Zobraziť přihlasovací formulár

Aj chytré pary chybujú

  • Publikované:
Aj chytré pary chybujú

Každý pár je unikátny, každý vzťah individuálny, ale... zďaleka nie všetky chyby, ktoré robíme, a problémy, ktoré kvôli nim máme, sú tak výnimočné, ako si myslíme. Sťažujeme si, že nám partner nerozumie, že spolu netrávime dosť času, že nám s ničím nepomôže, že sa nezhodneme na peniazoch a že náš sexuálny život nie je, čo býval. Ak sa vás niektorý z týchto problémov týka, možno je to preto, že snáď každý pár skĺzne k nasledujúcim chybám.

Domáce práce 50:50. Je to fér, je to spravodlivé, každý v domácnosti by mal starostlivosťou o ňu stráviť rovnaký čas a vkladaním rovnakého množstva energie. V dnešnej dobe, keď ženy majú zhruba rovnako pracovných povinností ako muži, predsa nejde, aby na ne ešte spadla domácnosť. Tak to má byť, tak je to moderné. Alebo nie? Tentokrát sa nám tu rodové vzťahy nepletú ani trošku, naopak, čo nás ovplyvňuje, je prostá ekonomika. Je možné aplikovať princíp, kedy je každý zodpovedný za to, čo mu ide a čo ho prípadne aj baví (alebo najmenej nebaví) a súvisiace činnosti. Kto rád varí, nech to robí a nakupuje. Komu menej vadí utieranie prachu, ten nech sa ho ujme. A na prechádzku so psom najlepšie spolu. Táto benevolencia so sebou nesie isté pravidlá, ktoré sa v dlhodobom vzťahu ustália, ale tiež fakt, že nie vždy budú práce spravodlivo rozdelené. Niekedy bude robiť viac jeden, inokedy druhý. Ale hlavne - nikto nebude frustrovaný tým, čo má robiť, čo nechce robiť a čo mu niekto uložil.

Čakáme, až „budeme mať chuť“. V dlhodobom monogamnom zväzku môže byť čakanie na tú správnu náladu pomerne nekonečné. A uplynú i mesiace... čo nikomu neprospeje. Že sa nám nechce sa „do toho nútiť“? Možno by sme to mohli skúsiť. Pretože nechať vymiznúť sex z dlhodobého vzťahu, to je najlepšia cesta k ochladnutiu a napríklad aj nevere. Napadne vás cez deň myšlienka - svojho muža (ženu) milujem, je to dobré pre manželstvo, viem, že si to užijem, tak teda dnes večer! A potom sa muž vráti z práce, myšlienka sa vytratí a objaví sa nová: ten je dneska ale protivný, som unavená, cítim sa trošku nafúknutá, asi sa radšej budem pozerať na televíziu. Skúste raz vypočuť to prvé, trošku racionálnejšie ja. Možno nie ste v nálade teraz, ale boli ste predtým. A predsa dobre viete, že aj keď vopred nálada nie je, v priebehu sa dostaví.

Predpokladáme, že náročná cesta znamená koniec. Vzťahy tvoria cykly. Majú svoje hore a dole, je to normálne a dokonca zdravé. Dni, ktoré nie sú zas tak ružové, sú podstatné preto, aby sme si usporiadávali priority, uvedomili si, čo chceme, čo nie, čo už nesmieme dovoliť a ako tomu predchádzať. Na negatívnych skúsenostiach sa učíme, pozitívne sú za odmenu (ale poučiť sa z nich môžeme tiež, ak budeme všímaví). Každá deštrukcia ponúka miesto pre kreativitu. Budeme hľadať nové cesty, nové riešenia, nové princípy. Poznávame partnera, spoznávame seba. Len sa nesmieme nechať moc uniesť...

Čítanie myšlienok. Či už sa o to pokúšame a predpokladáme, že vieme, čo si partner myslí, čo chce a ako premýšľa, nevieme to. Rovnako tak, keď očakávame, že to, čo si myslíme, cítime alebo čo by sme chceli, musí byť predsa úplne jasné. Nie je. Transparentná politika je na mieste vždy. Druhému by sme mali dať informácie, nie náznaky, mali by sme komunikovať, nie očakávať.

Vzdali sme láskavosť. Nie je čas? Nie je energia? Zoznam úloh na deň je proste moc dlhý? Deti nás nenechajú chvíľu osamote? Nikdy sa nezdá vhodná doba na to, aby sme investovali viac energie, ako je potrebné, do vzťahu, ktorý je predsa pevný. Moc láskavých gest je extrémne podceňovaná. Pre spríjemnenie dňa môžeme začať hneď ráno, ale pekná správa, slovo alebo gesto urobia radosť - obzvlášť, keď obaja viete, že je to len a len pre vás.

Zmena nemusí byť hneď veľká. Niekedy sami seba vystrašíte potrebou zmeny, kedy sa nám najideálnejšia zdá tá veľká. Keď nemôžeme ťahať prácu a starostlivosť o domácnosť zároveň, nemusíme hneď premýšľať, ako to zvládneme finančne, keď jeden z nás bude v domácnosti. Je dobré niekedy vyskúšať maličkosti - trebárs navariť viac jedla cez víkend do zásoby alebo si sem tam objednať platenú upratovaciu službu alebo hodinového manžela. Ani energie, ani peňazí nemusíme nutne investovať dramaticky viac. Nemusíme sa hneď sťahovať, končiť v práci, rozvádzať sa alebo dávať deti do iných škôl. Navyše - keď si uložíme za cieľ takto veľkú vec, často budeme skôr dlhšie prešľapovať na mieste, než sa k nej odhodláme. A veci budú pri starom!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku