Zobraziť přihlasovací formulár

Ako s deťmi hovoriť o koronavíruse a nevydesiť ich ani seba

  • Publikované:
Ako s deťmi hovoriť o koronavíruse a nevydesiť ich ani seba

Deti sú vnímavé a nielen kvôli zatvoreniu škôl a škôlok tušia, že situácia okolo šírenia koronavírusu začína byť vážna. Aj preto, že o tom pravdepodobne čoby rodičia hovoríte s inými dospelými, hovorí sa o tom v televízii, píše na internete alebo v novinách. Môžu preto tiež pociťovať obavy. Ako ich upokojiť, odovzdať im potrebné informácie a pritom ich nevydesiť?

Prinášame vám praktické desatoro, ktoré dala dohromady Jana Vyhlídalová zo spoločnosti Kidtown spolu so Štefanom Vymetalom, členom Stáleho výboru pre psychológiu kríz, katastrof a tráum EFPA.

1. Zvýšte pocit bezpečia dieťaťa

Uistite ho, že sa nemusí báť. Zorganizujte sa a upokojte sami seba.

Objímte ho. Povedzte mu, že ho máte rada/rád. Vysvetlite mu, že sa nemusí báť, že je v bezpečí. Sami sa nenechajte vystrašiť a nestrašte ani dieťa.

2. Pred rozhovorom s dieťaťom sa sami ukľudnite

Pripravte si hlavné body, na čo sa budete pýtať a aké informácie chcete odovzdať. Majte na pamäti, že deti čítajú naše emócie a podľa toho, ako pred ním vystupujeme si budú naše informácie vysvetľovať. Dieťa je vaším zrkadlom, preto je veľmi dôležité, aby z vás cítilo pokoj a bezpečie. Preto si strážte aj svoju neverbálnu komunikáciu - dieťa vníma aj to, čo vy ani nezaznamenáte. Nehovorte nad hlavami detí o veciach dospelých, deti to často citlivo vnímajú.

TU MÔŽETE O KORONAVÍRUSE DISKUTOVAŤ S OSTATNÝMI RODIČMI

3. Spíšte si, o čom sa budete s dieťaťom baviť

Tým, že si spíšete o čom sa budete baviť, získate sami stabilitu, nadhľad a štruktúru a vyvarujete sa nežiaducich emócií, ktoré by vaše dieťa mohli vyľakať. Zároveň na nič nezabudnete.

4. Zisťujte, čo o koronavíruse dieťa vie a na čo sa chce spýtať

Pýtajte sa detí. Opýtajte sa, čo im o koronavíruse hovorili v škole. Zistite, čo si o ňom myslia a ako sa o ňom bavia s kamarátmi a ostatnými. Nechajte si vyrozprávať, kde získava informácie. Na konkrétne otázky sa totiž lepšie zodpovedá a minimalizuje sa riziko šírenia poplašných správ, fám a paniky. Dajte dieťaťu priestor na jeho vlastné otázky. Pre odpovede na otázky detí starostlivo voľte zdroje informácií.

Nenechajte sa ovládať konšpiračnými webmi. Weby MŠ SR a ministerstva zdravotníctva poskytujú informácie, ktoré sú overené, aktualizované a nemali by byť zavádzajúce.

5. Zmapujte strachy a neistoty dieťaťa

Okrem toho, čo si o koronavíruse myslí, zistite, aké sú jeho pocity, z čoho má obavy a strach. Vysvetlite mu, že to, čo sa deje (ako napríklad zatvorená škola, obmedzenia akcií, karanténa) je súčasť prevencie. Je to z dôvodu, aby ľudia hromadne neochoreli, a aby bola choroba pod kontrolou. Vysvetlite, že sa takto ľudia spoločne bránia. Uistite dieťa, že nie je v ohrození života.

6. Vysvetľujte mu fakty - čo ten koronavírus je a ako sa môžeme chrániť

Podľa veku dieťaťa voľte vhodné slová, nedramatizujte, povedzte, že ide o nové ochorenie, na ktoré sa hľadá liek a že už poznáme postupy, ako znížime možnosť nákazy. Buďte názorní. Zdôraznite, že je dôležité dodržiavať hygienu, dobre a často si umývať ruky. Nesiahať si do úst a do nosa. Je to základ, ako znížiť riziko nákazy. Natrénujte si znovu s dieťaťom umývanie rúk. Buďte sami deťom príkladom, ako sa zodpovedne správať.

7. Vytvorte si časový harmonogram dňa i týždenný plán. Pomôže to dieťaťu aj vám samotným.

Aj o prázdninách je dôležitý poriadok - vneste do vašich novo nadobudnutých „prázdninových“ dní poriadok, vysvetlite dieťaťu, že je potrebné aj plniť povinnosti. Môžete dieťaťu naplánovať čas na hry, spoločnú komunikáciu, pomoc v domácnosti i učenie a písanie úloh.

8. Vysvetlite dieťaťu, že aj vy máte nejaké obmedzenia, ako napríklad, že musíte pracovať z domova.

Zároveň aj dieťa môže plniť školské povinnosti z domova. Komunikujte v tejto oblasti so školou.

9. Udržujte sociálny kontakt detí a komunikáciu s rodinou a kamarátmi

Nechajte ich, nech si s kamarátmi zavolajú, ideálne cez skype alebo facebook, oznámia si svoje pocity. Osobný kontakt až na najbližšiu rodinu, s ktorou žijete, pokiaľ možno obmedzte. S členmi rodiny a kamarátmi môžete udržiavať kontakt prostredníctvom sociálnych sietí.

10. Nezabudnite, že pohyb, dobrá nálada a prísun vitamínov je dôležitý

Preto choďte s deťmi von - ak nebude vyhlásená karanténa, nechajte ich vybiť prebytočnú energiu. Striedajte relaxáciu a primeranú záťaž, posilňujte telo i myseľ. Dodržujte prísun vitamínov, dostatok spánku, udržujte si dobrú náladu - prispejete tým k posilneniu imunity aj psychickej odolnosti.

Čo si o koronavíruse a opatreniach myslíte Vy? Poďte diskutovať!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku