Zobraziť přihlasovací formulár

Veci, ktoré krása nestrpí

  • Publikované:
Veci, ktoré krása nestrpí

Všetkého veľa škodí a niečoho škodí aj nedostatok. Jedlo, spánok, starostlivosť... môžeme mať dojem, že robíme všetko dobre, a sem tam nejaká neresť sa jednoducho stratí. Ale aké veci najviac škodia našej pleti, spôsobujú jej predčasné starnutie, vrásky, zmatňujú ju a zbytočne jej uberajú na kvalite? Čo môžeme robiť menej, čo viac, čo vôbec a s čím by sme mali začať ideálne včera?


Mnoho nerestí naraz


A to myslíme tie neresti, o ktorých vieme, že sú neresti. Alkohol, cukor, soľ, kofeín. Alkohol telo dehydruje a kožu zmatňuje (je nutné ho už pri vlastnej konzumácii prekladať vodou čo najviac), soľ a kofeín spôsobujú pokožke to isté. Cukor ešte k tomu navyše rozkladá kolagén, čo prispieva k predčasnej tvorbe vrások.


Nevhodné čistenie pleti


Rozhodne by ste nikdy nemali ísť spať s make-upom, to každopádne nie. Ale predovšetkým, ak máte suchú pokožku, môže sa nevhodné čistenie stať jednou z príčin, pre ktorú vaša pleť starne rýchlejšie, než by bolo milé. Na noc sú najvhodnejšie odličovadlá a ostatné čističe na báze oleja prípadne tie krémové, pretože z pokožky neodstraňujú jej prirodzený ochranný film. Pri problémoch so suchou pleťou je dobré ráno len opláchnuť tvár studenou vodou.


Hrubý peeling


Odstraňovanie odumretých kožných buniek by nemalo bolieť. Ak používanie vášho peelingu bolí alebo zanecháva pokožku červenú a podráždenú, preč s ním. Podráždenie a nevhodné zloženie môže spôsobiť upchávanie pórov a
vznik akné, ale tiež napríklad tmavé škvrny na koži alebo urýchlenie vzniku vrások.


Nekonečné akné


Myslíte si, že sa o svoju pleť nemôžete starať nikdy dosť? Opak je pravdou. Ženy sa často o tvár starajú príliš, často ju umývajú, nanášajú veľa prípravkov, príliš sa jej dotýkajú. Ak sa vám nedarí zbaviť sa akné, skúste to inak. Zamerajte sa na prípravky obsahujúce kyselinu salicylovú a benzylperoxid, venujte však pozornosť koncentrácii. Tá by nemala byť príliš vysoká, pretože by pleť vysušovala, a tým ju nútila produkovať viac mazu, a teda aj zvyšovať riziko potenciálneho vzniku vyrážok.


Nedostatok spánku


Spánok kratší ako sedem hodín pleť zmatňuje a zapríčiňuje vznik vrások. V mladšom veku je schopnosť regenerácie samozrejme väčšia, ale aj v pokročilejšom veku sme schopní jednu prebdenú noc prežiť relatívne bez úhony.
Ničím nerušený spánok a bezproblémové zaspávanie je niečo, o čom si väčšina z nás môže nechať len zdať... keď sa podarí. Dôležité je predovšetkým nevystavovať sa pred spaním žiareniu monitorov a displejov.


...spanie za zlých podmienok


Tak po prvé, vaše obliečky, respektíve tie na vankúšoch. Ak nespíte na chrbte, tak zbierajú z pokožky (a vlasov) mastnotu, odumreté kožné bunky, baktérie a prebytok nočných krémov. Ako sa prevaľujete, všetko si zapracovávate späť do pórov. Ideálne je meniť ich raz týždenne, možno dokonca lepšie dvakrát. Dôležitý je samozrejme aj materiál. Skúste vymeniť hrubú bavlnu, ktorá môže kožu zbytočne obrusovať, za jemnejší hodváb, satén alebo egyptskú bavlnu. Na spánok a jeho vplyv na pokožku je tiež extrémne dôležitá vlhkosť vzduchu a teplota.


Ochrana proti slnku


Používanie kozmetiky s ochranným faktorom by malo byť samozrejmosťou, našťastie ho obsahujú aj bežné make-upy. Treba ale neprehliadať oblasti ako línie vlasov, čeľuste a uši, líniu krku a všetko, čo je vystavené slnečnému svitu. Preto si vyberajte krém nielen podľa účinnosti, ale aj podľa intenzity SPF. Na tvár a okolie je vhodný aspoň 30 alebo vyšší.


Kontrola materských znamienok


Materské znamienka neradno podceňovať. Kompletnú kontrolu u dermatológa je vhodné vykonávať aspoň raz ročne. Samozrejme s tým, že ich v priebehu roka neignoruje a tiež ich sem tam skontrolujete. Ak je vaša dispozícia taká, že máte znamienok veľa a tvoria sa vám nové, tým skôr je potrebné mať ich pod kontrolou.


Fajčenie

Nielen vaše okolie, ale aj zdravie a pleť vás prosia - prestaňte. Fajčenie spôsobuje stratu elasticity pokožky, stratu kolagénu a teda aj tvorbu vrások. Akonáhle prestanete fajčiť, zlepšenie na pleti môžete pozorovať už po dvoch týždňoch...!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku