Zobraziť přihlasovací formulár

Strata chuti do jedla? Hlavne ju nepodceniť

  • Publikované:
Strata chuti do jedla? Hlavne ju nepodceniť

V súčasnej dobe máme väčšinou problémy s tým, že jeme veľa alebo moc nezdravo. Priberáme, aj keď nemáme dostatok živín, obézni ľudia bývajú paradoxne podvyživení a takmer všetky rady, ktoré nájdeme, cielia na to, ako jesť správne tak, aby sme schudli. Čo keď ale riešime opačný problém? Čo keď sa do jedla nie a nie donútiť? Čo keď nám padá váha a my to nechceme? Hoci sa to v dnešnej dobe zdá ako úplne okrajový problém, nie je to tak. A my vám povieme prečo.

Úbytok váhy bez toho aby sme sa snažili? To znie mnohých ušiam ako rajská hudba. Na zdravie ale môže mať rovnako zlý vplyv ako priberanie.

Keď je úbytok váhy symptóm

Úbytok váhy môže byť symptómom vážnych ochorení. Medzi tie najzávažnejšie patrí rakovina (rôznych typov). Nechutenstvo, nevoľnosť a úbytok váhy môže byť jednou z príčin, nie ale jedinou. Medzi ďalšie symptómy by patrili tiež pretrvávajúce opuchy alebo hrče na tele, krv v stolici, zápcha alebo hnačka, bolesti alebo napríklad nevysvetliteľné potenie. Symptómy rakoviny sa líšia podľa jednotlivých typov, ak máte tieň akéhokoľvek podozrenia, navštívte lekára. Ďalším ochorením, u ktorého je úbytok váhy symptómom, je hyperfunkcia štítnej žľazy. Viac o prejavoch rôznych ochorení štítnej žľazy si môžete prečítať v našom špeciálnom článku. Ďalej môžu za úbytok váhy poruchy funkcie trávenia alebo spracovávania potravín, ako napríklad potravinová intolerancia, zápalové ochorenia tráviaceho ústrojenstva (Crohnova choroba) a ďalšie.

Veľmi často je ale úbytok váhy zapríčinený naším stavom mysle. Ako súvisí naša psychika a príjem potravy?

Depresie, úzkosti, stres

Nebudeme teraz hovoriť o poruchách príjmu potravy, ktoré sú klasifikované ako psychiatrické ochorenie (anorexia, bulímia, prejedanie v spojitosti s inými poruchami atď.). Budeme sa baviť o príčinách, ktoré môžu stáť za ich vznikom.

Mnoho z nás reaguje na psychickú pohodu prejedaním, mnoho z nás ale reaguje aj nechutenstvom. A to môže dospieť až do kritického stavu - do reálnej poruchy príjmu potravy. Stres, úzkosti a všetky formy intenzity depresie môžu ovplyvniť naše stravovacie návyky. Záleží na vás a na vašom okolí, ako vyhodnotíte svoj psychický stav, či je vhodný zásah odborníka a prípadne riešenie v podobe terapií a/alebo nasadenie podporných medikamentov. Ak však zápasíte s úbytkom váhy, o ktorý nestojíte, ako si pomôcť?

  • Zapojte zmysly. Predovšetkým čuch. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré ťažko voňajú, naopak - snažte sa používať čo najpríjemnejšie voňajúce korenie, zájdite si do pekárne, nechajte ostatné zmysly, aby vás stimulovali k chuti na jedlo.
  • Pite. Pitný režim prispieva k správnej funkcii metabolizmu, podporí teda aj chuť do jedla. Len by sme si nemali dávať veľa pitia pred jedlom, aby nám zbytočne nezaberalo miesto v žalúdku pre živiny, ktoré potrebujeme prijať z jedla.
  • Čaje. Existujú bylinky, ktoré podporujú chuť do jedla. Tradične je to aníz, lekorica, medovka, zázvor, harmanček alebo mäta.
  • Potraviny bohaté na zinok. Zinok je pre naše telo veľmi dôležitá látka, ktorá pôsobí na hladinu HCl (kyseliny chlorovodíkovej), ktorá sa vyskytuje v tráviacom ústrojenstve všetkých cicavcov - vrátane ľudí. Tá aktivuje žalúdočné enzýmy, pomáha teda regulovať naše trávenie. Medzi potraviny bohaté na zinok patrí mäso, ovsené vločky, pečeň, vaječné žĺtky, strukoviny, tekvicové semienka, kešu a ryby.
  • Skúste jesť rýchlejšie. Aj keď vo všeobecnosti nie je rýchle jedlo žiaduce, ak sa potrebujeme zbaviť nechutenstva a pribrať, musíme toho do seba dostať čo najviac skôr, než si mozog uvedomí, že už vlastne nemá hlad (respektíve že už jedlo naozaj nechce).
  • Jedzte s priateľmi. Ak sa snažíte schudnúť, spoločnosť vás reguluje v tom, koľko čoho zjete. Ak sa snažíte pribrať, istý spoločenský „tlak a dohľad“ nad tým, koľko ste toho zjedli, je tiež užitočný.
  • Proteínové a iné nápoje. Zúfalá doba si žiada zúfalé riešenie. V lekárňach i obchodoch so športovou výživou nájdeme veľa nápojov na zvýšenie telesnej hmoty. Sú nielen plné kalórií, ale aj nutrentov - bielkovín, sacharidov, často tiež vitamínov a minerálov.
  • Cvičte. Pravidelný pohyb prispieva k tomu, že sa náš metabolizmus zrýchli a bude potrebovať viac živín. To by vás malo donútiť tiež k väčšiemu príjmu potravy.
  • Pite kalórie. Ak trpíme nechutenstvom, bude pre nás prijateľnejšie popíjať výdatné smoothie, koktail, proteínový nápoj alebo napríklad len sladký džús.

Tip Mimibazara: Pripravte si smoothie, ktoré vám dodá kalórie aj živiny na pol dňa! Budete potrebovať jeden banán, 3 dcl mlieka, 1/3 vaničky tvarohu, tekvicové a ľanové semienka, lyžicu strúhaného kokosu, lyžicu medu. Do tohto mixu môžete ľubovoľne pridávať čerstvý špenát alebo akúkoľvek inú listovú zeleninu, avokádo, matcha čaj, arašidové maslo... Dajte do smoothie makeru, ak zostáva miesto, dolejte vodou - záleží, či zvládnete kašovitejšiu konzistenciu alebo nie. Tento recept dodáva telu všetky potrebné živiny a výsledné smoothie je čertovsky lahodné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku