Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si pomôcť spánkom

  • Publikované:
Ako si pomôcť spánkom

Chrápanie, bolesť chrbta, pálenie záhy? A čo keď trebárs máte veľké prsia? Pre mnohých z nás nie je nájsť si pohodlnú pozíciu na spánok práve jednoduché. A ešte aby sme mysleli na to, aby bola pre nás zdravá? Rozhodne by sme mali - ak nesedíme osem a pol hodiny v kancelárii za stolom, je pravdepodobné, že v spánkovej pozícii trávime najdlhšiu dobu dňa. A to nám môže buď uškodiť, alebo celkom dobre pomôcť. Čo všetko sa dá zmeniť drobnými úpravami spánkovej polohy?

Keď spíme v zlej pozícii, vlastne sa okrádame o kvalitu času, ktorý strávime hore - kto z nás zažil chronické nevyspanie, únavu alebo bolesti tela z nesprávnej polohy, do ktorej sme sa pri spaní dostali, vie, že to nie je žiadna sranda. Aké sú najčastejšie problémy, ktoré si spánkom v zlej pozícii spôsobujeme, poprípade by sme si mohli spánkovou polohou pomôcť, ale nerobíme to?

Chrápanie. To napadne ako prvé asi každého. Chrápanie nás (aj našich blízkych) budí zo spánku, ráno máme sucho v ústach, môže nás bolieť hrdlo a okrem iného sa nás môže týkať aj veľa ďalších nepríjemností. Všeobecne platí, že čím menšia bude naša dýchacia štrbina v krku, tým viac budeme chrápať. Všetko o chrápaní, čo ho spôsobuje a aké môže mať následky, sa dozviete v našom minulom článku. Tiež sa tam dozviete, ako na neho vyzrieť trochu netradične.

Pomocou spánkovej polohy ale tiež zmôžeme mnohé. Hlavné je nenechať pôsobiť váhu hrdla a jazyka, teda nespať na chrbte. Ideálna je pozícia na boku, kedy nám jazyk spadne na bok a čeľusť sa posunie ľahko dopredu, takže dýchacie cesty zostávajú priechodné.

Bolesť bedier. Máločo je tak rozšírená „civilizačná choroba“, ako bolesť v oblasti bedrovej chrbtice. Pre tú je absolútne nevyhnutné držať v spánku správnu pozíciu celej chrbtice. Vyhnúť by sme sa teda mali spaniu na bruchu, ktoré prehýba chrbticu úplne opačnými smermi, než je pre ňu prirodzené. Polohy na chrbte a na bokoch sú vhodné, ale len za predpokladu, že aj v nich chrbtici uľavíme. Ak ležíme na chrbte, mali by sme si správne podložiť nielen hlavu, ale tiež umiestniť vankúš pod kolená. To nám zľahka zdvihne panvu a uľaví chrbtici. Rovnako tak medzi kolená patrí vankúš, keď spíme na boku. To nám vyrovná bedrá a nespôsobí nesúmerný tlak na chrbticu.

Veľké prsia. Jeden by často ani nepovedal, že veľké prsia môžu spôsobovať problémy pri spaní. Je to ale tak, kto ich má, tieto ťažkosti pozná. Vyvarovať by sme sa mali spaniu na boku a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je, že veľké prsia budú vytvárať nerovnomerný tlak na našu chrbticu a môže nás z neho bolieť chrbát (predovšetkým v hrudnej a bedrovej oblasti). Ďalším z dôvodov je vznik vrások medzi prsiami, ktoré sa objavia, keď budeme dlhodobo „prekladať kožu“ pri spaní na boku. Ideálna je preto pozícia na chrbte, a ak vám vadí, že sú prsia moc skĺzle do podpazušia, ideálne je zaobstarať si na spanie špeciálnu podprsenku alebo pevný nátelník.

Bolesť za krkom. Bolesť krčnej chrbtice je spôsobená jej zlou pozíciou v spánku. Mali by sme sa vždy snažiť, aby chrbtica dostávala podporu svojho prirodzeného tvaru - keď si ľahneme na vankúš, hlava by nemala smerovať bradou k hrudníku. Tu je na mieste zaobstarať si ľahko tvarovateľný vankúš strednej formovateľnosti aj tvrdosti a prispôsobiť si ho krčnej chrbtici. A to ako v pozícii na chrbte, tak na boku. Ak spíme na bruchu, je naša krčná chrbtica odsúdená k bolesti, či už používame akýkoľvek vankúš, bohužiaľ.

Pálenie záhy. Keď sa žalúdočné kyseliny vracajú tráviacim traktom naspäť hore, je to veľmi nepríjemné. A svoje o tom vie skoro každá tehotná žena. Pomôže nám gravitácia - mali by sme sa podložiť vankúšom už skoro od pása a ľahnúť si do „polosedu“ tak, nech je pažerák vyššie než žalúdok. Rovnako tak účinné je ale spanie na ľavom boku, ktoré uľavuje od pálenia záhy vďaka vnútornému usporiadaniu orgánov.

Ako spánkové polohy ovplyvňujú naše zdravie? To si zase môžete prečítať tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku