Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nám pomôže prestať fajčiť

  • Publikované:
Čo nám pomôže prestať fajčiť

V dnešnej dobe, keď máme k dispozícii množstvo štúdií, štatistík a iných podkladov, proste fajčenie nemá ospravedlnenie. Je to voľba každého z nás, však to, že nie je dobrá, vieme všetci. A tak sa mnoho z nás, komu fajčenie zostalo nech z nerozvážnych mladistvých rokov, rozhodne s ním prestať. Ale väčšina z nás zistí pomerne rýchlo, že to nie je až také jednoduché. Pretože, čo si budeme hovoriť, je to závislosť.

Existujú dva typy fajčiarov. Tí prví sú na cigaretách závislí skôr ako na spoločenskej aktivite, na pocite, že „majú čo robiť s rukami“, zapália si, keď sú v spoločnosti, niekedy len tak doma - takzvane na pohodu. Takýmto fajčiarom sa oveľa častejšie stáva, že prestanú jednoducho zo dňa na deň, často bez akýchkoľvek substitučných doplnkov.

Druhá skupina fajčiarov sú tí, ktorí sú na cigaretách závislí fyzicky. Respektíve na nikotíne. A odvykanie si z fyzickej závislosti nie je jednoduchá vec. Potom, keď táto skupina prestane fajčiť, spravidla do druhého týždňa sa objavia abstinenčné príznaky. Medzi ne patrí nepokoj, triaška, podráždenie, nervozita, problémy so spaním, mravčenie v končatinách, zápcha a ďalšie.

  • Nič nie je stopercentné a nikde nie je povedané, že aj fyzický závislý fajčiar nemôže s cigaretami tresnúť zo dňa na deň. Všetko závisí od vôle, motivácii a odhodlaní. Niekedy je to jednoduchšie, než by sme čakali. Ale to zistíme, až to vyskúšame.
  • Ak nechceme prestať zo dňa na deň, budeme musieť redukovať. Ale nemusíme redukovať počet cigariet, môžeme začať s tým, že budeme obmedzovať počet hodín, počas ktorých denne fajčíme. Môžeme skúsiť z každého nasledujúceho dňa ukrojiť hodinku ráno, než si dáme prvú cigaretu. Postupom času sa nám potom čas s cigaretami sám zredukuje - a tým aj ich počet. Rozhodne nezmestíme do dvoch hodín to, čo predtým do celého dňa.

Obmedzte rituály. Veľa fajčiarov má cigarety spojené s aktivitami, ktoré bežne vykonávajú. S prácou na počítači, s riadením auta, cestou do obchodu, rannou kávou. Vlastne si tak budujeme reflex, kedy a na čo patrí cigareta. Ideálne tak je prestať s fajčením na dovolenke - kedy sa všetky naše rituály a repetitívne činnosti jednoducho na chvíľu odbúrajú.

Pitný režim. Kým káva a alkohol chuť na cigaretu zvyšujú, voda ju znižuje. A pomáha nám vyplavovať z tela škodlivé látky, ktorých teraz bude potrebné vyplaviť viac než dosť.

Deň D. Väčšina odborníkov odporúča stanoviť si deň, kedy prestaneme fajčiť - ideálne do mesiaca od rozhodnutia. Môžete o tom tiež informovať široké okolie, čím viac ľudí vás bude strážiť, tým lepšie.

Prípravky s nikotínom. Nikotín sám o sebe nie je tak škodlivý, ako keď ho spojíme s produktmi horenia všetkého okolo. Doplnkov s nikotínom je veľa, s výberom vám poradí ako lekár, tak lekárnik. Od elektronickej cigarety, po doplnky stravy, šnupavý alebo orálny tabak, alebo tiež tzv. „heat not burn“ cigarety.

Odmeny. Po nejakom tom týždni nefajčenia sa vám zlepšia konkrétne dva zmysly - čuch a chuť. A to celkom významne. Preto si môžete dopriať odmeny v podobe nových jedál alebo obľúbených pochutín. Ale pozor: Veľa fajčiarov začne jedlom (hlavne sladkým) nahradzovať cigarety, a tak celkom razantne nadobudne na váhe.

  • S citlivejším čuchom súvisí tiež jedno veľmi účinné opatrenie. Akonáhle prestanete fajčiť, snažte sa od pachu cigariet zbaviť úplne všetko - vyperte všetko oblečenie, záclony, vyčistite koberce, interiér auta, kanceláriu alebo akékoľvek iné pracovisko, vymyte a schovajte popolníky a tešte sa krásnej vôňi, ktorá vás zrazu bude obklopovať. Týmto kontrastom si viac menej zaručíte, že sa vám to už nebude chcieť znovu zamoriť pachom cigariet.

Dýchať zhlboka. Pri akútnej chuti na cigaretu začnite pomaličky a veľmi zhlboka dýchať do brucha. Nech sa brucho pri nádychu nafúkne čo najviac, a pri výdychu zase vyfúkne. Pomôcť môže tiež telesná aktivita - čokoľvek vám rozprúdi krv a zaženie únavu, stačí pár predklonov, drepov alebo poskokov, pokojne aj prechádzka, ak máte možnosť.

Horčík. Zaujímavá vec na horčíku je mimo iného tá, že pôsobí ako antagonista N-metyl-D aspartát (NMDA) receptoru, ktorý je zodpovedný za uvoľňovanie dopamínu, ktorý sa vyplavuje, keď si zapálime. A tiež má mnoho iných pozitívnych účinkov.

Citrusy. Tie obsahujú veľa vitamínov a antioxidantov a sú schopné potlačiť chuť na cigaretu. Troška džúsu je výborná náhrada, polovica čerstvého pomaranča alebo mandarínky ešte lepšia!

Motivácia. Všetci by sme mali vedieť, prečo s fajčením vlastne prestávame. Možno už sme na sebe začali pozorovať zdravotné problémy, možno máme obavu o svojich blízkych, možno sme si spočítali, koľko nás cigarety stoja. Tú svoju motiváciu si dobre formulujte a opakujte zakaždým, keď budete mať tendenciu sa k fajčeniu vracať.

  • Podobne, ako pri alkohole, ani u závislosti na nikotíne neplatí, že bude niekedy pod kontrolou. Akonáhle si začneme dávať sviatočné cigarety, cigarety za odmenu alebo „jednoducho iba jednu“, je veľmi pravdepodobné, že veľmi rýchlo skĺzneme zase tam, kde sme boli. Ale to nevadí. Prestali sme raz, budeme vedieť prestať druhýkrát. Už vieme, aké to je, poučili sme sa z chyby zase začať, a môžeme zopakovať a prekonať úspech, ktorý dosahujeme každý deň, kedy si nezapálite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku