Zobraziť přihlasovací formulár

Spálilo sa dieťa na slnku? Nech to lekár zapíše do karty

  • Publikované:
Spálilo sa dieťa na slnku? Nech to lekár zapíše do karty

Aj keď sa rodič snaží, niekedy spáleniu detskej pokožky na slnku zabrániť nedokáže. Stačí nečakané zdržanie sa v meste cez poludnie alebo babička, ktorá vnúča vezme na ihrisko a zabudne ho namazať. Detská koža sčervenie alebo na nej dokonca naskočia červené pľuzgieriky. Potom musíte urobiť dve veci: tou prvou je okamžitá úľava, kedy je vhodné použiť nejaký prípravok na popáleniny, prípadne dať potomkovi liek proti bolesti, tou druhou potom oznámenie spáleniny detskému lekárovi.

Lekári sa pri kontrolách a vyšetreniach bežne pýtajú na to, aké choroby či úrazy dieťa prekonalo. Je pravdepodobné, že sa čoraz častejšie budú zaujímať aj o to, či a ako veľmi sa spálilo od slnka. Dôvod je jasný: spálenie pokožky v detskom veku alebo počas dospievania niekoľkonásobne zvyšuje riziko, že človek v dospelosti ochorie zhubným kožným nádorom melanómom.

Lekárka: nahláste, kde presne dieťa slnko spálilo

Preto by rodičia mali prípadné spálenie pokožky od slnka nahlásiť, najmä ak ide o dieťa z rizikovej skupiny. „Tam patrí svetlá koža, blonďavé alebo ryšavé vlasy, pehy či výskyt melanómu v rodine,“ vysvetlila kožná lekárka Monika Arenbergerová z pražskej vinohradskej nemocnice. Takýto údaj podľa nej zohráva úlohu pri vyhodnocovaní rizika v dospelosti.

„Dôležitý je údaj, v ktorom veku, pričom platí, že čím menšie dieťa, tým horšie. Potom tiež na akom mieste, či to bola tvár, chrbát alebo napríklad priehlavky a aký stupeň spálenia to bol - teda či len červená pokožka alebo pľuzgieriky či dokonca veľké pľuzgiere,“ upresnila dermatologička.

Ak bude mať dieťa v karte u lekára, ktorá by s ním časom mala putovať aj k praktikovi pre dospelých, zapísané, že sa kedysi dosť spálilo, môže lekár kožu viac strážiť. To môže prispieť k rýchlejšiemu odhaleniu začínajúceho problému, rovnako ako k správnemu vyhodnoteniu prípadných zmien na pokožke.

Samozrejme, nemusíte tam hlásiť každé začervenanie, ale bolestivé spálenie, ktoré dokonca sprevádzali pľuzgieriky a koža sa potom olúpala, určite áno. Aj keby sa na to váš praktík tváril nedôverčivo.

Melanómom trpia stále mladší ľudia

Výskyt melanómu v tunajšej populácii bohužiaľ stúpa. Každý rok oznamujú lekári túto diagnózu dvanástim stovkám ľudí, štyri stovky ich kvôli chorobe zomrú. Výskyt zhubného kožného nádoru sa navyše každých pätnásť rokov zdvojnásobuje.

Predtým navyše platilo, že problém postihoval predovšetkým starších ľudí a postupoval veľmi pomaly, takže ich to priamo na živote hneď neohrozovalo. To už ale nie je pravda. Lekári totiž čoraz častejšie diagnostikujú melanóm aj u ľudí, ktorým bolo sotva dvadsať tridsať rokov, výnimočne aj u mladších pacientov.

Že vám nejde do hlavy, prečo je koža, ktorá sa hoci raz spálila, náchylnejšia na vznik melanómu? Vysvetlenie je celkom jednoduché. Akonáhle sa koža spáli, mení sa bunkové jadro postihnutých buniek, pričom sa vopred nikdy nedá odhadnúť, ako veľmi veľké tie zmeny sú. K podobným však dochádza aj vtedy, keď sa človek príliš často opaľuje - jeho koža sa síce nemusí spáliť bolestivo, ale o tom, že sa mení, svedčí napríklad jej rýchlejšie starnutie.

Pravidelná kontrola materských znamienok má každopádne zmysel nielen u dospelých, ale aj u detí, najmä ak už sa niekedy spálili. Aj preto má zmysel, aby to bolo zapísané v ich zdravotnej dokumentácii.

 

Radka Wallerová

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku