Zobraziť přihlasovací formulár

Predpoklady pre neveru

  • Publikované:
Predpoklady pre neveru

Samozrejme, najčastejším spúšťačom nevery jedného z partnerov býva nejaká nespokojnosť vo vzťahu, nedostatok komunikácie, nuda, rutina, „nie je to, aké to bývalo skôr“ a tak ďalej. Existujú ale objektívne predpoklady nato, že niekto bude mať k nevere väčšie sklony - hoci bude v rovnakom type vzťahu. A sú to okolnosti, ktoré vás môžu prekvapiť. A nie, nehovoríme ani o veku, ani o krízach vo vzťahu. Ale trebárs o mieste bydliska, peniazoch a typu osobnosti.

Webové stránky Live Science
 priebežne uverejňujú štatistické údaje o rôznych veciach, okrem iného aj o tom, ako určité vplyvy, ktoré na osobnosť pôsobia, ovplyvňujú potenciál nevery. Skúsime odhliadnuť od toho, čo vlastne za neveru považujeme a ako často sa ňou riešia vzťahové problémy, a pozrieme sa na faktory, ktoré z vás alebo vášho partnera robia štatisticky pravdepodobnejšieho záletníka.

  • Zaujímavé je, že často nás od nevery zdržiava strach. Strach z odhalenia, nechceného tehotenstva alebo sexuálne prenosných chorôb. Teda nie, že by sme nechceli, ale bojíme sa viac, ako po tom túžime. Či je to dobrý dôvod k vernosti, to už musí posúdiť každý sám.

Mestský typ.Ľudia žijúci vo veľkých mestách majú tendenciu podvádzať podstatne viac ako tí, ktorí žijú na dedine alebo malých mestách. Strach z odhalenia je v anonymnejšom prostredí veľkých miest menší, je viac príležitostí, kam sa so svojím hriechom skryť, a tak ďalej. Avšak všetci, ktorí majú skúsenosti tohto typu za sebou, môžu potvrdiť, že náhoda je (s prepáčením) blbec a často pripraví situáciu, ktorú by sme nečakali ani za sto rokov. Náhodných odhalení nevier, keď podvádzajúci partner povolí v ostražitosti z dôvodu anonymity v meste, je naozaj veľa.

Sexuálna osobnosť. A toto sa týka oveľa viac mužov ako žien. Povaha mužskej sexuality je trocha iná, než tej ženskej, a tak inklináciu k nevere môžu pobádať predovšetkým dva faktory.

  • Ľahká vzrušivosť. Je to logické, muži, ktorí sa ľahko, rýchlo a často vzrušia, majú tendenciu k nevere väčšiu. Pretože k nej majú jednoducho silnejší motor.

  • Problémy s výkonom. Toto už je zaujímavejšia kategória. Muži, ktorí mali predtým akýkoľvek problém so sexuálnym výkonom, majú tendenciu podvádzať častejšie. Nachádzajú totiž psychické uspokojenie v situácii, keď ich nová partnerka nie je oboznámená s ich históriou sexuálnych dysfunkcií - začínajú u nej takpovediac s čistým štítom.

Vzhľad, váha, sebavedomie. Objektívne atraktívni ľudia a tí nie toľko atraktívni podvádzajú približne rovnako. Avšak zaujímavé je percento „využitých príležitostí“. Zatiaľ čo atraktívni ľudia si vyberajú z nepreberného množstva, tí, ktorí na tom z akéhokoľvek dôvodu nie sú zas až tak dobre, vlastne využijú takmer každú príležitosť. Aj keď to na prvý pohľad čo do frekvencie vychádza približne rovnako, sú menej atraktívni ľudia proti nevere oveľa menej odolní. To pretrváva aj v prípadoch, keď napríklad dlho bojujeme s nadváhou, potom sa nám podarí zhodiť a zaradíme sa do všeobecne atraktívnejšej skupiny - avšak často nám zostáva „bacuľatá duša“ až do konca života. V takejto situácii nakombinujeme príležitosti atraktívnych a psychiku neatraktívnych a vychádza nám z toho veľmi promiskuitný typ človeka. To, že nevera má často čo do činenia s pokusom o zvýšenie sebavedomia, snáď ani netreba pripomínať.

Zárobok. Zaujímavé je, že nevera je často zaraďovaná ako prezentácia vyššieho statusu, nákadnejšieho životného štýlu atď. Ľudia s vyššími zárobkami sú k nevere náchylnejší, pretože si to (ľudovo povedané) môžu dovoliť a paradoxne sa to od nich očakáva viac, než od tých s priemernými príjmami.

Náboženstvo. Aj v ateistickom štáte sa nájde početná skupina veriacich, ktorí, podľa predpokladu, neverní nebývajú. Ide však nielen o hlásenie sa k viere, ale o jej hĺbku a opravdivosť - výchova vo vieru niekedy môže pre človeka, ktorého zmýšľanie nie je toľko ortodoxné, naopak znamenať dlho podporovanú sexuálnu frustráciu, ktorú sa dotyčný môže a nemusí rozhodnúť kompenzovať promiskuitným správaním, akonáhle je z dohľadu. Ale záleží na tom, či mu stačí byť z dohľadu iba rodičov...

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku