Zobraziť přihlasovací formulár

Paradajky a zázračný lykopén

  • Publikované:
Paradajky a zázračný lykopén

Existujú potraviny, ktoré považujeme za obyčajné, ale ony nie sú. A u niektorých je to vyložene extrémne. Dobrým príkladom sú paradajky. Keď opomenieme ich univerzálne použitie v kuchyni, môžeme sa sústrediť na ich vplyv na ľudský organizmus, naše zdravie a, v neposlednom rade, pleť. Viete, že obsahujú antioxidant, ktorý je silnejší ako toľko protežovaný vitamín E? A že vie vyriešiť nejeden problém s pleťou? A vôbec, majú veľa ďalších zaujímavých vlastností.

Paradajky sú malým zázrakom v starostlivosti o pleť. Či už použitím ako maska, tak obyčajnou konzumáciou. Ale zďaleka neprospievajú iba našej pleti. Predovšetkým vďaka obsahu
lykopénu. To je prírodné červené farbivo, jeden z provitamínov skupiny A, je schopný absorbovať svetlo (chráni pleť pred UV žiarením) a je jedným z najsilnejších antioxidantov. Telu pomáha...

  • ...znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení

  • ...zvyšovať imunitný systém

  • ...pôsobí proti vzniku onkologických ochorení

Pri starostlivosti o pleť pomáha niektorým typom pleti proti akné, funguje na pigmentové škvrny a podobne. Trošku problém môže nastať, ak trpíte na pálenie záhy, paradajky môžu byť pomerne agresívne „na žalúdok“. To vieme, pretože je to jedna z potravín, ktorá sa do detských jedálničkov zaraďuje neskôr a opatrne.

Zaujímavosti:

  • Ozdravné účinky paradajok sa zväčšujú ich tepelným spracovaním. Preto nezavrhujte pretlaky, kečupy, džúsy a podobne.

  • Účinky lykopénu potláča fajčenie, pre fajčiarov teda paradajky zas takým zázrakom nebudú.

  • Naopak vitamín C znásobuje účinky lykopénu, ak chcete vyťažiť z paradajok maximum, ideálne ich kombinujte s potravinami bohatými na jeho obsah.

Paradajkami proti tmavým kruhom pod očami

Paradajky obsahujú ďalšie rôzne živiny, vrátane vitamínu A, C a B, síry, železa, fosforu, draslíka a vápnika. Tieto živiny spolu s bieliacimi vlastnosťami paradajok z nich robia ideálny účinný liek na tmavé kruhy pod očami.
Citrónová šťava má bieliace účinky sama o sebe a kurkuma má protizápalové vlastnosti. Môžete ich nakombinovať napríklad takto:

  • 1 lyžička paradajkovej dužiny

  • ½ lyžičky citrónovej šťavy

  • Kurkuma (toľko, aby sa zmes zahustila do konzistencie pasty)

Naneste na tmavšie miesta, ale pozor, aby sa zmes nedostala do očí! Nechajte pôsobiť zhruba 15 - 20 minút, zmyte ľadovou vodou.

Paradajky ako pleťová maska pre normálnu až mastnú pleť

Spomínaný zázračný lykopén podporuje produkciu elastínu a kolagénu, takže pomáha pleti proti predčasnému (i tomu normálnemu) starnutiu. A to vnútorným aj vonkajším užitím.

Vezmite dve paradajky a ponorte ich do vriacej vody (tepelná úprava paradoxne podporuje efekt unikátneho obsahu vitamínov a ďalších látok, ktoré sú v paradajkách obsiahnuté). Stačí na pol minúty. Potom ich vytiahnite a roztlačte na čo najjemnejšiu kašu, do ktorej pridáte aspoň lyžicu olivového oleja. Tú naneste na tvár a nechajte aspoň 15 minút pôsobiť. Pleť sa krásne ozdraví a zbaví prebytočného mazu. Paradajková maska ľahko vysušuje, preto nie je vhodná na použitie na suchú pleť!

Ak chcete pridať zároveň hydratáciu, zmiešajte paradajky s prírodným bielym jogurtom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku