Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nám hovoria nočné mory

  • Publikované:
Čo nám hovoria nočné mory

Sen je všeobecne veľmi záhadná vec. Je predmetom skúmania všetkých možných typov profesií - od psychológov po lekárov, od terapeutov po vyznávačov ezoteriky. A to už po celé stáročia, pretože čo je človek na žive, zdajú sa mu sny. Jedna z najrozšírenejších teórií je, že pomocou snov sa náš mozog (podvedomie) vyrovnáva so zážitkami, spracováva informácie a vyjadruje sa k udalostiam. Teoreticky sú sny komunikáciou, ktorú máme sami so sebou. Ako je možné, že sa ľuďom zdajú podobné sny? A čo znamenajú tie najčastejšie, najhoršie? Prečo máme nočné mory?

Archetypy, spoločné zážitky, sny

Všetci vieme, že existuje niečo ako výklad snov. Do snára občas zabrúsime všetci, ak sa nám zdajú neodbytné, intenzívne, opakujúce sa alebo napríklad desivé sny. Ako je ale vôbec možné nejaké sny plošne interpretovať, keď sú vyjadrením individuálneho podvedomia?

Nie je to tak záhadné, ako si myslíme. V každej spoločnosti existuje niečo, ako kolektívna skúsenosť. Môžeme použiť aj slovo archetyp, ktoré má ešte väčší význam - pratyp, pravzor, typický zástupca niečoho. Keď sa v našej západnej kultúre vyslovia slová ako matka, starec alebo dieťa, väčšina z nás by k nim priradili rovnaké vlastnosti, rovnakú symboliku, rovnaké role.

Analogicky s vedomým opísaním vecí môžeme dôjsť k záveru, že aj nevedome prikladáme rovnakým veciam rovnaký význam. Preto je možné snovú symboliku vykladať pre každého rovnako, len v kontexte jeho vlastných životných udalostí. Preto priraďujeme v snoch skoku význam rozhodnutí, kdežto pádu zmenám, ktoré nemáme pevne v rukách.

Ako funguje podvedomie (nevedomie)

Tak to nikto presne nevie. Avšak vďaka podvedomiu sa nám toho veľa deje, ale tiež nedeje. Podvedomie je to, čo nám spôsobuje teoreticky nevysvetliteľné pocity (náklonnosť alebo naopak odpor k niečomu, čo u iných trebárs nevyvoláva žiadne emócie), čo môže za naše asociácie (niekomu sa pri slove myš vybaví kostol, inému pasť, niekomu zase syr) a tak ďalej. Je to jednoducho súbor podnetov a reakcií na ne, ktoré dotvárajú vedľa vedomého ja našu osobnosť.

Podvedomie spracováva viac vnemov, než by sme si vôbec mysleli. Vzhľadom na obrovskú kapacitu mozgu nájdeme aj teóriu, že všetko, čo cez deň vidíme, počujeme, čítame alebo cítime, nikdy úplne nezabudneme, mozog si to uloží do zložky „nepotrebné“. Z tejto zložky ale sem tam vytiahne nejaký detail alebo informáciu, keď ju najmenej čakáme. Naše podvedomie nás často bráni a varuje pred vecami, udalosťami alebo hrozbami. Veci, ktoré normálne potláčame, nás môžu dobehnúť v podobe snov alebo nočných môr. Tie nás môžu varovať ako na psychickej, tak na fyzickej rovine.

Čo nám hovoria zlé sny?

Z fyziologického hľadiska môžu zlé sny znamenať veľa. Dostavujú sa v REM fáze spánku, teda v spánku hlbokom. Na rozdiel od nočných desov (čo je diagnostikovateľná porucha) sa z nich budíme a celkom rýchlo a ľahko sa zorientujeme, uvedomíme si, že to bol len sen. Nočné mory si tiež väčšinou pamätáme, aspoň bezprostredne po prebudení. Ak potom znova zaspíme, je možné, že ich zabudneme, ale ani to nemusí platiť. Je tiež rozdiel zažiť zlý sen raz za čas a zažívať ich opakovane. Ak sa vám sny vracajú, majú podobný motív, vy už sa bojíte ísť spať a ste spánkovo deprivovaní, je na čase začať s pokusmi upokojovať svoju myseľ a zlepšovať svoje okolie.

Je totiž možné, že za zlé sny môže nerešpektovanie prirodzeného biorytmu, plný žalúdok, káva, prekúrená miestnosť, žiarenie displejov... proste relatívne prozaické veci. Potom ale prichádza na rad podvedomie.

Zlé sny môžu byť zapríčinené depresiou, úzkosťami, stresom. Ale tiež obavami, ktoré si sami cez deň nepripúšťame. Aké sú najčastejšie sny a ich výklad?

  • Pád - zmeny, ktoré nás čakajú, a nemáme pevne v rukách.

  • Skok - zmeny v zmysle rozhodnutia a obáv z neho.

  • Paralýza - chcete utiecť, nemôžete, chcete kričať, nemôžete. Často ide o symboliku neschopnosť prekonať ťažkosti, či už z objektívnych, alebo subjektívnych príčin.

  • Prenasledovanie - ak niekto prenasleduje vás, väčšinou ide o symbol nedostatku sebavedomia, kŕčovité vyhýbanie sa niečomu. Ak je to naopak, môžete byť sebavedomí nemiestne moc.

  • Smrť - smrť neznamená nič zlé, väčšinou ide o zmenu, prerod. Ak sa vám zdá o smrti niekoho blízkeho, môže to znamenať, že ste voči nemu príliš obetaví, prípadne že prekonávate prekážky vo vzťahu k nemu.

  • Padanie zubov - údajne jedna z najčastejších nočných môr. To nie je platné tak úplne pre našu kultúru, jedná sa skôr o údaj zo západu. Tak ako tak, vypadávanie zuba značí stratu sily, či už psychickej, alebo fyzickej. Dá sa vykladať aj ako permanentný prerod osobnosti.

  • Nahota na verejnosti - tieto sny pozná snáď naozaj každý. Nie každý sa s nimi však vyrovnáva rovnako. Ak sa vo sne objavíme na verejnosti nahí alebo nevhodne (málo) oblečení, značí to zraniteľnosť, odhalenosť, nedostatok odstupu k okoliu. Väčšinu z nás tieto sny traumatizujú, existujú ale takí, ktorým nahota na verejnosti (v snoch!) nevadí. Pre nich je to dobrá správa - aj so svojím najodhalenejším ja sa cítia spokojní, nemyslia si, že by mali čo skrývať.

  • Nepripravenosť - na skúšku, test, do práce, na maturitu, nedorobené úlohy, neskoré príchody. To všetko nám značí, že si toho na seba nakladáme príliš, nezvládame, nestíhame.

  • Nejasná obava - rovnako, ako sa vo sne úzkosť nijako konkrétne nedemonštruje, aj v reálnom živote máme obavy len tak „preventívne“.

  • Príšery, monštrá - tie väčšinou symbolizujú konkrétny strach, často chorobu.

Čo už nie sú nočné mory

Zlý sen je jedna vec, ale potom tu máme varianty, ktoré sú diagnostikovateľné ako poruchy spánku, a patria do oblasti neurológie. Sú to predovšetkým:

  • Desivé sny: Zažívajú ich predovšetkým deti, sú to opakované zlé sny, po prebudení si ich dieťa nepamätá, je dezorientované, nepoznáva blízke osoby (ani rodiča). Pri sne sa dieťa potí, trasie, plače alebo má iné fyzické prejavy.

  • Spánková paralýza, obrna: Stav medzi spánkom a bdením, kedy si dotyčný čiastočne uvedomuje realitu, čiastočne môže ešte snívať, ale tak ako tak je tento stav sprevádzaný dočasnou paralýzou priečne pruhovaného svalstva vrátane hlasiviek, človek sa teda nemôže ani pohnúť, ani vykríknuť. Ľudia postihnutí spánkovou paralýzou často opisujú desivé obrazy (ako napríklad príšery a strašidlá), ktoré im v čase paralýzy sedia na hrudníku (tlak na hrudi je jedným zo symptómov). Opakom spánkovej paralýzy je námesačnosť.

Väčšina spánkových problémov sa dá riešiť, nebojte sa a poraďte sa so svojím lekárom. Kvalitný spánok je jedným z najdôležitejších faktorov zdravého života, predsa si ho nechcete odopierať!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku