoho nie - alebo prečo nie je diéta ako diéta

  • Publikované:
III. U niekoho áno, u niekoho nie - alebo prečo nie je diéta ako diéta

V záverečnom diele si povieme o adaptabilite tela a metabolizme a stanovíme si niektoré odporúčania, ktorých by sme sa pri výbere formy zmeny stravovania mali držať. Z predchádzajúcich dielov už vieme, ako naše telo funguje, aký vplyv má na chudnutie bazálny metabolizmus a svalová hmota, aký kalórie a prečo potrebujeme všetky živiny na správne fungovanie.

 

Telo je zázrak

Tiež si hovoríte, ako je možné, že ľudia v iných častiach sveta zďaleka nemajú prístup ku všetkým živinám, o ktorých vedieme rozsiahle diskusie, a napriek tomu normálne fungujú, nič nehľadajú a plnohodnotne žijú? Telo je úžasný mechanizmus, ktorý si jednoducho zvykne na všetko. Adaptačné mechanizmy človeka sú neuveriteľné. Po zhruba 4 - 5 dňoch prestávajú byť účinné drastické metódy stravovania (napríklad diéty bez tukov alebo bez sacharidov) a telo si nájde iný spôsob, ako si vziať takú energiu, akú potrebuje. Niekedy siahne do tukových zásob, často ale tiež do svalovej hmoty - keď si napríklad drasticky znížime príjem sacharidov, telo si uvedomí, že „nebude mať na prevádzku“ toľkých svalov, a tak ich začne odčerpávať.

 

A tu sa dostávame k zásadnému problému. Ak si naordinujeme výživu, ktorá spĺňa počet kalórií, ktorý by sme mali denne prijať, ale nespĺňa telesnú potrebu živiť (a hovoríme o toľko diskutovaných sacharidoch), telo bude uberať nielen z tuku, ale aj zo svalovej hmoty, pretože ju nebude mať čím živiť. Ak k tomu ešte budeme cvičiť a nebudeme mať svaly čím regenerovať, môžeme sa paradoxne dostať do stavu, kedy si nielen svalovú hmotu odčerpáme, ale zároveň si aj znížime bazálny metabolizmus, pretože telo jednoducho nebude stíhať vyživovať (a ani nebude mať z čoho). Dôležité je si uvedomiť, že samotným spaľovaním tukov síce vzniká pre telo energia, ale nie výživa!

 

Neplnohodnotným stravovaním alebo obmedzením kalorického príjmu si znižujeme bazálny metabolizmus. A vždy s tým má čo dočinenia svalová hmota. Ak si nastavíte diétu, ktorá nepokryje ani váš bazálny metabolizmus, čo sa stane s telom, ktoré bude žiť dlhodobo v takomto výživovom stresu? Zníži sa bazálny metabolizmus, ochabnú svaly, a akonáhle sa vrátime k starému spôsobu stravovania, máme kilá späť a ešte niečo navyše.

 

Ako funguje jojo-efekt

Pri východiskovom spôsobe stravovania dosiahneme nejaký svoj limit, kedy sa telo adaptuje na príjem, ktorý máme. Priberáme, priberáme, a potom sa váha ustáli. To neznamená, že jeme dobre, len to, že telo dosiahlo to, čo nám súčasné stravovanie mohlo priniesť. A potom stravovanie zmeníme (a nie práve ideálne) a začneme chudnúť. Zároveň s kilami tuku ale tiež mizne svalová hmota a spomaľuje sa metabolizmus. A potom, keď dosiahneme svoju vysnenú váhu, začneme jesť nanovo tak, ako sme to robili predtým a nepribrali. Lenže sme zmenili východiskové podmienky, telo si so zvýšeným príjmom nevie poradiť tak, ako predtým, tak priberáme a ešte sa dostaneme o niečo málo cez náš vtedajší rekord.

 

Aké sú teda ANO?

  • Pripravte sa na to, že to nepôjde rýchlo. Prvé kilá idú dole relatívne rýchlo, každé ďalšie ale stoja väčšie a väčšie úsilie. To je ale dobre, pretože telo zefektívňuje svoje procesy

  • Drastické opatrenia sú v poriadku, ak ich zavedieme na začiatku ako motiváciu. Môže to byť test našej vôle, môže to byť odvykanie sa nezdravým potravinám... nemali by sme svoje telo ale zbytočne trápiť. Dlhšie ako týždeň to aj tak vo väčšine prípadov ani nemá cenu, pretože si telo začne zvykať - a prispôsobovať sa. A tentoraz nie v dobrom slova zmysle.

  • Orientujte sa. Nenechajte sa nachytať skúsenosťami ostatných (či už reálnymi, alebo reklamnými). Hoci základy fungujú pre všetkých rovnako, hormonálna hladina, vek, genetika a ďalšie faktory hrajú významnú úlohu - a to, že niekto schudol pomocou diéty 20 kg, neznamená, že vy schudnete tiež alebo tiež toľko. Základný prehľad o potravinách a telesných procesoch, rovnako tak o vašom fyzickom stave je dobré mať. (Na zistenie stavu tela i bazálneho metabolizmu existujú meracie metódy, ktoré často spoločne s konzultáciou poskytujú fitness centrá alebo centrá výživového poradenstva).

  • Vychádzajte z toho, ako sa stravujete teraz. Pretože model normálne stravovanie - diéta - normálne stravovanie je priamou cestou k jojo-efektu. Každá zmena k lepšiemu oproti súčasnému stravovaniu sa počíta! A tie zmeny nemusia byť hneď veľké.

  • Trvalé zmeny. To, čo nám pomáha si váhu a vzhľad udržať, sú trvalé zmeny. V jedálničku, v pohybovej rutine. Ako sa hovorí - je jednoduchšie sa do formy dostať, než si ju udržať. Nájdite si taký spôsob stravovania, o ktorom si budete môcť povedať, že ho pokojne dodržíte celý život. Nájdite si cvičenie, ktoré vás baví a u ktorého vydržíte.

  • Pestré cvičenie. Nielen pestrá strava, ale aj pestré cvičenie je vhodné na formovanie postavy. Ako už sme písali vyššie, telo si zvykne, a tak ho neprestávajte prekvapovať novými cvikmi, aktivitami (aj napríklad len prechádzkou) a záťažami, na ktoré ešte nie je zvyknuté.

  • Nebojte sa toho. Žiť zdravo je zábava. Keď z hlavy vyhodíme zakorenenú myšlienku, že chudnutie je nepríjemné, že je to len samé obmedzovanie a stres, uvedomíme si, že to vlastne robíme pre seba, pre svoje zdravie, pre svoju energiu a radosť, ktorú môžeme odovzdať ostatným. Čím lepšie sa budeme cítiť, tým viac vecí budeme chcieť podnikať, na tým viac vecí budeme mať silu a elán.

  • Doprajte si. Výčitky svedomia sú jedna z najväčších prekážok pri chudnutí. Veľa ľudí nevydrží, pretože je vžitá paradigma, že buď poctivo, alebo vôbec. To ale nie je pravda. Ak normálne jeme kus torty každý deň, potom sa rozhodneme to zmeniť, začať chudnúť a žiť zdravo, čo na tom, že si ho raz za čas doprajeme aj tak? Stále to bude oveľa, oveľa lepšie, než to bolo predtým, no nie?

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku