Zobraziť přihlasovací formulár

Cvičenie a diéta nie sú jediná možnosť.

  • Publikované:
Cvičenie a diéta nie sú jediná možnosť.

Všetci tak nejako prirodzene vieme, že priberanie alebo naopak zhadzovanie váhy je spojené s pomerom kalórií dovnútra/von. Že budeme chudnúť iba v prípade, že náš príjem bude menší ako výdaj, ale keďže kalórie sú spojené s nutným živením tela ostatnými látkami, nemôžeme jednoducho prestať jesť. Takže je potrebné aj cvičiť, čím zvýšime svoj výdaj. Ale to nie je všetko, čo môžeme pre efektívne znižovanie váhy urobiť. Môžeme totiž trošku oklamať hlavu.

Naše telo nám totiž kladie prekážky na ceste, ktorá mu nie je príjemná. Hlavne zo štartu nového režimu, či už diétneho, pohybového alebo kombinovaného. Všetko sa totiž ľahšie povie, než urobí! Ale hlavu môžeme oklamať, a to dokonca aj vedome. Ako na to?

  • Spoľahnite sa na silu modrej farby. To, že farby majú vplyv na naše správanie aj náladu, je pomerne známa vec. Modrá farba pôsobí na naše zmysly okrem iného tak, že máme menšiu chuť do jedla. Môže to byť spôsobené tým, že v kombinácii so svetlom odrazeným od modrej farby, vyzerajú potraviny viac bledo a nemáme na ne takú chuť. Asi si nebudete doma maľovať namodro steny len preto, že chcete schudnúť, ale napríklad pomôcť môže i modrý tanier.

  • Posaďte sa pred zrkadlo. Je to možno čudné, ale pomáha to. Keď budete jesť pred zrkadlom alebo v miestach, kde na seba vidíte (môže to byť aj v reštaurácii naproti baru). Zvyšuje to objektivitu vášho pohľadu na množstvo i vhodnosť výberu jedla. Všetky prínosy spoznáte, až to skúsite. Vážne.

  • Pridajte svetlo a vypnite hudbu. Jasné svetlo má podobný účinok ako zrkadlo, aj keď najlepšie je pracovať v kombinácii. V reštauráciách sa často stretnete s tlmeným osvetlením, ktoré vás prinúti jesť viac, a hudbou, ktorá zase urýchľuje pohyb, takže aj žuvanie. A z oboch týchto dôvodov zjeme viac, než by sme vlastne chceli. Skúste presne opačné prostredie a budete prekvapení.

  • Neutrálna sladká vôňa i chuť. Vôňa čokolády vám okamžite vyvolá chuť na jedlo alebo konkrétne na ňu. Je ale zvláštne, že neutrálne prírodné sladké vône naopak tlmia chuť na jedlo všeobecne. Ideálna je napríklad vanilková vôňa (napríklad vonná sviečka). A napríklad jablko alebo banán fungujú tiež, ideálne aj ako zdravá desiata, ktorá vám zaženie chute na nezdravé potraviny.

  • Menší riad. Taniere a misky vymeňte za menšie. Hoci to znie triviálne, má to veľký vplyv na množstvo jedla, ktoré zjete. Aj keď by sa na menší tanier vliezlo úplne rovnako jedla, ako je vaša obvyklá (a napríklad nadhodnotená) porcia jedla na veľkom tanieri, mentálne s tým budete mať problém. Pravdepodobne si porciu zmenšíte. A čo zistíte? Že ste sýti úplne rovnako, len pocit prejedenia sa nedostaví.

  • Ostré jedlá. Ak ste doteraz nekorenili, začnite. Napríklad kajenské korenie nielen, že vám trošku zníži apetít, ale zároveň zvýši metabolizmus. Takže menej zjete a budete viac spaľovať. A ešte k tomu budete do úst vkladať menšie sústa. Jednoducho všetko dobre.

  • Starý trik. Je dobré mať so sebou nejakú pripomienku toho, že vlastne nechcete toľko jesť. To sa hodí zvlášť na oslavách, rôznych party, večeriach s priateľmi a akciách, kde človek stratí nielen pojem o čase, ale aj pojem o tom, koľko toho už zjedol. Ak chcete staviť na osvedčený, ale možno trošku málo moderný trik, zaväzujte si okolo pása nepružnú stuhu. Akonáhle vás bude tlačiť, žalúdok je plný a máte dosť. Ale určite nájdete sami pre seba aj niečo menej stredovekého.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku