Zobraziť přihlasovací formulár

Suchá pokožka na rôznych miestach tela

  • Publikované:
Suchá pokožka na rôznych miestach tela

Kvalita pokožky je nám do značnej miery daná geneticky, príroda proste nejako rozdá karty. Často ale máme jej kvalitu na svedomí my sami, respektíve naše zvyky v (ne)starostlivosť o ňu. Ak máme sklony k suchej pokožke, moc dobre vieme, že sa problém zďaleka netýka len tváre, ale že môže byť postihnuté celé telo. A to obzvlášť v zime - to sa môže suchá pokožka objaviť aj u tých, ktorí na ňu normálne nijako netrpia. Čo môže najčastejšie za akútne vysušenie pokožky na rôznych miestach tela?

Tvár. Ak nám v zime začne šupinkovatieť pokožka na tvári a lícach, musíme urobiť isté opatrenia. Siahnuť by sme mali po jemnej kozmetike bez mydla a na umývanie používať vodu nie teplejšiu ako vlažnú. Ihneď po vyčistení pleti treba naniesť hydratačnú starostlivosť, ideálna je v tomto prípade kyselina hyalurónová a kozmetika s jej obsahom - dokáže hydratovať pleť neuveriteľne efektívne. Prevencia: Vyhýbajte sa agresívnej čistiacej kozmetike, ktorá zanecháva pokožku po použití suchú. To môžu spôsobovať napríklad niektoré formy starostlivosti o aknóznu pleť. Opatrne tiež s odlupovaním kože a peelingami. Ideálne je tiež zistiť, aká je vlhkosť vzduchu u vás doma, a ak je potreba, pomocou zvlhčovača (alebo mokrých uterákov na kúrenie) ju zvýšiť.

Ramená a nohy. Bohužiaľ, bude treba obmedziť horúce sprchy. Tie, zvlášť v zime, znamenajú pre telo a pokožku veľkú záťaž, prechody zo zimy do tepla sú samy o sebe náročné, navyše horúca voda zmýva v zime toľko potrebnú ochranu prirodzených olejov, ktoré naša pokožka produkuje. Aby sme sa zbavili šupinatej kože, mali by sme hľadať kozmetiku s kyselinou salicylovou, ale hneď po sprche použiť hutný hydratačný krém. Samotnú sprchu by sme mali skrátiť na maximálne desať minút a sprchovať sa teplou, nie horúcou vodou. Prevencia: Veľmi podobná ako u tváre. Okrem nevyhnutných opatrení je vhodné tiež zabezpečiť správnu vlhkosť vzduchu. Čo je málo, čo je moc a za čo všetko vlhkosť môže? Aj to sa dozviete v našom minulom článku.

Pokožka hlavy. Ak trpíte takzvanými lupinami, nie je na vine len kvalita vašej pokožky, ale aj baktérie - tie sa živia ľudským mazom a spôsobujú šupinatenie pokožky, ale aj nepríjemné svrbenie a pálenie. Pokožku hlavy treba čistiť, takže umývanie špeciálnymi šampónmi je viac než žiaduce. Ak nepomôže dostupná drogéria, s riešením určite pomôže lekár. Lupiny v zime sú špeciálny problém, ktorý trápi mnohých z nás. Viac si môžete prečítať tu. Prevencia: Ak trpíte lupinami, asi viete, ako sa o pokožku hlavy starať. Je potrebné nájsť správnu mieru umývania hlavy, ako málo, tak moc môže viesť k zhoršeniu stavu, rovnako tak nedostatok slnečného svetla, ktorého je v zime menej - a aj keď je, nosíme čiapku.

Chodidlá. Chodidlá potrebujú hydratáciu rovnako ako každá iná časť tela. Ideálne je hutný hydratačný krém alebo masť, ktoré nanesieme na chodidlá, než ideme spať, navlečieme si bavlnené ponožky a toto opakujeme aspoň ob deň, ak nie každý deň. Skvelé sú rôzne telové maslá, ale napríklad pridaním vitamínu E chodidla krásne zjemňujú. Prevencia: V lete sú chodidlá náchylnejšie na tvrdnutie kože, v zime zasa na jej praskanie - nohy sa nám v topánkach a teplých ponožkách viac potia, moc nevetrajú a majú tendencie vytvárať pľuzgierom podobné útvary, ktoré však v sebe nemajú tekutinu, ale vzduch. Preto aj v zime je vhodná pravidelná pedikúra. Ak je však šupinatenie kože na nohách odolné a pretrváva aj napriek hydratácii a exfoliácii, môže ísť napríklad o plesňové ochorenie. A s tým už vám poradí lekár.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku