Zobraziť přihlasovací formulár

Ako (takmer) zastaviť čas

  • Publikované:
Ako (takmer) zastaviť čas

Môže nám byt dvadsať, tridsať, alebo pokojne šesťdesiat, ale to, ako sa cítime (a často aj ako vyzeráme) nie je úplne len dielom dátumu nášho narodenia. To, ako mladistvo pôsobíme, je odrazom všetkých možných faktorov, od stavu našej psychiky, cez životosprávu, až po to, ako sa staráme o zovňajšok. Keď je nám štyridsať a cítime sa na sedemdesiat, asi to nebude to pravé orechové. Ako nakŕmiť svoju dušu a telo, aby z nás mladistvosť bola cítiť na sto honov?

Mladosť a mladistvosť nie je jedno a to isté. Mladosť sa časom nutne vytráca, ale nikde nie je napísané, že musí aj mladistvosť vyletieť oknom. A aj keď sa rozhliadnete po okolí, zistíte, že mladistvosť zďaleka nie je výsadou mladých ľudí (a jej nedostatok je veľmi, veľmi smutný). Ako sa teda popasovať s časom?

Tráviť čas s priateľmi. Priatelia sú jediní ľudia v našich životoch, ku ktorým nás neviaže žiadna povinnosť. Sú v našom živote a my v ich čisto pre radosť, dobrovoľné zdieľanie životov, trápenia, úspechov a všetkého, čo sa rozhodneme - nie, čo musíme. Efekt, ktorý na náš život majú, je veľký - od práce, po partnerov, voľný čas alebo záujmy. Čas strávený s nimi je plný, dôležitý aj zábavný. Slepačia polievka na dušu.

Buďte kreatívni. A to vôbec neznamená, že musíte mať talent. Vyjadrovať sa neexaktným spôsobom, tancom, spevom, maľovaním, písaním, hraním... je vynikajúci spôsob, ako sa odreagovať a mať pocit, že sme niečo vytvorili. Ak ste vždy túžili niečo z umeleckej oblasti vyskúšať, choďte do toho. Aj keby to malo byť „len“ hranie spoločenskej hry, kde je potrebná pantomíma. Mozog si aktivizujete úplne novým spôsobom.

Opatrne s make-upom. Teraz z trošku prízemnejšieho súdka. Skoro každá žena to s make-upom preháňa alebo používa nevhodný. Keď na sebe máme make-upu veľa, má to dvojaký a veľmi paradoxný efekt. Často vyzeráme oveľa staršie, ale zároveň tak, že sa svoj vek snažíme maskovať. Investujte do poradenstva, nechajte si vybrať ten pravý make-up a skúste to len s upraveným obočím, maskarou a leskom na pery. Ušetríte nielen peniaze, ale aj čas.

Cvičiť, cvičiť, cvičiť. Nielen duša, ale aj telo potrebuje starostlivosť. Správne cvičenie nemá žiadne proti, len samé pozitíva. Pomáha nám udržiavať metabolizmus, vyplavuje endorfíny, lepšie sa nám spí (a vieme, ako veľmi je spánok dôležitý), cítime sa lepšie, vyzeráme lepšie a myslíme lepšie. Držíme si od tela veľa ochorení - od cukrovky po ochorenia kardiovaskulárneho systému. Dôležité slovo ale zaznelo - správne. Nikto nie sme položkou v tabuľke, každému bude telesne i mentálne vyhovovať niečo iné. Skúšajte, nechajte si poradiť, inšpirujte sa, objavujte.

Ochrana pokožky. Koža nás môže pekne zradiť, keď príde na vek. Keď sa o ňu nestaráme, nielen, že ho prezradí, ale môže si pokojne aj prisadiť. Chrániť sa pred slnkom je povinnosťou každého, kto si chce mladistvý vzhľad udržať čo najdlhšie. Nemusíme to toľko preháňať, predsa len sa na slnku vytvára toľko potrebný vitamín D, ale líca, (uši), dekolt a ruky by sme rozhodne nemali zanedbávať, keď príde na SPF. Pokožka na slnku vädne, stráca pevnosť, stáva sa tenšia a môžeme podporiť tvorbu pigmentových škvŕn.

Učiť sa niečo nové. Neustále sami seba vystavovať výzvam - a to ako mentálnym, tak fyzickým. Chcete sa naučiť nový jazyk? Zaujíma vás maľovanie, história, fyzika? Len zapátrajte vo svojom okolí a zistite, aké máte možnosti. Skvelým nápadom je tanec, klasický, latinskoamerický, akýkoľvek... Socializácia, pohyb, zábava a ešte k tomu neustále učenie.

Nefajčite. Naozaj. Fajčenie spôsobuje vrásky, pretože sťahuje cievy a bráni tak poriadnemu prekrveniu pokožky, a teda tiež jej zásobeniu živinami. A tiež spôsobuje rakovinu, ochorenia pľúc, kardiovaskulárneho systému a mnoho ďalších zdravotných komplikácií. A tie nám nielen že nepridajú na vonkajšej kráse, ale tiež z nej urobia to posledné, o čo sa budeme starať. Pretože budeme mať oveľa, oveľa väčší problém.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku