Zobraziť přihlasovací formulár

Cibuľový zábal, trik našich prababičiek

  • Publikované:
Cibuľový zábal, trik našich prababičiek

O tom, že cibuľa je nielen všestranná ingrediencia v kuchyni, ale aj malý zázrak pre naše zdravie, už sme asi počuli. Veď kto by nepoznal cibuľový sirup proti nachladnutiu a kašľu a mnoho ďalšieho využitia cibule a jej zloženia. Stále ale hovoríme o účinkoch cibule, keď ju zjeme. Nie ale o tom, keď ju budeme používať zvonka. Ako funguje? A prečo si jej plátky dávať na noc do ponožiek?

 

Cibuľa má veľmi bohaté zloženie, v ktorom sú zastúpené vitamíny, minerály a ďalšie telu extrémne prospešné látky. Viac si o účinkoch „obyčajnej“ cibuli môžete prečítať v našom staršom článku. (Mimochodom, vedeli ste, že cibuľa vie prinútiť vlasy rýchlejšie rásť? Ako? Čítajte tu.) Dnes sa ale budeme baviť o schopnosti cibule vytiahnuť z tela toxíny, o jej antibakteriálnych a antibiotických účinkoch, ktoré môžeme využiť aj vo forme rôznych typov obkladov.

 

Na bolesti uší, mazové zátky. Cibuľa rozpúšťa ušný maz, ktorý môže byť zdrojom mnohých nepríjemných bolestí. Ak sa vám vytvorila mazová zátka, stačí cibuľu olúpať až na samé jadro, ktoré na noc priložíme k uchu - na začiatok zvukovodu (len pozor, nie hlbšie). Pripevníme obväzom, šatkou, látkou alebo celou čiapkou, a hneď ráno bude možné ucho lepšie vyčistiť. Podobný efekt dosiahneme, keď z cibule vytlačíme šťavu, do ktorej namočíme vatu a tú vložíme rovnako, ako jadro cibule, k vyústeniu zvukovodu. Vatu, ale aj jadro cibule, je vhodné pripevniť na náplasť, ktorou ich zafixujeme tak, aby nevkĺzli hlbšie do ucha.

 

Popáleniny, ranky a koža spálená od slnka. Cibuľa obsahuje síru, respektíve jej aromatické zložky - to preto má cibuľa tak prenikavý pach, z ktorého slzíme. Obsah týchto látok ale tiež vie upokojiť pokožku - odvarom z cibule môžeme potierať pokožku spálenú slnkom, na drobné ranky a popáleniny môžeme priložiť priamo plátok čerstvej cibule.

Uštipnutie hmyzom. Plátok cibule uľaví od svrbenia, začervenania, štípania, pálenia aj opuchu, ktorý sa objaví okolo uhryznutia alebo bodnutia takmer akéhokoľvek u nás sa vyskytujúceho hmyzu. S čím si cibuľa už neporadí, to sú silné alergické reakcie, v tom prípade samozrejme zvoľte iný postup alebo vyhľadajte lekára.

 

Horúčka, chrípka, prechladnutie. A sme pravdepodobne u najbizarnejšieho použitia cibule, na ktoré ale prisahajú generácie a generácie našich predkov (tento systém používania cibule bol jednou z ochranných metód proti nakazeniu morom už v šestnástom storočí). Rozrežte cibuľu napoly alebo si odkrojte naozaj hrubý plátok. Ten priložte k chodidlu, áno, zospodu na šlapku nohy. Zafixujte gázou alebo potravinovou fóliou a natiahnite si bavlnené ponožky. Zabaľte sa do deky a choďte spať. A ráno sa môžete tešiť, že vám bude lepšie. Chodidlá fungujú v reflexnej terapii ako brána do nášho tela a vstrebávanie účinných látok z cibule cez pokožku nám môže uľaviť od teploty, prechladnutia a príznakov chrípky.

 

  • Keď už sme pri tom nachladnutí - cibuľové výpary sú vynikajúce proti nádche. Nakrájaná a rozdrvená čerstvá cibuľa na tanieriku alebo v bavlnenom vrecúšku cez noc pri posteli uvoľní nos a zlepší dýchanie nielen vám, táto metóda je obľúbená aj pre prechladnuté bábätká a deti, ktorým chceme uľaviť prírodnou cestou.

  • Cibuľu môžeme rovnako tak priložiť na napuchnuté uzliny - zdurené mandle pri angíne. Zvonku priložte plátky cibule po stranách na krk, zafixujte, zabaľte do šálu a nechajte pôsobiť.

 

Bolesť hlavy a kĺbov. Ak trpíte nešpecifickou bolesťou hlavy, ktorá nie je spôsobená migrénou alebo napríklad nedostatočným pitným režimom, povolajte na pomoc cibuľu. Nasekajte ju nadrobno, dajte do plátna a takýto obklad si priložte na zátylok. Rovnaký postup prípravy zábalu zvoľte, ak trpíte bolesťami kĺbov, stačí priložiť cibuľový zábal a nechať pôsobiť.

  • Ale pozor, cibuľa vie byť pekne agresívna na pokožku. Ak zaznamenáte akékoľvek podráždenie, nebudú cibuľové zábaly pre vás to pravé. Rovnako tak nenechávajte cibuľové zábaly pôsobiť moc dlho u detí a osôb s citlivou pokožkou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku