Zobraziť přihlasovací formulár

Čím pleti škodíme, keď ju čistíme

  • Publikované:
Čím pleti škodíme, keď ju čistíme

Ako je známe, cesta do pekiel je dláždená dobrými úmyslami. A aj pri čistení pleti, ktoré je úplne neodmysliteľnou súčasťou našej rutiny starostlivosti o seba, sa tak dopúšťame chýb, ktoré sú pre našu vizáž a poťažmo i zdravie ohrozujúce, my si ale celú dobu myslíme, že robíme všetko správne. Lenže ono záleží aj na tom, aký používame uterák alebo ako dlho čakáme, než nanesieme krém. A to zďaleka nie je všetko.

Rutina rannej a večernej starostlivosti o pleť zahŕňa väčšinou umytie, odlíčenie, vyčistenie, nanesenie starostlivosti. Lenže ono nestačí, že to robíme, mali by sme si tiež dávať pozor na to, ako to robíme. A tu sú príklady toho najčastejšieho, čoho sa na našej pleti v dobrej viere dopúšťame.

Nesprávna teplota vody. Studená voda uzavrie póry, čo sa môže zdať ako dobrý nápad, keď chceme, aby sa naša pleť menej mastila, avšak to ale znamená, že póry nevyčistíte a špina v nich usadená sa v nich uzamkne. Moc horúca voda zasa spôsobí, že sa naša pleť bude viac mastiť. Zlatá stredná cesta vlažnej vody je preto ideálna.

Čistíme moc často. Suchá pleť bude potrebovať dôkladné vyčistenie pokojne aj len raz denne, tá mastnejšia zase dvakrát. Každé čistenie totiž znamená vysušovanie pleti, ktoré ju núti produkovať viac mastnoty, aby sa lepšie chránila. Pri suchej pleti to bohužiaľ neplatí, pretože tá má produkciu kožného mazu obmedzenú. Čistenie by sme ale nemali vynechávať - cez deň sa na náš make-up aj na prirodzenú mastnotu nachytajú nečistoty, ktoré nielen spôsobujú napríklad prejavy akné, ale tiež prispievajú k predčasnému starnutiu pleti.

Žinka? Skôr uterák. Ak používame na čistenie tváre žinku, mali by sme ju meniť každý deň. Čo asi nerobíme, takže pravdepodobne používame na nanášanie kozmetiky ruky. Aj tie by mali byť pred procedúrou čisté, rovnako tak uterák, ktorý používame na vysušenie pleti. Ten by sme mali meniť každých pár dní - inak sa v ňom namnožené baktérie budú prenášať na našu pokožku.

Mäkkosť. Nielen vody, ale aj práve spomínanej žinky a uteráka. Ak je látka moc tvrdá, bude dochádzať k podráždeniu pokožky. Nie je od veci používať na vysušenie tváre staré, sprané, tým pádom mäkké (čisté!) bavlnené tričko.

Čistiace obrúsky. Divili by ste sa, ale čistiace obrúsky používa na bežné čistenie pleti pomerne veľa ľudí. Bohužiaľ, pretože tie by mali zostať len ako núdzový spôsob - na cestách alebo po posilňovni. Samotné obrúsky využívajú na čistenie pleti chémiu a vlastnú abrazivitu, čiže našej pleti nepreukazujú práve najlepšiu službu. Mali by sme zabezpečiť, aby sme sa po ich použití čo najskôr dostali k našej bežnej kozmetike a tečúcej vode, inak nechávame nečistoty čiastočne rozmazané na svojej tvári.

Kozmetika na báze mydla. Mydlo je pre pokožku veľkým nepriateľom. Predsa nechceme používať rovnaký kaliber, ako na odmastenie našich rúk po práci na záhrade, na našu tvár. Mydlo nekompromisne zmýva všetky vrstvy z našej kože, a to aj tie ochranné. Zanecháva tak pokožku suchú, podráždenú a so sklonom k väčšej mastnote.

Ako pleť trieme. Spôsob, akým „zapracovávame“ kozmetiku do nášho tváre je tiež podstatný. Pre najlepší efekt je vhodné čistiť pleť malými krúživými pohybmi za použitia primeraného tlaku, aby sme rozprúdili ako krvný, tak lymfatický obeh, a tým pádom sa nám podarilo lepšie sa zbaviť nečistôt. Moc dobrú službu si nepreukazujeme, ak sa k pleti správame príliš nešetrne. So správnou kozmetikou rozhodne nepotrebujeme moc sily na to, aby sme pleť poriadne vyčistili.

Utierame pleť úplne dosucha. Mechanické pôsobenie i najjemnejšieho uteráka od istého bodu stiera z našej tváre užitočné lipidy aj proteíny, ktoré tvoria našu ochrannú bariéru. Úplne stačí, keď po umytí k tvári uterák jemne priložíme a ani s ním nemusíme pohnúť.

Čakáme s krémom. Iste používame nejakú formu hydratujúcej starostlivosti. Tú by sme mali aplikovať na pokožku, kým je ešte vlhká, pokojne aj mokrá. V takom stave je najčistejšia, aká môže byť, navyše v nej uzamkne vlahu z vody, ktorou sme ju práve umyli. Výnimku tvoria prípravky proti akné - ak ich nanesieme na vlhkú alebo mokrú pokožku, môžu s vodou zreagovať a spôsobiť podráždenie. Voda by tiež mohla brániť vstrebaniu dôležitých účinných látok, preto takú kozmetiku aplikujeme výhradne na čistú a suchú pleť.

Vrstvíme produkty. Rozhodne si nepreukážeme najlepšiu službu, keď nanesieme krém na neporiadne umytý penový odličovač alebo tonikum. Všetky produkty musíme starostlivo (nie agresívne!) umyť, a tie, ktoré na pleti zostávajú, by sme zase mali starostlivo rozotrieť všade a rovnomerne, aby sme nenechávali niekde väčší a inde menší nános.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku