Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci kefír? Bez problémov!

  • Publikované:
Domáci kefír? Bez problémov!

Ak vám kefír nechutí, tak by mal začať. Je to totiž elixír zdravia, mladosti, krásy a večného života. No, možno nie tak úplne, ale poctivý kefír je jedna z najzdravších vecí, ktoré môžete mať v chladničke. Alebo ktoré si môžete pestovať. Pretože domáci kefír obsahuje až desaťkrát viac probiotických kultúr než ten, ktorý kúpite v obchode. Ako na to?

Kefír je nápoj, ktorého história siaha až päť tisíc rokov naspäť a je zakotvená na Kaukaze a tibetských opátstvách. Cudzinci dostávali len sem tam ochutnať vzniknutý nápoj, ale receptúra, respektíve postup výroby, sa po generácie tajil. Až v devätnástom storočí podrobili ruskí vedci kefír podrobnejšiemu skúmaniu, odhalili a preukázali veľa jeho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie a neskôr sa tibetská huba (kefírové kultúry) rozšírili do celého sveta.

S čím vám kefír pomôže?

  • Predovšetkým s imunitou a prečistením čriev, čo spolu neodmysliteľne súvisí.

  • Pomôže pri problémoch so zažívaním, nech už sú akéhokoľvek typu.

  • Mierni alergické reakcie organizmu.

  • Vďaka pôsobeniu na imunitu urýchľuje liečbu nielen chorôb, ale tiež zápalov a vymiznutiu opuchov.

  • Upravuje krvný tlak, hladinu cholesterolu.

  • Väčšinou býva vhodný aj pre ľudí so zníženou toleranciou k laktóze.

Ako si vyrobiť domáci kefír?

Je to prekvapivo jednoduché. Prv sa kefírové kultúry využívali na uchovávanie mlieka za vyšších teplôt (nie je treba chladničky), dnes síce túto funkciu toľko nepotrebujeme, ale pre výrobu sa hodí.

Potrebujete:

  • 1 - 2 lyžice kefírových kultúr (kefírové zrno)

  • ½ litra čo najprirodzenejšieho mlieka, ideálne nie odtučneného, v tom kefírové kultúry takmer nefungujú

Ak si zoženiete tibetskú hubu, uvidíte, že ide o niečo ako gélovitú ružičku karfiolu. Je to zoskupenie bielkovín, baktérií, kvasiniek, tukov a cukrov, jednoducho extrémne živý organizmus. Živia sa laktózou (preto aj ľudia s intoleranciou na laktózu znášajú kefír dobre) a z mlieka dokážu urobiť hustý, ľahučko perlivý kyslý nápoj s miernym obsahom alkoholu (dnes už pod jedno percento).

Tibetská huba by nemala prísť do styku s kovmi, v tom prípade stráca svoje schopnosti a sčerná. Takéto huby už nepoužívajte.

Postup 1: Vezmite väčší pohár, nalejte do neho mlieko, vložte hubu a nechajte pri izbovej teplote jeden deň (24 hodín) pôsobiť. Ideálne je pohár prikryť priedušným materiálom (papierom, gázou, utierkou), aby do mlieka nenapadali nečistoty a nenalietal hmyz. Vhodné je pohárom občas zahýbať alebo jeho obsah premiešať drevenou alebo plastovou vareškou. Potom kefír preceďte (cez plastový cedník), a máte hotovo. Tibetská huba je okamžite pripravená na ďalšie použitie - avšak postupom času sa na nej začína objavovať povlak, ktorý je dobré aspoň raz až dvakrát týždenne opláchnuť prevarenou a vychladnutou vodou (chlórovaná voda by mohla zabiť živé organizmy).

Postup 2: Ak nechcete vyrábať kefír každý deň, môžete využiť aj variantu jeho prípravy v chladničke. Postup je úplne rovnaký, akurát miesto urýchlenia zrenia vyššími teplotami ho spomalíte teplotami nižšími. Kefír je hotový zhruba za týždeň, býva tiež hustejší.

Tip Mimibazara: Z domáceho kefíru veľmi jednoducho vyrobíte aj domáci tvaroh. Pretože reakcie sa urýchľujú pri zahrievaní, stačí hotový kefír pomalinku zahrievať na teplotu okolo 40 stupňov. Ak zahrejete ešte na vyššie teploty, bude tvaroh čím ďalej hustejší. Vzniknutú hmotu nechajte cez plátno odkvapkať a zoberte hotový tvaroh.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku