Zobraziť přihlasovací formulár

Detox posilní imunitu a rozjasní pleť: Stavte na koktejlovou kúru

  • Publikované:
Detox posilní imunitu a rozjasní pleť: Stavte na koktejlovou kúru

Ak chceme posilniť imunitu, zlepšiť kvalitu pleti a trebárs aj psychický stav, mali by sme sa zamerať na detoxikáciu organizmu... respektíve na zbavenie sa odpadu z našich čriev. Či si môžeme diétnymi zmenami vyčistiť krv, obličky, pečeň a ďalšie orgány, to je stále ešte sporné. Ale keď sa postaráme o správnu črevnú mikroflóru, všetky procesy v našom tele budú prebiehať oveľa lepšie. A presne o to pri detoxikácii ide.

Detoxikácia je v dnešnej dobe veľmi často skloňovaný pojem. Nachádzame jej zástancov aj odporcov, počujeme názory, že telo má mechanizmy na to, aby si so všetkým poradilo samo. Ale ruku na srdce, nie vždy sa k svojmu telu správame tak, aby so sebou malo čo najmenej práce. Takže, čím viac práce má, tým horšie ju stíha a tým viac je unavené.

Prečo je dôležitá očista čriev?

Všetci vieme, čo čreva robia. Trávi sa v nich potrava, slúžia pre vylučovanie odpadových látok, ale tiež a hlavne slúžia ako miesto, kde sa do tela vstrebáva veľa dôležitých látok z toho, čo zjeme. V skutočnosti máloktoré živiny sú do tela absorbované zo žalúdka, väčšinu tejto práce zastávajú črevá - ako náš najväčší vnútorný orgán. Mikroflóra v črevách zodpovedá skoro za celú našu imunitu, zneškodňuje škodliviny a vôbec je pre naše správne fungovanie nepostrádateľná.

No a keď sú črevá zanesené, nič z toho nemôže fungovať správne, to dá rozum. Niektoré potraviny v kombinácii s ďalšími zlozvykmi (ako je napríklad nedostatočný pitný režim alebo neprimeraný príjem vlákniny) môžu potom v našich črevách zostávať oveľa dlhšie, než by mali. Dokonca ani mesiace nie sú výnimkou.

Kedy je možné, že máme zanesená čreva?

Môžeme mať tráviace ťažkosti, čo je pomerne logické. Medzi najčastejšie patrí zápcha, nadúvanie, ale aj napríklad hnačka alebo pálenie záhy. Dámy by mohlo zaujímať, že nekvalitné vyprázdňovanie môže viesť k sérii gynekologických ťažkostí, medzi najčastejšie potom patria napríklad opakujúce sa kvasinkové infekcie. Ale tiež stavy ako chronická únava, psychická nepohoda alebo napríklad akné či inak „pokazená“ pleť môžu mať svoje korene v črevách.

Kúra na očistu

Pozor. Táto očistná kúra je relatívne agresívneho rázu. Rozhodne si ju nedoprajte, ak ste nedávno prekonali operáciu čriev alebo iných častí tráviaceho traktu, ak máte v tráviacom trakte nádor, trpíte Crohnovou chorobou, ochorením hrubého čreva (napríklad ulceróznu kolitídu) alebo divertikulitídou. Ak máte akékoľvek pochybnosti, poraďte sa s lekárom.

Pripravený nápoj by sme mali konzumovať dvakrát denne po dobu jedného týždňa. Prvú dávku si dávame ráno nalačno, druhú popoludní.

Recept na detoxikačný koktejl

Ingrediencie (na dve dávky):

  • Šťava z jedného pomaranča

  • 1 list Aloe Vera (dužina)

  • Jedno jablko

  • Jedna uhorka

  • Dva plátky čerstvého ananásu

  • Voda (podľa potreby)

1. Všetky pevné ingrediencie starostlivo umyjeme, nakrájame na kúsky a dáme do mixéra. (Nelúpeme! Šupky sú veľkým zdrojom vitamínov a vlákniny, ak máme možnosť, mali by sme nakúpiť ovocie a zeleninu v bio kvalite.)

2. Z listu Aloe Vera vydlabeme dužinu a pridáme ju k ostatným. Zalejeme pomarančovou šťavou a prípadne dodáme vodu. Všetko poriadne premixujeme, rozdelíme na polovicu a pohár vypijeme ráno, druhý schováme v chladničke a vypijeme popoludní.

Tip Mimibazara: Aj keď v tomto kokteilu je obsiahnuté veľké množstvo vlákniny, tým by náš denný príjem rozhodne nemal skončiť. Vláknina je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev. K nej je ale treba aj pridať dostatočné množstvo vody, inak sa na črevá tiež „nalepí“ a môže dokonca spôsobiť zápchu. Takže piť toľko vody, koľko sa nám len podarí. Ideálny príjem vody je jeden liter na každých 25 kg našej hmotnosti denne.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku