Zobraziť přihlasovací formulár

Čím si chrípku ešte zhoršujeme

  • Publikované:
Čím si chrípku ešte zhoršujeme

 

Chrípková epidémia nie je nič, s čím by sme v našich podmienkach raz až niekoľkokrát ročne nepočítali. Ale keď ochorieme, vždy nás zaskočí, ako veľmi nám taká obyčajná chrípka vie skomplikovať život. Vieme, že dokopy o nič moc nejde, ale aj napriek tomu sa cítime, ako by sme mali do piatich minút skolabovať. A napriek tomu nie a nie brať chrípku vážne. Čím všetkým si jej priebeh zhoršujeme?

Na chrípku a prechladnutie máme skoro každý nejaký svoj recept. Či už je to kombinácia voľne dostupných liekov, jedla a pitia alebo pokoja na lôžku. Či už chrípku ignorujeme alebo ju berieme moc vážne, uškodiť si môžeme tak ako tak. Čo sú naše najčastejšie prehrešky?

Snažíme sa ju „prechodiť“. Keď chytíme zákerný vírus, telo potrebuje všetku možnú silu na to, aby s ním bojovalo. Takže tým, že sa budeme držať svojej obvyklej rutiny, si moc nepomôžeme. Ako prioritu by sme mali zvoliť odpočinok. Takže áno, môžeme odbaviť, čo je najnutnejšie, ale nepodstatné pochôdzky alebo jazdenie by sme naozaj mali odložiť a radšej sa venovať poctivému ležaniu.

  • Navyše tým, že sa trošku odizolujeme od ostatných, zabránime šíreniu chrípky medzi svojich kolegov, rodinu, spolužiakov...

Rozdiel medzi chrípkou a nachladnutím. Ak máme nádchu, kašleme a necítime sa dobre, ešte to neznamená, že máme chrípku. K tej patrí horúčka, únava a celková bolesť tela. S nachladnutím k doktorovi naozaj nemusíme, ale ani na chrípku pravdepodobne nedostaneme lieky. Väčšinou je vhodné liečiť jej symptómy (teda horúčku, bolesť atď.) A dodržiavať pokojový režim. Antivirotiká, lieky na vírusové ochorenia, totiž majú podľa všetkého viac nežiaducich než žiaducich účinkov (samozrejme nie všetky, lieky, ktorými sa liečia napríklad pásové alebo iné opary sú znášané dobre, ale to s chrípkou toľko nesúvisí).

  • Pozor na antibiotiká. Jedným z najväčších problémov našej doby je nadužívanie antibiotík. Znižuje sa naša reakcia na ne, stávame sa voči nim rezistentnými. A preto - keď ich naozaj nepotrebujeme, brať by sme ich nemali. Antibiotiká navyše proti chrípke nepomôžu. Zabíjajú baktérie, nie vírusy. Aj keď panuje všeobecný názor, že by sme antibiotiká brať mali, ak máme horúčku, nie je to pravda. Spoľahlivo nám potrebu antibiotík určí až krvný test, respektíve test na prítomnosť zápalových markerov v krvi (CRP, C-reaktívny proteín). Dobrá správa je, že CRP testy existujú aj domáce, môžete si ich kúpiť v lekárni a sami sa potom rozhodnúť pre ďalší postup - návštevu lekára.

Spať, spať, spať. Súvisí to so snahou chorobu ignorovať a tváriť sa, že neexistuje. Nie nadarmo sa hovorí, že spánok je najlepší lekár - a tu to platí o to viac. Ak vám normálne stačí šesť, sedem hodín spánku, teraz potrebujete pokojne deväť, desať. Ak vás budí kašeľ, skúste si dať pred spaním lyžičku medu a uistite sa, že je vzduch v spálni dostatočne vlhký (ak nemáte zvlhčovač, namočte uteráky a dajte ich cez noc na kúrenie).

Jedlo a pitie. Potrebujeme prijímať čo najväčšie množstvo tekutín, aby sme zriedili hlien, ktorý vplyvom choroby tvoríme. Zamedzíme aj bolestiam hlavy alebo podráždenému krku. Ideálne, okrem vody, sú bylinkové čaje alebo horúci vývar. Rovnako, ako nám pomáhajú tekutiny, nutne potrebujeme aj živiny - telo musí mať dostatok prostriedkov na boj. A tými prostriedkami myslíme silu, ktorú nezíska inak, než jedlom.

Fajčenie. Okrem toho, že na fajčení nie je nič dobré všeobecne, v čase, keď sme nachladnutí, nám ďalšie poškodzovanie pľúc a dráždenie už tak podráždeného hrdla neprospieva. Naviac fajčenie ešte viac zahlieňuje, takže keď už nie inokedy, tak aspoň pri nachladnutí by sme si cigarety mali odpustiť.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku