Zobraziť přihlasovací formulár

Karfiol ako dezert?

  • Publikované:
Karfiol ako dezert?

Karfiol je jedným z druhov zeleniny, ktorý je v našich kuchyniach viac doma, ako iné. Či už sa vám vybaví karfiol vyprážaný, karfiolový mozoček, polievka alebo jeho ružičky ako neoddeliteľná súčasť zeleninovej polievky, či už ho máte radi, je vám jedno alebo k nemu máte naprostý odpor, jednoducho ho poznáte a niekedy už ste ho jedli. Ale karfiol vie poriadne prekvapiť. Ako môžeme túto na prvý pohľad fádnu a nezaujímavú zeleninu využiť úplne netradične?

Karfiol má rovnaký pôvod ako napríklad kaleráb, kel alebo kapusta. Je vyšľachtený z divokej kapusty obyčajnej, ktorej ušľachtilým variantom je dobre známa brokolica. Ale dosť rodinných vzťahov, biele ružičky karfiolu pozná asi každý aj bez nich (aj keď... vedeli ste, že existujú aj karfioly zelené, červenkasté alebo fialové?).

Okrem vysokého obsahu vody má v sebe karfiol ale nemálo živín, avšak na málo kalórií. Na zeleninu obsahuje pomerne dosť bielkovín, rovnako tak vlákniny.

Z minerálov patrí k najpodstatnejším v karfiolu sodík, draslík, vápnik, železo a horčík, z vitamínov zase predovšetkým vitamín C, E, B6, karotén, tiamín, riboflavín a niacín.

Pozor: Ak osoba trpí dnou, teda usadzovaním kyseliny močovej v kĺboch, je pre ňu karfiol vyložene nevhodný. Obsahuje totiž významné množstvo práve kyseliny močovej.

Karfiol nasladko?

Áno, je to tak. Aj keď vlastne nie tak úplne, karfiol je skvelý ako
ingrediencia do rôznych receptov, ako sú napríklad ryžový puding alebo rôzne buchty. Používame ho namiesto múky alebo hutných zložiek a urobiť sa z neho dá aj nanuk. Karfiol je ako ingrediencia vynikajúci pre bezlepkovú diétu, vďaka nemu môžete upiecť veľmi chutné dezerty úplne bez múky.

Karfiol má sám o sebe prekvapivo veľmi nevýraznú chuť. Keď ho naozaj poriadne umyjeme a neosolíme, môže slúžiť vlastne ako neutrálna „hmota“, ktorú možno dochutiť podľa potreby. A hoci predstavivosti sa medze nekladú, máme pre vás pár tipov, ako karfiol na sladko spracovať.

Na inšpiráciu

Karfiolové nanuky s pistáciami: Na prvý pohľad to samozrejme neznie nijako vábne. Ale len si dajte povedať. Budete potrebovať asi 250 g vareného karfiolu, ktorý po dovarení umyjete studenou vodou, 75 g horkej čokolády, 1 lyžičku vychladnutej silnej kávy, ½ lyžičky vanilkového extraktu a štipku škorice. Všetko rozmixujte čo najviac dohladka a dajte do nanukových foriem. Zmrazené nanuky dekoratívne namočte do roztopenej čokolády, posypte pistáciami a vráťte zmraziť. Samozrejme - ingrediencie sú zameniteľné, kombinujte podľa chuti!

Citrónovo-vanilkovo-karfiolový koláč: Budete potrebovať asi 200 g nastrúhaného surového karfiolu, nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, cca 60 ml citrónovej a pomarančovej šťavy, 2 vajcia, 130 ml rastlinného oleja, ½ lyžičky vanilkového extraktu, ½ lyžičky soli, prášok do pečiva , 100 g cukru a 200 g hladkej múky. Zmiešajte zvlášť „suché“ ingrediencie a zvlášť „mokré“, potom tie mokré do suchých prilievajte. Pečieme v okrúhle forme asi 35 minút.

Karfiolové brownies: Už sme počuli o tom, že sa brownies môžu robiť z fazule alebo repy, tak prečo nie z karfiolu? Máme pre vás úplne bezlepkovú variantu. Budete potrebovať 250 g hladkého pyré z karfiolu, 120 ml mandľového mlieka, na kocky nakrájaných 50 gramov čo najviacpercentnej čokolády, 120 g masla, 60 g mascarpone, 3 vajcia, 120 g mletých mandlí, 60 g kokosovej múky, 60 g nesladeného kakaového prášku, tri lyžičky stévie (pozor - podľa toho, ako ju máte silnú!), ½ prášku do pečiva, štipku soli. Môžete dosladiť čokoládovým, javorovým alebo agávovým sirupom. Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút.

Karfiolový ryžový puding: Dajte na panvicu 120 g nastrúhaného karfiolu (alebo procesovaného v robote na štruktúru podobnú ryže), dve lyžičky trstinového cukru, vanilkový extrakt, škoricu a 60 ml kokosového mlieka. Za stáleho miešania ohrievajte asi 7 minút. V hrnci zohrejte 120 ml kokosového mlieka, 120 g kokosového krému (všetko nájdete v plechovkách v bežnom supermarkete) a 60 ml mandľového mlieka a pridajte jedno rozšľahané vajce. Nalejte na zmes s karfiolom a za stáleho miešania zahrievajte opäť približne 7 minút, kým zmes nezhustne. Môžete pridať hrozienka, oriešky, škoricu... podľa chuti!

Vyskúšali ste už niekedy nahradiť ingrediencie karfiolom? Máte s ním dobré skúsenosti? Využívate ho v kuchyni aj inak než tradične? Podeľte sa s ostatnými!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku