Zobraziť přihlasovací formulár

Odvrátená strana vody s citrónom

  • Publikované:
Odvrátená strana vody s citrónom

Obrovský boom popularity, ak chceme schudnúť a byť zdraví, mali by sme sa prelievať vodou s citrónom - ideálne od rána až do večera. Citrón dodá ideálne v teplej alebo vlažnej vode nášmu telu proti rakovine pôsobiace antioxidanty a zásobí nás zázračným vitamínom C, ktorý nám dodá energiu, posilní imunitu. Navyše nahradíme cukrom naládované ochutené minerálky alebo limonády. No nie je to skvelé? Mnoho z nás si tak navyklo piť vodu s citrónom ako hlavnú súčasť pitného režimu. Čo nám ale nikto nepovedal?

Je to moja rutina. Prídem do práce, napustím si jeden a pollitrový džbán vody, vytlačíme do neho jeden citrón, niekedy prihodím mätu, ak ju mám. A popíjam celý deň. Je to taká pochúťka, nemám chuť na sladké ani po obede. Navyše mi pripadá, že má dobrý vplyv na moje trávenie, tak nejako sa cítim menej nafúknutá, keď pijem citrónovú vodu.“

Anna, 31

Rovnako ako pani Anna aj mnoho ďalších z nás pije vodu s citrónom, pretože obyčajná voda je nuda a pretože je to zdravé. A pretože pomáha so spaľovaním tukov. Nie je ale všetko zlato, čo sa blyští. Citrónová voda má svojich odvrátených strán viac než dosť.

Pálenie záhy

Citróny sú kyslé, to nie je žiadna novinka. Sústavné popíjanie kyslej vody môže spôsobovať záchvaty pálenia záhy, prípadne bolesti nižšie, ktoré spôsobuje gastroezofageálny reflux. Paradoxom je, že veľmi záleží na tom, ako sa inak stravujete - akú máte inak kyslosť žalúdka. Kyseliny obsiahnuté v citrónoch sú slabé a paradoxne sa vedia správať zásadotvorne, jednorázovo teda dokážu pomôcť pri akútnom záchvate pálenia záhy. Keď ale budeme svoj pažerák a žalúdok vystavovať týmto kyselinám neustále, môže sa nám pálenie záhy objavovať častejšie. Citrón totiž leptá sliznice, hoci chemicky pôsobí v žalúdku inak - na podporu tvorby žalúdočných kyselín.

  • Citrusy všeobecne nie sú k žalúdku moc prívetivé. Dominuje im ale grapefruit. Ako vie zavariť nášmu zdraviu, ako spoločne pôsobí napríklad s liekmi a prečo by sme si mali dobre rozmyslieť, koľko ho jeme, sa môžete dočítať v špeciálnom článku

Narušenie zubnej skloviny

Kyslosť nerobí dobre ani našej pórovitej zubnej sklovine. Zapustí sa do každého póru a postupne ho svojimi leptavými účinkami rozširuje. Hoci sa bavíme o mikroskopickej oblasti, môže to viesť k zvýšeniu citlivosti zubov aj k objaveniu nových zubných kazov. Naviac ak si po vode s citrónom nevypláchne pusu, kyslosť na zuboch zostáva celý čas a pácha škodu ďalej.

  • Ak pijete akékoľvek nápoje s obsahom citrusov, mali by ste aspoň pol hodiny po konzumácii vydržať a nečistiť si zuby. Mechanické obrúsenie zubnou kefkou by totiž mohlo spôsobiť, že si zodrieme viac zubnej skloviny (narušenej kyslosťou citrusov), než by bolo nevyhnutné.

...nuda

Ak pijeme vodu s citrónom preto, že pitie čistej vody je nuda, asi už sme prišli na to, že nuda je čokoľvek, čo opakujeme dostatočne dlho. Voda s citrónom síce naše chuťové bunky dráždi, ale to sa podarí aj týmto ďalším devätnástich receptom. Ak pijete vodu s citrónom pre jej zdravotné účinky, môžete vyskúšať aj tieto ďalšie nápady, ako pomocou pitného režimu prospieť zdraviu. No a ak chcete nápoj, ktorý zrýchľuje metabolizmus a pomáha chudnutiu, skúste zelený čaj.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 22. 1. 2019, 19:32
8o| mínus,ktoré vám nik nepovie,že citrón má VIAC CUKRU než pomaranč :-S! (len tým,že má vysoký obsah vitamínu C je kyslý) znamená +o(že je absolútne nevhodný pre DIAbetikov,ľudí,ktorí majú pliesne a pod... :-o