Zobraziť přihlasovací formulár

Je dôvera rozhodnutie?

  • Publikované:
Je dôvera rozhodnutie?

Čím je človek starší a skúsenejší, tým horšie sa mu verí ostatným ľuďom. Predovšetkým, keď sú zo štartu cudzí a my ich ešte len začíname spoznávať. Nevinné oči dieťaťa pomaly vystriedajú podozrievavé oči dospelého, ktoré nás nútia sa na novo prichádzajúcich do nášho života pozerať skôr s nedôverou než sa slepou oddanosťou. Myslíte si, že to, akú v ľudí máme dôveru, je ich zásluha? Opak je pravdou.

Za našu nedôverčivosť môžu ostatní? Aj tak sa na to dá pozerať. Veď predsa koľko partnerov a partneriek nás už sklamalo, nesplnilo naše očakávania, zradilo našu dôveru, využilo našu dobrotu. Je to naozaj ale ich vina?

Neriešime varovné znamenia

To, akých ľudí si do svojho života púšťame, je čisto na nás. A niekedy sa stane, že si naše okolie môže hlavu odkrútiť nad tým, čo sme si to vybrali za kamarátov alebo partnermi. A naše podvedomie bije hlavou do steny, pretože vie, že ho budeme ignorovať až do poslednej chvíle. Našou najväčšou „chybou“ je si myslieť, že naša situácia je výnimočná. Ak si hovoríme „to by mi predsa neurobil/a“, vyložene si o to sklamanie hovoríme. Ukončil náš partner prvé manželstvo preto, že svoju ženu podvádzal? A my sa zrazu čudujeme, že podvádza nás tiež. Prestali sa s našou najlepšou kamarátkou ostatní baviť, pretože ich ohovárala? Nesmieme byť prekvapení, že o nás tiež sem tam utrúsi nie práve pekné slovo. Vie sa o našom najlepšom kamarátovi, že je nespoľahlivý so sklonom k závislostiam? Asi je len otázka času, než si od nás začne napríklad „požičiavať“ peniaze. Cítime sa partnerkami alebo partnermi manipulovaní? Ale napriek tomu si hovoríme, že to s nami myslia dobre? (A ako sa démon manipulácia prejavuje? Môžete si prečítať napríklad tu.) Z tohto uhla pohľadu to vyzerá, že sme sa nechať si udeliť poriadnu životnú lekciu jednoducho rozhodli.

Trik prírody

Láska je mocná čarodejka. Ani nie tak v tom, ako mení ľudí, ale ako mení ich perspektívu a dôveru. Pretože keď zafunguje chémia a my sme očarení, všetky naše skúsenosti a opatrnosť vyletia oknom. Zase a znova. Ak sme si niekedy po ukončení vzťahu hovorili, že už nikdy nikomu nebudeme veriť dosť na to, aby sme nový vzťah začali, asi už sami máme tú skúsenosť, že to nie je až taká pravda. Keď sa pobláznime, uveríme.

Dôvera je rozhodnutie

Vieme, že sa veci môžu pokaziť. Vieme, že to nemusí dopadnúť dobre. Ale je to vina nášho nového partnera? Nie. Takže aj ten by mal dostať právo na to začať s čistým štítom. Preto sa musíme vedome rozhodnúť, či mu budeme dôverovať, alebo nie. A robiť všetko preto, aby on mohol dôverovať nám. Pretože jedným z najnebezpečnejších obranných mechanizmov, ktoré si môžeme za tie roky vybudovať, je preventívne na dôveru zaútočiť prvý, aby sme neboli tí, kto je sklamaný viac.

Ako budovať dôveru vo vzťahu?

  • Komunikujte efektívne. Ak nám skúsenosti k niečomu boli, tak k tomu, aby sme sa naučili o problémoch hovoriť. Ale nie sa sťažovať, ale konštruktívne riešiť. Prevencia frustrácie by mala byť náš cieľ.
  • Nemajte tajomstvo. Súkromie áno, tajomstvo nie. Úprimnosť a otvorenosť, inak to nepôjde.
  • Naučte sa hovoriť nie. Pretože často odkývame niečo, čo nechceme a s čím nesúhlasíme, potom sa správame protichodne a vytvárame zmätok.
  • Nesľubovať, čo nemôžeme splniť. A vieme to väčšinou dopredu. Ak nie, tak akonáhle sa to dozvieme, treba to povedať.
  • Nepodvádzať. Nevera zďaleka nie je jediné narušenie dôvery medzi partnermi. Aké sú ďalšie zrady, ktorých sa môžeme dopustiť? To sa dozviete, ak si prečítate tento článok.
  • Prevezmite zodpovednosť za svoje činy. Prestaňme viniť okolnosti, niekoho iného alebo vyššiu moc. Proste sú veci, za ktoré môžeme my sami. Ospravedlniť sa, prijať následky a ísť ďalej. Aj za cenu toho, že sme to teraz možno my, kto narušil dôveru.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku