Zobraziť přihlasovací formulár

Netradičné využitie Aloe Vera

  • Publikované:
Netradičné využitie Aloe Vera

Aloe Vera je jednou z najkúzelnejších rastlín, ktorú môžeme pre našu krásu i zdravie využiť. Či už si ju pestujeme doma, kupujeme v obchodoch alebo obstarávame akokoľvek inak, máme pre vás pár tipov, ako ju využiť, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Budeme potrebovať gél z Aloe Vera (a nie ten kozmetický, ale pekne taký, ktorý môžeme požiť) a pár ďalších ingrediencií na to, aby sme využitie tejto zázračnej rastliny rozšírili aj tam, kam by sme to možno ani nevyskúšali.

Všetko o Aloe Vera a jej účinkoch na zdravie a krásu si môžete prečítať v našich predchádzajúcich článkoch, Aloe - tá pravá pre zdravie aj pre krásu
I. a II. Väčšinou využitie jej dužiny poznáme ako prvú pomoc pri popáleninách a rankách, liečbu ekzémov a iných kožných neduhov. Jej antibakteriálne vlastnosti sú jedna vec, obsah vitamínov a minerálov vec druhá. Aloe je tak vynikajúca aj na vnútorné použitie (niektoré formy majú však laxatívne účinky).

Desaťkrát netradičné Aloe

  • Aloe ako odličovač. Proste len dajte trošku Aloe gélu na vatový tampón a odlíčte oči ako bežným odličovadlom. Aloe môžete použiť aj v prípadoch, že vás chemické odličovadlá dráždia alebo vysušujú pokožku. Aloe je prírodné, efektívne, sťahujúce póry, vyživujúce a antibakteriálne. Čo viac si od odličovača priať?

  • Aloe ako holiaci gél. Je antibakteriálna, takže prípadné ranky aj lieči, je „mazľavá“, ale pritom nie moc hutná, takže brity priľnú veľmi tesne k pokožke. Problém je, že pomerne rýchlo zasychá - to sa ale dá vyriešiť primiešaním trošky mandľového oleja. Táto kombinácia pokožku ošetrí tak, ako ste to pravdepodobne ešte nezažili. Po holení zostane neuveriteľne jemná a vyživená.

  • Ako ľadová kocka. Vezmite si tvorítko na ľad a naplňte ho Aloe Vera gélom. Takéto kocky „ľadu“ schovávajte na popáleniny od slnka, hmyzie uštipnutie, podráždenú pokožku, psoriázu... Alebo ako starostlivosť o oblasť pod očami, zmierni kruhy aj opuch.

  • Na umývanie tváre (a starostlivosť o pleť). Tu už si s obyčajnou Aloe nevystačíme - musíme ju zmiešať. A to v pomere jedna lyžička Aloe gélu, jedna lyžička mandľového mlieka a lyžička citrónovej šťavy. Zmesou si očistite navlhčenú tvár a než ju zmyjete, chvíľu vydržte. Nielen, že vám táto zmes pleť vyčistí, ale bude mať účinky na zjednotenie farby pleti, je vhodná ako na citlivú pleť, tak na pleť aknóznu.

  • Ako peeling. Stačí pridať trošku hnedého cukru alebo jedlej sódy a získame veľmi jemný, ošetrujúci a hydratujúci peeling. Použiť ho môžete nielen na tvár, ale aj na lakte, chodidlá, paže... a vôbec, na celé telo.

  • Proti zlému dychu. Keďže Aloe obsahuje antibakteriálnu zložku B-sitosterol, vie upokojiť tráviace kyseliny, ktoré bývajú často príčinou zlého dychu. Zmiešajte Aloe Vera gél 1:1 s jablčným džúsom a zmes vypite (džús je len ako „riedidlo“). Len zmesi nevypite viac ako cca pol šálky, inak by mohla mať Aloe pekne laxatívne účinky!

  • Ako maska na noc. Rozmixujte Aloe Vera gél so zhruba desiatimi centimetrami neolúpanej uhorky a jedným vaječným bielkom. Naneste na vyčistenú tvár a môžete si ísť ľahnúť (ideálne s uterákom cez vankúš). Ráno zlúpnite a zvyšky zmyte vlažnou vodou - pokožka bude nádherne hydratovaná, mastnota redukovaná a pleť žiarivá.

  • Gél na obočie. Určite ste počuli, že na rast mihalníc a obočia je z prírodných látok najlepší ricínový olej. Omyl! Najlepší je ricínový olej zmiešaný s Aloe Vera gélom. A samotný gél môžete použiť ako stylingový prostriedok. Keď ho čistou kefkou maskarového typu nanesiete na obočie, pomerne rýchlo a prirodzene (nezlepene) zaschne a obočie bude krásne držať tvar.

  • Prírodná pedikúra. A máme tu ďalší recept na skvelú masku na zmäkčenie chodidiel. Zmiešajte štyri lyžičky gélu, 3 lyžice neparfumovaného telového mlieka a šálku ovsených vločiek. Zmesou urobte masáž chodidiel, použite ju ako hrubší peeling - a po dôkladnom zapracovaní nechajte pôsobiť aspoň desať minút. Opláchnite vlažnou vodou.

  • Dezinfekčný gél na ruky. Tiež sa snažíte mať taký gél neustále po ruke? Predsa len - cestovanie, kontakt s nachladnutými ľuďmi a podobne si sem tam nejakú dezinfekciu jednoducho žiadajú. Celkom často sa stáva, že dezinfekčné gély extrémne vysušujú ruky. Nahradiť ich môže zmes pol šálky Aloe Vera gélu, štvrť šálky alkoholu a približne 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja (odporúčame pomarančový, levanduľový alebo škoricový). Táto zmes ruky nielen dezinfikuje, ale o ruky sa aj stará a k tomu ešte bude pekne voňať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 20. 5. 2017, 7:31
8o|Ten,kto opisoval nejaký zahraničný článok určite nevyskúšal ...v stati "Dezinfekčný gél na ruky" je uvedené:"Nahradiť ich môže zmes pol šálky Aloe Vera gélu, štvrť šálky alkoholu a približne 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja (odporúčame pomarančový, levanduľový alebo škoricový). "... len to skúste,pri pridaní viac ako 4kvapiek škoricového oleja sa zbláznite od toho,ako vás bude páliť pokožka! a podobné je to s pomarančom,len možno vám bude treba kvapiek 6... a možno bude stačiť 1...na vyvolanie perfektnej alergickej reakcie.Alebo si dajte umelú vôňu a všetko prírodné zničíte...ale páliť vás nebude tentokrát NIČ. PROSÍM,ak chcete uverejniť nejaký článok od iného autora,aspon si vyskúšajte na vlastnej koži,čo odporúčate!!!! +o( :-o (witch)Adriana