Zobraziť přihlasovací formulár

Zatvorené školy: Ako deti nadchnúť pre učenie? K čomu ich nútiť a k čomu nie

  • Publikované:
Zatvorené školy: Ako deti nadchnúť pre učenie? K čomu ich nútiť a k čomu nie

Od pondelka tohto týždňa sa dvere všetkých nielen základných škôl uzavreli, mnohé z nich však s výučbou pokračujú po internete, žiaci dostávajú zadania, ktoré doma musia vypracovať a odoslať pedagógom späť, prípadne aj naštudovať novú látku. Mnohým z nich sa však do toho príliš nechce. Máme preto pre vás pár tipov, ako ich k spolupráci prinútiť.

U detí správa o uzavretí škôl vyvolala nadšenie, rodičia ju už s takým zápalom neprijali. Na nich je totiž zodpovednosť dohliadnuť na domácu školskú prípravu a plnenie zadaných úloh. Lenže presvedčiť ratolesti o tom, že je potrebné časť dňa venovať učeniu a ďalším činnostiam s tým spojeným, je často nadľudský úkon. Napriek tomu existuje pár spôsobov, ako ich presvedčiť.

Pokračujte v nastavenom režime

Deti teraz majú pocit, že sa im splnil sen, a pred nimi sú dva roky prázdnin. Vyveďte ich z omylu. Najlepšie je dodržiavať bežný denný režim, to znamená, že dopoludnia skrátka ako každý iný všedný deň bude prebiehať príprava do školy. S deťmi sa učte, kontrolujte ich, precvičujte spoločne látku. Ak deti strážia starí rodičia, poproste ich o to isté. Predovšetkým pre deti na prvom stupni je každodenné učenie skutočne dôležité. U tých v prvej a druhej triede sa sústreďte aj na čítanie. Nemusíte používať len predpísanú čítanku, pokojne si spoločne prezerajte časopisy a nechajte ich čítať trebárs nadpisy. Hrať môžete tiež rôzne poznávacie hry.

Učte ich zodpovednosti

Teraz je ten najvhodnejší čas začať učiť deti zodpovednosti, ktorá sa im môže v budúcnosti hodiť napríklad pri bežnej každodennej príprave do školy, až sa všetko zase vráti do normálu. Školák by mal vedieť, že to bude on, kto bude plne zodpovedný za to, či sa naučí na test, pripraví zadaný referát alebo vypracuje domácu úlohu. Uistite sa ale tiež, že dobre chápe dôsledky, ktoré nastanú, ak sa na to vykašle.

Nechajte ich samostatne rozhodovať

Nenúťte dieťa začať napríklad matematikou, ktorú neznáša. Ak ho budete nasilu tlačiť do toho, ako to chcete vy, jeho povinnosti mu môžete úplne znechutiť. Dajte mu vybrať, čím chce samo začať. Ak má radšej prvouku, nech sa pokojne najskôr venuje tej. Na počty dôjde neskôr. Vopred sa na tom ale dohodnite a stanovte, o koľkej sa bude musieť pustiť do nepopulárnych matematických príkladov. Ak ešte nevie hodiny, ukážte mu, kde budú ručičky, až bude ten správny čas.

Nezatracujte moderné technológie

Možno ste proti tomu, aby váš potomok trávil čas na mobile, tablete či počítači, ale ak moderné technické vychytávky využijete správne, môžu byť pri vzdelávaní prospešné. Existuje totiž celý rad inteligentných vzdelávacích aplikácií, ktoré deťom môžu pomôcť s matematikou, slovenčinou, cudzím jazykom, čítaním a podobne. A ešte je zo získaných znalostí vyskúša namiesto vás. Spoločne na internete môžete tiež hľadať veľa zaujímavých informácií o rastlinách, zvieratách, kvetoch, histórii, krajinách a celom rade ďalších vecí. Nájdete tam tiež stovky zaujímavých pokusov.

Nezabudnite na pochvalu

Poznáte to určite aj zo svojej skúsenosti, a u detí to nie je inak. Pochvala často dokáže zázraky. Školáka preto chváľte za každú zvládnutú úlohu aj vypracované cvičenie. Vôbec nevadí, že to bude aj niekoľkokrát denne. Deti totiž túžia po tom, byť pre svojich rodičov tými najlepšími a potešiť ich. Ak uvidia, že máte z ich pokrokov radosť, budú sa školskej príprave venovať ochotnejšie, bez zbytočného zlostenia sa a odvrávania.

Sľúbte im odmenu

Ak žiadna pochvala nezaberie, môžete staviť na systém odmeňovania. Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že odmeňovať dieťa za plnenie každodenných povinností je metóda kontroverzná, ale keď na to pôjdete správne, je to veľmi efektívne. Nemusí hneď ísť o maškrty alebo hračky, skvele zafunguje trebárs prísľub, že si zahráte obľúbenú hru, upečiete spoločne bábovku, vyrazíte na prechádzku do lesa alebo im doprajete pol hodiny na tablete či počítači naviac. Svoje dieťa poznáte najlepšie sami, vyberte preto takú odmenu, o ktorej viete, že ho zaručene bude motivovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku