Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si z hôr nepriviezť choré dieťa: Vyvarujte sa najčastejších chýb!

  • Publikované:
Ako si z hôr nepriviezť choré dieťa: Vyvarujte sa najčastejších chýb!

Pred nami sú nielen deťmi túžobne očakávané jarné prázdniny, počas ktorých väčšina rodín vyráža za snehom na hory. Či už na tie naše alebo niekam ďalej za hranice. Lenže domov si často okrem nezabudnuteľných zážitkov a pekných spomienok odvážajú choré ratolesti. Takým komplikáciám sa ale dá ľahko predísť.

Počas lyžiarskeho pobytu na horách sa rodičia v mnohých prípadoch dopúšťajú mnohých chýb, kvôli ktorým sa následne musia potýkať s chorým potomkom. Zima je všeobecne pre deti rizikovejším obdobím hlavne pre infekcie horných dýchacích ciest. „Často sa stáva, že rodičia odídu na hory i s posmrkávajúcim dieťaťom, prípadne s dieťaťom, ktoré ešte nie je doliečené z predchádzajúcej choroby, a to je potom samozrejme oveľa náchylnejšie k zhoršeniu existujúceho stavu alebo na ďalšie ochorenia. Ešte nebezpečnejší je z tohto pohľadu pobyt detí na školských lyžiarskych kurzoch. Zrovna som mal v ordinácii štyroch školákov s chrípkovým ochorením a horúčkami, ktorí sa práve vrátili z lyžiarskeho kurzu. V tomto prípade navyše zohral rolu uzavretý detský kolektív,“ upozorňuje detský lekár Richard Rýznar. „Pripomínam, že rekonvalescencia dieťaťa by mala optimálne trvať dvakrát až trikrát toľko dní, koľko trvala sama choroba, aby sa imunita po predchádzajúcom 'boji' spamätala a posilnila,“ dodáva pediater.

1. Posilnite im imunitu

Práve imunitný systém detí počas lyžiarskeho pobytu zvyčajne zažíva výrazný nápor. Deti vyčíňajú na zjazdovke, prepínajú svoje sily a vyčerpaný organizmus potom ľahšie ochorie. Mladším deťom rodinná dovolenka tiež často rozhodí ich bežný režim, chodia spať neskôr a celkovo menej odpočívajú, čo imunite tiež neprospieva. Veľmi vhodné je preto už pred odchodom na lyžiarsky pobyt imunitu detí posilniť. Dobrými pomocníkmi sú v tomto ohľade doplnky stravy, pre deti ideálne vo forme želé alebo sirupu. Vhodné sú napríklad tie, ktoré obsahujú komplexnú zmes takzvaných polyfenolov, ktoré slúžia ako palivo pre dobré fungovanie imunitného systému, a ďalej tiež biologicky aktívne vitamíny z prírodných zdrojov.

2. Stavte na vyváženú stravu

Kapitolou samou o sebe je aj stravovanie. Deti s rodičmi trávia na zjazdovke mnoho hodín, počas ktorých majú tendenciu zaháňať hlad jedlom z rýchleho občerstvenia, energiu zasa často dopĺňajú sladkosťami. Nevyváženou stravou však trpia črevá, ktoré sú pre imunitný systém úplne kľúčovým orgánom. „Črevná mikroflóra, teda bilióny črevných baktérií, sa významne podieľajú na budovaní a udržiavaní zdravej imunity. Pre svoju úlohu však potrebuje špecifické vnútorné prostredie, ktoré narušuje práve nevhodný jedálniček. Ľudia mávajú počas dovolenky tendenciu uvoľňovať stravovacie návyky svoje i svojich detí, tým však oslabujú svoju aj ich obranyschopnosť,“ uvádza pediater. Ani pri pobyte na horách by tak rodičia nemali zabúdať zabezpečiť svojim deťom pravidelné porcie ovocia a zeleniny a nutrične hodnotú stravu. Na podporu črevnej mikroflóry a zdravé trávenie je vhodná predovšetkým strava bohatá na vlákninu a probiotiká.

3. Kúpte im kvalitné športové oblečenie

Ďalšie častá chyba rodičov, kvôli ktorým sa im deti z lyží vracajú choré, sa týka obliekania. Predovšetkým malé deti bývajú na lyžovačku oblečené priveľa. Počas aktivity sa tak spotia, pričom vo spotenom oblečení trávia na zjazdovke aj niekoľko hodín. Rovnako tak im oblečenie môže ľahko premoknúť aj zvonku, hlavne tým menším a neskúseným, ktoré pri lyžovaní častejšie padajú. Na druhú stranu bývajú deti mnohokrát oblečené naopak nedostatočne, najmä v slnečných dňoch. Premočené alebo nedostatočné oblečenie môže ľahko prispieť k prechladnutiu organizmu, čo spomaľuje reakcie imunitného systému a znižuje jeho schopnosť brániť sa pred útočiacimi vírusmi.

4. Pozor na prekúrené izby a teplotné šoky

Imunitu tiež oslabuje náhle striedanie chladu a tepla, ktoré je pre zimné obdobie typické: z chladného vonkajšieho prostredia dieťa často putuje priamo do prekúrenej hotelovej izby alebo chatky a obrátene. Svoj organizmus tak behom krátkej chvíľky vystavia zmene teploty trebárs cez 20 stupňov, čím mu spôsobia značný šok. Prechody z tepla do zimy a naopak je preto vhodné robiť postupne. Z teplej hotelovej izby napríklad môžete s deťmi najprv zamieriť do chladnejších miestností ako je vstupná hala či lyžiareň. Tam chvíľu zotrvajte a až potom vyjdite von. Rovnako tak je však vhodné samotné izby či apartmány zbytočne neprekurovať, a to aj kvôli tomu, že suchý vzduch v prekúrených miestnostiach vysušuje nosovú sliznicu, ktorá je potom náchylnejšia k prieniku patogénov.

5. Neprepínajte ich

V neposlednom rade sú deti počas lyžiarskej dovolenky náchylnejšie na ochorenia aj v dôsledku stresu. „Ak dieťaťu lyžovanie príliš nejde alebo ho nebaví, ale rodičia napriek tomu na tejto športovej aktivite trvajú, a navyše ešte vyžadujú dobré výkony, môže sa pre neho dovolenka zmeniť v pomerne stresujúcu záležitosť. Stres významne narúša imunitu a opäť tak hrozí zvýšené riziko rôznych ochorení, a to aj s odstupom od pobytu na horách,“ podotýka detský lekár Richard Rýznar. Viac než na výkon a pilovanie dokonalej techniky zjazdu sa tak radšej postarajte o to, aby deti šport bavil. A keď práve nebudú mať chuť na lyžovanie, nechajte ich pokojne stavať snehuliakov, bobovať či si len hrať s kamarátmi. Zimná dovolenka predsa nie je o tom urobiť z dieťaťa počas týždňa majstra v zjazde či behu na lyžiach, ale hlavne užiť si čerstvý horský vzduch a primeraný pohyb.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku