Zobraziť přihlasovací formulár

Rýchle riešenia na zmiernenie stresu

  • Publikované:
Rýchle riešenia na zmiernenie stresu

Je to smutná realita dnešných dní, život bez stresu takmer prestal existovať. Ľudská myseľ sa ešte na novú mieru všadeprítomného napätia neadaptovala, preto pribúda situácií, kedy prežívame úzkosť a dojem, že nemáme svoj život pevne v rukách. Či už sa takéto stavy rozhodneme riešiť komplexne pomocou terapie, antidepresív, zmenou životného štýlu, sú situácie, kedy si potrebujete pomôcť sami. Ideálne rýchlo a efektívne. Ako na to?

V situáciách, kedy sa cítite naozaj dosť vystresovaní, musíte sami na sebe objavovať, čo vám prináša úľavu. Prinášame vám niekoľko tipov, čo vyskúšať, keď to vyzerá beznádejne.

Choďte sa prejsť - aj keď to znie možno banálne, prechádzky vedia pomôcť s nejedným problémom. Nielen, že vďaka fyzickej aktivite produkuje telo endorfíny a máme instantne lepšiu náladu, ale zároveň sa nám rozprúdi krv, po tele sa roznesie viac živín a kyslíka, orgány majú vďaka čomu pracovať a je nám lepšie. Keď sme nahnevaní alebo smutní, prechádzka je dobrý nápad.

Pustite si hudbu - je to doslova známa pesnička, že hudba má až zázračné účinky na našu myseľ. Môžete si pustiť klasickú hudbu, svoje obľúbené pesničky alebo objavovať nové tipy na to, čo by sa vám mohlo páčiť. Na slúchadlá, v aute, doma, nahlas, potichu, ako vám to vyhovuje. A ak sa vám bude chcieť spievať alebo tancovať, povoľte si to.

Zamerajte svoju pozornosť inam - nedarí sa vám vyriešiť problém? Lipne na ňom vaša myseľ a nedokážete prísť na riešenie? Vráťte sa k nemu neskôr. Veď už stará známa poučka zo školských lavíc, že ak si v teste s otázkou nevieme rady, máme ju preskočiť, a vrátiť sa k nej nakoniec, je vlastne čisté zlato. Pozrite sa na nejaké video, chvíľu si čítajte, zavolajte známemu. Ak máte chvíľku, relaxujte, dajte si vaňu, masáž...

Dodajte svojmu životu kontrolu - predchádzajúce odporúčania boli vhodné ako dočasné riešenia. Ale predsa len, všetko je to len istá forma úniku. To, o čo sa treba usilovať s väčšou efektivitou, je dosiahnuť v živote viac kontroly. Dodá vám to sebadôveru, eliminujete množstvo nečakaných problémov. A keď už predsa len potrebujete toto pocítiť hoci len dočasne? Zahrajte si videohru. Tak máte všetko riskovanie vo vlastných rukách a nič zlé sa vám nemôže stať.

Chytrý telefón vo vašich službách - nie vy v jeho. Niekomu v rámci hektického života môže prísť maximálne vhod nepreberný rad aplikácií, ktoré zlúžia k organizovaniu úloh. Či už v práci, doma alebo myšlienkovo. Skúste zapátrať, možno nájdete niečo, vďaka čomu bude váš telefón nielen žrút času a komunikátor, ale aj zdatný organizačný pomocník.

Nejde však len o to, aby ste splnili všetko, čo si naplánujete. Hlavnú funkciu plní plánovanie samotné, uvedomíte si, čo všetko máte alebo musíte robiť, čo je potrebné urobiť najskôr, čo počká, akým spôsobom je potrebné zoradiť úlohy.

Hranice medzi prácou a odpočinkom - alebo keď jedno skončí, môže druhé začať. Nie je v ničí moci sústrediť sa plných 8 a pol hodiny, v mnohých prípadoch snáď ešte dlhšie. Ak riešite úlohy, skúste systém 1: 15. Hodinu pracujte, plne sa sústreďte na to, čo práve robíte, žiadne sociálne siete, žiadny telefón, nič. Potom si doprajte 15 minút menej produktívnej pauzy. Opakujte, kým je to potrebné.

Štipka obsesie - na obsedantno-kompulzívnej poruche nie je nič smiešne, ale naopak, môžeme v nej nájsť ľahkú inšpiráciu. Nie je zlé trvať na niečom, čo jednoducho musí byť - upratané, zorganizované, zoradené. Môže sa dostaviť toľko chýbajúci pocit harmónie, ktorý hovorí, že je všetko tak, ako má byť.

Stanovte si míľniky - alebo čiastkové ciele, v akom čase chcete byť na akom mieste. Niečo ako kvóty. Na deň, na týždeň, na mesiac. A ideálne aj kroky, ktoré povedú k ich splneniu. Bude vás upokojovať, že ste urobili všetko správne, a aj keby ste míľniky neplnili, môžete zmeniť spôsob ich určovania. Možno ste k sebe nerealisticky prísni.

Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele, zdravý duch. Ak duch pokrivkáva, môžete ho zdravým telom namotivovať. Pre vystresovanú myseľ nie je nič blahodárnejšie než
kvalitný spánok, zdravé jedlo a fyzická aktivita.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku