Zobraziť přihlasovací formulár

Jednoduché a zdravé desiate ľahko a rýchlo

  • Publikované:
Jednoduché a zdravé desiate ľahko a rýchlo

Ak ste sa niekedy pokúšali o zdravé stravovanie vo fitness režime, asi ste prišli na to, že sa vám jedlá budú nutne opakovať. Fantázii sa síce medze nekladú, ale aby bolo jedlo zdravé, výživné a k tomu ešte dobré, to je celkom výzva. Veľké jedlá ako raňajky, obedy a večere zvládneme pomerne ľahko. Ale čo tie prekliate desiate? Prinášame vám niekoľko netradičných tipov na to, ako si dať zdravú desiatu jednoducho, rýchlo a chutne.

Desiate sú tu od toho, aby sme vydržali a nehladovali od veľkého jedla k ďalšiemu. Mali by spĺňať požiadavky, ktoré máme na všeobecné zdravé stravovanie, ideálne by sme sa na ne ale mali aj tešiť. A čím teda nahradiť kukuričné chleby s morčacou šunkou, ktorých máme všetci tak akurát dosť?

Vajíčko a paradajka. Vynikajúce popoludňajšie občerstvenie. Vajíčko obsahuje bielkoviny, minerály i vitamíny, paradajky zase veľa vody a vlákniny. Dokonca vďaka špeciálnemu červenému farbivu lykopénu, ktoré je v paradajkách obsiahnuté, majú silné antioxidačné vlastnosti. Ak sa o paradajkách a zázračnom lykopéne chcete dozvedieť viac, napríklad ako ich použiť v starostlivosti o pleť, môžete si prečítať náš predchádzajúci článok.

Caprese“ inak. Budeme sa málinko opakovať, ale predsa len niečo málo pridáme. Základom bude opäť paradajka, mozzarella a baby špenát (nie čerstvá bazalka). Ak sa budete chcieť chuťovo vyblázniť, pridajte ešte čierne olivy. Pokvapkajte olivovým olejom, pridajte soľ a korenie, a máte hotovo. „Šalát“ je plný bielkovín, vitamínov, zdravého tuku a napríklad kyseliny listovej. Baby špenát je trošku neprávom zanedbávaná ingrediencia, ktorá sa dá použiť surová - na rozdiel od mnohého iného „zeleného do šalátu“ má svoju vlastnú príjemnú a plnú chuť. Ale tiež má svoju odvrátenú stranu. Aká to je? Mrknite sa na článok o tom, na čo je čerstvý špenát vynikajúci, a kto by si na neho naopak mal dávať pozor.

Trocha sladkého. Desiata môže byť aj príjemne sladká. Poznáte ryžové chlebíky? Tie z pufovanej ryže? Hoci k obľúbeným potravinám asi nepatria dajú sa použiť ako (doslova) nosič príjemných chutí. Stačí na ne dať syr ricotta alebo cottage a obľúbenou marmeládu. Nič iné nie je potrebné. A máme bielkoviny, cukry a tuky.

Orechové maslo v hlavnej úlohe. Vezmite si jogurt, do neho primiešajte lyžičku orechového (arašidového, kešu, mandľového) masla. Nakrájajte jablko a toť všetko. Chuťovo výborná kombinácia, nutrične taktiež.

Troška exotiky. Vezmite tuniaka v plechovke, rozmiešajte ho s tvarohom (a/alebo kyslou smotanou), pridajte trošku chilli a nakrájajte si šalátovú uhorku. Tu si vyložene pochutíme aj bez pečiva, chute sú výrazné a uspokojivé, nutrične veľmi vyvážené jedlo. Máme veľa vlákniny, zdravé tuky, bielkovinu aj vitamíny, plus chilli nám urýchľuje metabolizmus a pomáha s trávením.

Netradičná kombinácia. Ak si chcete trošku chuťovo zadivočiť, máme pre vás tiež tip. Budete potrebovať iba tri ingrediencie. Stopkový zeler, arašidové (alebo iné orechové - ale arašidové má v tomto prípade asi najlepšiu chuť) maslo a čučoriedky. Potrite stopkový zeler arašidovým maslom, na každé sústo si dajte jednu alebo dve čučoriedky a nechajte sa prekvapiť netradičnou, ale zaujímavo ladiacou chuťou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku