Zobraziť přihlasovací formulár

Šetríme na kalóriách

  • Publikované:
Šetríme na kalóriách

Doba sa mení, spoločne s ňou aj prístup k zdravému stravovaniu. Počujeme a čítame slová ako vyvážený nízkokalorický, light, už máme trošku predstavu, čo znamenajú, orientujeme sa v tom, čo je pre naše telo i myseľ zdravé, čo neutrálne a čo naopak doslova peklo. Čím viac toho ale vieme, tým viac môžeme byť v strese z toho, ako sa stravujeme.

Už tiež vieme, že zdravá strava neznamená nutne strava, vďaka ktorej budeme chudnúť, ak chceme ale chudnúť, bez zdravej stravy sa nezaobídeme. A aj keď je nám jasné, že v konečnom efekte ide predovšetkým o podiel živín, ktorý do seba dostávame, sem tam sú aj kalórie to, čo musíme počítať. Tak alebo tak, niekedy môžeme ušetriť na kalóriách a zároveň pridať na živinách. Máme pre vás pár tipov, ako na to.

Smoothies. Áno, je to veľmi populárny a moderný spôsob stravovania. Mixované ingrediencie v plus mínus tekutej forme sú ľahšie stráviteľné, dostaneme do seba aj to, čo by sme normálne trebárs nezjedli (úprimne, kto si dá s chuťou len tak hrsť listového špenátu alebo kelu kučeravého?), je to rýchle a efektívne. Ale smoothie nemusí znamenať len ranný kokteil, môžeme si pripravovať tiež niečo ako desiate. Takzvané smoothie bowls sú v komunite foodies veľmi populárne. Trik je v tom, že si, väčšinou na raňajky, pripravíme chutnú kašu, ktorú ozdobíme semienkami, strúhaným kokosom, ovocím, avokádom a čímkoľvek, čo nás napadne a zrovna máme po ruke. Základom každého dobrého (myslené chutného) smoothie bude asi vždy banán. Ak rozmixujete jeden banán, hrsť mrazeného lesného ovocia, pol deci mlieka a hrsť kešu orechov, získate skvelý základ pre smoothie bowl. Navrch môžete nasypať chia semienka, položiť plátky kivi a pár jahôd, a máte skvelý základ na celý deň.

Maškrtenie do 100 kcal. Alebo 420 kJ, ak chcete. Ak si strážite kalórie, tu je malý prehľad toho, do koľkých sa vojdú porcií. Sto kilokalórií má napríklad (priemerne) 30 guličiek hroznového vína, 4 sušené datle, 300 g vodného melónu, hrsť malín, černíc a čučoriedok, 15 mandlí, jeden ryžový chlebíček s jednou lyžičkou arašidového masla, 11 kešu orechov alebo jeden pohár červeného vína.

  • Keď už sme spomenuli arašidové maslo. Dajte mu šancu. Keď ho porovnáme s obľúbenou nátierkou z lieskových orechov a čokolády, má nepomerne viac bielkovín, menej sacharidov a viac zdravých tukov. A skúsme sa nechať inšpirovať západným stravovaním, arašidové maslo sa hodí ako na sladko, tak na slano.

Proteínová zmrzlina. Ak chcete maškrtiť, skúste vziať dva zmrazené banány a rozmixovať ich s dvomi odmerkami čokoládového proteínu, 50 ml mlieka a jednou alebo s dvomi lyžičkami kakaového prášku. Zmrzlina bude sladká bez pridaného cukru, hodnotná na proteíny. A v jednej porcii sa dostanete na necelých 150 kcal. (Taká zmrzlina je určená na okamžitú spotrebu, nevracajte ju do mrazničky.)

Pečieme z banánov. Tri banány, dve vajíčka. A máme základ pre vynikajúce lievance, ktoré chutia božsky, keď ich nasmažíte na kokosovom oleji, keď pridáte celozrnnú múku, grécky jogurt a prášok do pečiva, dostanete základ na vynikajúce muffiny.

Niečo za niečo. Niekedy stačia aj malé vychytávky a náš kalorický príjem sa dramaticky zníži. Skúste napríklad miesto müsli konzumovať čistú ovsenú kašu s čerstvým ovocím, miesto cereálnych tyčiniek si dajte hrsť orechov a čučoriedok, miesto majonézy používajte jogurt alebo kyslú smotanu a tak ďalej. Ak máte radi syry, skúste si zistiť, ako sú na tom kaloricky - napríklad naše obľúbené tvarôžky sú perfektná diétna potravina, obsahujú minimum tuku a sú nabité bielkovinami.

Rúra! Čo môžete miesto vyprážania piecť, pečte. Hranolky, mäso, zemiaky, čo vás len napadne. Príprava v rúre môže byť s úplným minimom tuku, ale rozhodne to neuberie na chuti.

Nebojte sa jednoduchých potravín. Viete, z čoho získate vlastne všetko, čo telo potrebuje? Sú to zemiaky a vajíčka. Zemiaky s maslom stačia, ak nie ste v tréningu. Nie je potrebné vymýšľať bohaté kombinácie, v jednoduchosti je nielen krása, ale aj zdravie a efektivita.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku